gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Засаждане и отглеждане на люти чушки в саксии

Засаждане и отглеждане на люти чушки в саксии

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Люти чушки в саксия
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Пресните зеленчуци през зимата вече не са нещо необичайно. По магазините могат да се открият много такива, но повечето са пълни с вредни за организма нитрати. Едно от най-полезните решения е отглеждането на домашна продукция. Лютите чушки са сред основните култури, които можем да отгледаме у дома през зимните месеци.

Лютите чушки образуват красив храст, който ще е прекрасно допълнение към саксиите в дома. Бързо след това ще се сдобиете и с малки шарени чушлета, плод на вашите грижи.

За отглеждане в саксия най-подходящи са декоративните сортове люти чушки, като например пиперът Рокс. Той е специално създаден за отглеждане в домашни условия. Засажда се чрез семенца. Достига едва 35 см височина, но носи до 80 чушлета.

За засаждането е необходима саксия с диаметър на отвора в най-горната част около 15 см, дълбока около 25 см. Отдолу задължително трябва да има водоснабдителна паничка. Необходима е почва, обогатена с естествени торове.

Тя се полива добре с вода и в нея се слагат две семки, на разстояние една от друга, на около 8 см дълбочина. Саксията трябва да е на топло и осветено от слънчева светлина място.

Люти чушки

Сортът покълва бързо, до две седмици след засаждането. До тогава се полива два пъти седмично. Ако въздухът в стаята е сух – по три пъти. Когато покълне, количеството вода се намалява, за да не изгние.

Белите цветчета се появяват по растението между 6-тата и 8-мата седмица. Ако се прихванат и двете семки, то се разделят в отделни саксии. Когато цъфтежът се отвори напълно, то се налага да го оплодите.

Това става, като внимателно с малкия пръст на ръката си бъркате във всяка тичинка и събирайте част от прашеца, така че да не се нарани цветчето. След това той се пренася в други цветове. Процедурата се повтаря 4-5 дни подред. Може да се разменя прашец и между двата стръка. След оплождането остава само да поливате редовно.

След три седмици първите чушлета се оформят. Почвата може да се подхрани с шепа обогатител за почва или утайка от кафе, разпръснати около стеблото. Чушлетата могат да се берат по всяко време.

След това могат да се изсушат или смелят, да се консумират свежи или пукани на котлона. Растението им е двугодишно. Дори и след изсъхването му, може да се запази за следващо никнене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest