Плодовите сокове вдигат кръвното
Fruit Juices Raise Blood Pressure
gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Плодовите сокове вдигат кръвното

Плодовите сокове вдигат кръвното

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Плодови Сокове
Мултифункционална отварачка 5в1
Практичен аксесоар за вашия дом:
Мултифункционална отварачка 5в1
17.00 лв.
Виж ››

На вниманието на потребителите търговската мрежа предлага общо три вида плодови сокове. Първите са т.нар. фрешове, които са 100% чисти пастьоризирани или както още ги наричат, пресни сокове.

Те се произвеждат на плодова основа и нектари от плодове. Концентрирани или не, те са абсолютно натурални, тъй като се получават направо от плода. В тях няма консерванти и оцветители.

Плодовите нектари са вторият вид плодови сокове на пазара. В тях сокът е по-малко, а вкусът – значително по-кисел. Най-често се правят от сливи, кайсии, круши или касис. В тях има от 25 до 50 % месеста маса от плода, пасирана и разредена с подсладена вода.

Третият вид са плодовите напитки, в които се съдържат едва 10-20% екстракт от плода. Те са най-популярни поради ниската си цена. Останалото в състава им са вода, захар, изкуствени аромати и консерванти.

Ново изследване, проведено от учените от Технологичния университет в Суинбърн, Австралия, установи реален риск при консумацията на плодови сокове, а именно - високото кръвно.

Сок

То е гарантирано при хора, приемащи регулярно плодови сокове. Интересното е, че дори само една чаша на ден може да доведе до криза и да доведе до различни проблеми, като сърдечен удар или ангина.

Доктор Матю Пейс, ръководител на изследването обяснява, че макар в плодовите сокове да се съдържат жизненоважни витамини, те често съдържат и високи количества захар, в комбинация с минимално количество фибри.

Именно подобна дневна доза сок може да засили приема на захар. По този начин се изострят хипертонията и сърдечно-съдовите заболявания. Освен това се приема, че именно плодовите сокове имат най-голям принос за затлъстяването и случаите на диабет във Великобритания.

В едва 250 милилитра сок се съдържат 115 калории. Това се равнява на 7 супени лъжици захар. За сравнение в кенче "Кока-кола" се съдържат 139 калории.

Мнението на специалистите е, че именно плодовите сокове са виновниците и за изключително лошото състояние на зъбите при децата. Едно на всеки осем деца в развитите страни, включително и у нас, има кариес още на 3-годишна възраст.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest