gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Ябълка за Гинес откъснаха край Казанлък

Ябълка за Гинес откъснаха край Казанлък

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1301
Гигантска ябълка
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

В село Долно Изворово, намиращо се в община Казанлък, беше откъсната рекордната ябълка, тежаща 750 грама. Гордият собственик на ябълката рекордьор е Минчо Георгиев.

Общинският служител е решен да кандидатства за Рекордите на Гинес, след като видял огромната ябълка в градината си.

Освен с впечатляващото си тегло, ябълката прави впечатление и с безупречния си външен вид, както и с много приятния аромат.

Собственикът на огромната ябълка заявява, че не я е третирал с химически препарати, както и не третира останалите овошки в личната си градина. Плодовете са екологично чисти, като последното пръскане срещу вредители е било през юни.

Минчо Георгиев заявява, че тази година е отгледал богата реколта от ябълки, тъй като е отделя много от свободното си време, за да се грижи за овошките.

Преди известно време благоевградчанина Пламен Коларски също възнамеряваше да кандидатства за Рекордите на Гинес с ябълка, тежаща 742 грама.

Ябълки

Обиколката на необикновената ябълка беше 43 сантиметра, а височината ѝ – 14 сантиметра. С новата реколта мъжът надмина предишния си рекорд от ябълка от сорта Джонатан, която е тежала 720 грама.

Овощното дърво, което ражда плодовете гиганти, се намира в село Логодаж и миналата есен отново родило ябълка, тежаща 540 грама. Преди 8 години той бил автор на още един рекорд, след като благодатната земя на ранчото му го дарила с картоф от 1420 грама.

От 22 години Коларски има овощна градина, в която отглежда около 40 сорта ябълки, десетина вида сливи и други плодни дръвчета. Коларски се грижи още за аспержи, арония, както и перуански физалис, от който прави сладко.

От ябълките той произвежда за лични нужди и негови приятели ценния ябълков оцет, полезен за здравето.

До момента най-тежката ябълка, която е измервана от рекордите на Гинес, е тежала 1 килограм и 849 грама. Ябълката беше отгледана от японеца Чисато Ивазаки, а рекордът беше вписан през 2005 година. Оттогава никой не е успял да се похвали с толкова тежка ябълка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest