Как да направим идеалното телешко печено
How to Make the Perfect Roast Beef
gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да направим идеалното телешко печено

Как да направим идеалното телешко печено

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
телешко печено

Телешко печено е специалитет, подходящ за семейни събирания по всякакви поводи. Ястието е изключително изискано и вкусно, поради което изисква и повече време за приготвяне. Идеалното телешко печено се постига с много старание и следване стриктно на стъпките за приготвянето му. Ето ги и тях:

Телешко печено

Необходими продукти: 1 телешко месо за ростбийф, 4 скилидки чесън, 7-8 стръка розмарин, черен пипер, готварски термометър

Начин на приготвяне: Приготвянето започва още със закупуването на месото. То трябва да е голямо и с част от мазнината, оставена на горната част на месото. Може да е сирлойн, контрафиле или друго. За правилните пропорции най-добре се консултирайте с месаря.

Парчето телешко се оставя на стайна температура за 1-2 часа, за да се отпусне. Фурната се загрява на 160 градуса, най-добре без вентилатор. Телешкото месо се натрива добре с една-две от обелените скилидки чесън и малко черен пипер.

Печено телешко

За приготвяне на идеалното телешко печено ще ви е необходима тава за печене на месо с решетка. Ако не разполагате с такава, то задължително трябва да пригодите друга решетка върху обикновена тава. Едно от основните правила в тази рецепта е месото да не седи в собствения си сок, а над него.

Стръковете розмарин се измиват и подсушават. Заедно с разполовените на две скилидки чесън се подреждат върху решетката на тава за печене. Върху тях се поставя телешкото месо с мазнината нагоре.

Така приготвено, месото се слага във фурната. Когато се зачерви добре, с лъжица или готварска пипета се взима по малко от отделените на дъното на тава сокове и се полива.

Готовността на месото се определя с термометъра. Тя се мери само в средата на най-дебелата част на парчето. Ако желаете то да е алангле, тя ще е около 50 градуса. Средно изпечено е на 65 градуса, а добре изпеченото – на 75 градуса. Времетраенето всеки път е различно, като варира между 3-4 часа.

Когато е готово, месото се вади и оставя да почине 20 минути. С останалите в тавата сокове можете да се приготви и сос за месото.

Т.нар. грейви сос за месото се приготвя в тавата със сока от печенето, 1 с.л. обикновено брашно или нишесте, бульон, червено вино, сол и пипер на вкус.

С лъжица се отделя по-голямата част от мазнината в соковете. Тавата се поставя на слаб огън. Нишестето или брашното се размиват в малко вода и се изсипват в тавата. Разбърква се добре и силата на котлона се увеличава. Добавят се виното, бульонът, сол и пипер на вкус. Бърка се с тел до получаване на желаната консистенция. Малко преди сервиране телешкото се полива с готовия сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest