Странични ефекти от консумацията на авокадо
Side Effects of Avocado Consumption
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Странични ефекти от консумацията на авокадо

Странични ефекти от консумацията на авокадо

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Авокадо
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
6.60 лв.
Виж ››

Авокадото – този любим на мнозина плод, има десетки култивирани разновидности. Най-популярният от тях е сортът "Hess". За разлика от другите зелени авокадота, той добива тъмно пурпурен цвят, когато узрее добре.

Авокадото има ненатрапчив и мек вкус, поради което се комбинира лесно с всяка храна. Цената му е сравнима с тази на маслините, тъй като двата продукта имат сходно съдържание на мазнини от теглото на състава си.

От авокадото се произвежда масло. Плодът може да се консумира както пресен, така и задушен и на пара.

За ползите от авокадото се знае много. Но както с всяко хубаво нещо, и с него не трябва да се прекалява. Най-честите проблеми, които могат да възникнат при приема на плода, са алергичните реакции.

От тях са засегнати в повечето случаи хора, които имат изразена алергия към латекс. Протеините, които се съдържат в авокадото, могат да предизвикат подобна реакция на имунната система като тази, предизвиквана от протеините, съдържащи се в латекса.

И обратното – ако устата ви щипе, когато ядете авокадо, то най-вероятно сте алергични към латекс. Освен авокадото, подобна реакция могат да предизвикат още бананите, картофите, доматите, мангото, кивито и кестените.

Ядене на Авокадо

Препоръчителната дневна доза авокадо не бива да се превишава, най-вече заради високите нива на мазнини в плода. Въпреки че са благотворни, големите количества мазнини могат да имат и обратен ефект, най-вече ако се консумират заради високото съдържание на фибри и разхлабващите им свойства.

Въпреки предполагаемите вреди, авокадото е плод, който трябва да се консумира ежедневно, тъй като ползите взимат превес. Приемът му е естествен способ за сваляне на високия холестерол.

Освен това се препоръчва по време на диети, тъй като увеличава приема на минерали и витамини, като същевременно намалява риска от различни заболявания.

Чрез него в организма постъпват и големи количества фибри, които ви карат да се чувствате сити за по-дълъг период от време. Вкусният плод е богат на каротеноиди, които предпазват от всякакви заболявания на очите. Регулира кръвното налягане, подобрява притока на кръв до мозъка, намалява риска от рак на гърдата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest