Днес е Световният ден на веганите
Today is World Vegan Day
Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Днес е Световният ден на веганите

Днес е Световният ден на веганите

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
971161k
Днес е Световният ден на веганите

Днес честваме Световния ден на веганите. Веганите са хора, които не само че не консумират никакви животински продукти, но изцяло отхвърлят тяхната употреба и в бита си.

В своите разбирания веганите са много по-строги и от вегетарианците и отказват да използват продукти, които може да са косвено свързани с животните.

За първи път Денят на веганите се чества на 1-ви ноември 1994 година. Инициатор на празника е Веганската общност Vegan Society, която отбелязва своята шейсет годишнина.

Думата веган е въведена от Доналд Уотсън. Той избира да бъде вегетарианец, когато е само на 14 години, а на 30-годишна възраст вече е веган. Уотсън доживява до 95 години.

Защо хората избират да станат вегани

Световният ден на веганите

Една от причините тези лица да се откажат от млякото, яйцата, изделията от животинския произход (кожа, коприна, вълна и други), пчелния мед (при най-заклетите вегани), изделията с животински съставки (глицерин, желатин), някои видове захар и козметика, тествана върху животни, е тяхното желание да не причиняват никаква вреда на животните.

Други пък предприемат тази крайна мярка, тъй като се интересуват живо за здравето си и отказват да консумират храни, които са вредни. Немалко хора прибягват до веганството и по чисто егоистични причини-факт е, че с този режим на хранене се отслабва качествено, понеже организмът се пречиства от токсини.

На днешния ден се организират различни инициативи, свързани с веганството. Веганите по целия свят се опитват да покажат на останалата част от човечеството колко е важно хората да пият чиста вода, да се изхранват от плодородна земя, да намират веган източници на протеини. Основна мисия е да не се убиват животни, тъй като всяко живо същество има своето място под слънцето.

Вегански рецепти

Сред най-обичаните и често използвани от веганите рецепти са:

- веган палачинки;

- веган торти;

- веган бонбони.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest