gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да готвим таро?

Как да готвим таро?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
как се готви таро
Метален сушилник за съдове на два етажа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Метален сушилник за съдове на два етажа
59.00 лв.
Виж ››

Коренът таро (лат. Colocasia esculenta) се нарича още трилистник, колокаси или колоказия. То се среща на тропиците и е разпространено из цял свят.

За храна се използват всичките му части – дръжки, листа, но най-вече коренът. Популярно е в Бразилия, Китай, Ямайка, Япония, Турция, изобщо – навсякъде. У нас също се предлага и отглежда, но малцина са тези, които знаят, че освен за декорация, то става и за храна.

Таро е изключително вкусен зеленчук, наподобяващ картофа. Обикновено не се консумира сурово, тъй като в това състояние е токсично. Преминал през термична обработка, зеленчукът разкрива в пълна сила своите вкусови и здравословни качества.

За целта трябва да знаете как да си приготвите таро. На първо място тарото се нарязва и почиства. Това става, като се обели кората, най-добре с остър нож.

Тя се отстранява внимателно, като се пази да не се цапа вътрешността. Тя не се мие под течаща вода. Ако измиете вътрешността на таро, тя започва да изпуска неприятна слуз. Поради това се почиства само с влажна кърпа или чиста гъба.

таро

Обеленото таро се избърсва много добре. То не се реже, а се чупи с помощта на нож, който се забива не много дълбоко в корена. След това ножът се обръща, така че да отчупи парче от него.

Процедурата се повтаря колкото пъти е нужно, до пълното разпадане на зеленчука. За да не потъмнее, отгоре се поръсва с лимонов сок.

За да стане растението годно за ядене, то грудките му се варят около 45 минути в тенджера под налягане или най-малко 1 час в обикновен съд.

Обикновено таро се готви в комбинация с най-различни меса. Подхожда си и с риба. Обикновено се влага в ястията вместо картофи. Освен това с него се подправя доматеният сос, някои супи и каши, бебешки пюрета и чипс. В сладкарската промишленост таро влиза в състава на някои сладкиши и сладоледи.

Освен в кулинарията, таро се използва и в народната медицина на някои народи. То се използва като лекарство и като средство за предпазване от комари.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest