Отбелязваме Световния ден на храните
Today is World Food Day
Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Отбелязваме Световния ден на храните

Отбелязваме Световния ден на храните

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
964161k
Хранителни Продукти
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

На 16-ти октомври честваме Световния ден на храните. На днешния ден отбелязваме и основаването на Организацията за храната и земеделието на ООН /FAO/.

За първи път Световният ден на храните се почита през 1981 година. През годините на тази дата световната общественост се фокусира върху различни области.

Както знаем храната е ключът към нормалното физическо и психическо развитие на човек. За да има полза от нея обаче, тя трябва да е в определени количества и да бъде качествена.

Хранителните продукти, които приемаме, трябва да зареждат организма с енергия и да ни гарантират желязно здраве. Набавянето на витамини, минерали, белтъчини, въглехидрати и мазнини трябва да е съобразено с индивидуалните нужди на всеки човек.

Храненето никога не трябва да е безразборно и само за удоволствие. Добре е да се спазват някои прости правила.

Ежедневно трябва да се консумират пресни плодове, разноцветни зеленчуци, млечни продукти, мазнини (ядки, зехтин, авокадо) и пълнозърнести храни. Експертите препоръчват още да се избягва консумацията на захарни изделия и бързи закуски.

Здравословно Хранене

Не се гледа с добро око и на приема на алкохол, кафе, газирани напитки и натурални сокове. В същото време пиенето на много вода е задължително. Спортът също е от голямо значение, не само за регулирането на теглото, но и за поддържането на организма в добро състояние.

Световният ден на храните цели да направи хората малко по-съпричастни към проблемите на останалите и да им напомни за милионите, които не могат да си позволят да се хранят пълноценно. Статистиката показва, че всеки ден около един милиард души не могат да си набавят нужната здравословна храна.

Изследванията показват, че лошото хранене може да доведе до редица проблеми. Недобрата храна е виновник и за смъртта на много млади хора, населяващи развиващи се държави.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest