gotvach.bg»Статии»Любопитно»Похапваме повече в компанията на дебеланковци

Похапваме повече в компанията на дебеланковци

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
956162k
Преяждане
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Видът на човек, в чиято компания ще похапваш, може да повлияе на количеството храна, което ще си сипеш и ще погълнеш. Това гласи ново проучване, цитирано от изданието Сайънс дейли.

Изследването, направено от учени от Корнелския университет, показва, че вероятността да си сервираш и да похапнеш повече храна се увеличава значително, когато на масата до теб се е настанила личност с наднормено тегло.

Освен това резултатите от проучването доказват твърдението, че когато похапваш в компанията на пълен човек, най-вероятно ще се придържаш към нездравословно меню.

Изследването подчертава важността на предварителния избор на ястие, преди да си влязъл в заведението. Ако влезеш в ресторанта с ясната нагласа какво ще си поръчаш, е по-малко вероятно да бъдеш повлиян негативно от всичко, което те кара да хапваш повече, обяснява ръководителят на изследването Мицуру Шимизу.

В проучването на специалистите взели участие 82 студенти. Те трябвало да ядат спагети и салата. Сред тях била и една актриса, която имала специална протеза, с която да изглежда по-дебела, отколкото всъщност е.

Затлъстяване

За целите на изследването били предвидени четири сценария. Според първия актрисата си слагала повече салата и по-малко спагети, докато носела протезата.

Според втория сценарий тя си слагала същото количество и от двете храни, но без да изглежда като дебеланка. Придържайки се към третия сценарий, актрисата си слагала повече спагети и по-малко салата, като в същото време носела специалната протеза. Поставената жена трябвало да си сервира и същото количество тестени изделия и салата, когато е без протезата.

Учените забелязали, че при всеки от разиграните сценарии студентите наблюдавали първо какво прави актрисата и след това си сипвали от спагетите и салатата.

Специалистите открили, че когато актрисата изглежда дебела, участниците си слагат и похапват с 31.6 процента повече спагети, без значение дали тя си е сипала повече тестени изделия, или повече салата. Докато жената носела протезата и си сервирала повече зарзават, участниците отново предпочитали да похапнат повече спагети.

Според експертите, когато хората са в компания на пълен човек, спират да мислят за здравословно хранене и са склонни да предпочетат ястия, които се отразяват зле на килограмите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest