gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Да си направим сладко от горска ягода

Да си направим сладко от горска ягода

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Горска ягода сладко
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Горската ягода е изключително вкусен и полезен плод. Плодовете ѝ се берат през месец юни.

Най-популярната употреба на горската ягода е като лекарствено средство в народната медицина. За целта се използват листата на растението. От тях се прави чай, който помага при редица чернодробни, храносмилателни и сърдечно-съдови заболявания.

В плодовете на горската ягода се съдържат големи количества витамин С. Приемът на пресни плодове доказано повишава имунитета, помага при хроничен запек, захарен диабет, язва на стомаха и атеросклерозата. Освен това подобрява храносмилането, работата на черния дроб и намалява нивото на холестерола.

От плодовете на горската ягода могат да се извличат множество суровини. От сушените плодчета например се приготвя чай. Честата му консумация помага при запек. Гаргара със сушените плодчета пък лекува стоматит и фарингит.

Пресният сок от горска ягода, получен от намачканите плодчета, освен вкусен, е и полезен при ревматизъм и гликемия. Той има изразен детоксикиращ ефект.

Най-често обаче от горска ягода се приготвя сладко. То е прекрасен десерт през зимните месеци, подходящ за консумация върху палачинки, гофрети, както и в сладкиши и торти. Ето как да си го приготвите:

Сладко от горски ягоди

Горска ягода

Необходими продукти: 1 кг ягоди, 2 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина, 100 мл вода

Начин на приготвяне: Захарта се разбърква с 100 мл вода. Загрява се при непрестанно бъркане, до получаването на прозрачен сироп. В него се изсипват почистените и измити ягоди.

Сладкото се вари, докато се придобие твърда консистенция, наподобяваща желе. Преди да се свали от огъня, се прибавя и лимонената киселина, като се разбърква добре.

Сладкото се разсипва в предварително затоплени буркани. След като изстинат, се затварят добре.

Друг вариант за приготвянето на сладко с горски ягоди е този:

Необходими продукти: 1 кг ягоди, 1 кг захар, 1 ч.л. лимонтузу.

Начин на приготвяне: Ягодите се почистват и измиват. Поставят се в тенджера и отгоре се поръсват със захарта. Оставят се в хладилника за през нощта.

На другия ден се вадят и се поставят на котлона на средна температура. Варят се до сгъстяване. Когато това стане, се добавя лимонтузуто. Вари се още 2-3 минути и се отстранява от огъня.

Сладкото се разсипва в сухи затоплени бурканчета. Затварят се и се обръщат с капачките надолу. Оставят се така до пълното изстиване на сладкото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest