Задължителните храни всеки ден
Foods That Need to be Eaten Every Day
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Задължителните храни всеки ден

Задължителните храни всеки ден

Кисело Мляко

Непрекъснато слушаме колко е важно да се храним здравословно. Едва ли е останал някой, който да не е информиран кои храни не бива да консумира и към кои може да посяга, но не твърде често.

Прекаляването с каквато и да е храна е изключително вредно за организма, но правилното решение не е да се лишим напълно от някакви продукти.

Най-важното, за да бъдем здрави, е да имаме балансирано хранене – повечето специалисти се обединяват в твърдението, че разнообразната храна е пътят към здрав организъм.

Моркови

Плодовете и зеленчуците, които често изключваме от менюто си поради различни причини, са всъщност изключително ценни за организма и неговото здраве. Ето и кои са хранителните продукти, които трябва често да присъстват в менюто ни:

Кисело мляко – помага за укрепването на имунната система, освен това осигурява на организма калций, витамини и протеини. Всички те поддържат здрави костите и помагат за по-добрата работа на метаболизма. Не на последно място, в киселото мляко има пробиотици, които са жизнено важни за храносмилателния тракт.

Зърнените култури са чудесен източник на протеини. Освен това са богати на антиоксидант, за който специалисти отдавна са доказали, че подобрява значително мозъчната функция – това е антоцианина. Не на последно място, в зърнените храни има много витамини, между които витамин В. В тях се съдържат още желязо и фибри.

Морковите са богати на каротиноиди, които са мастноразтворими съединения. Всъщност каротиноидите са част от повечето зеленчуци и плодове, които имат жълт, оранжев или червен цвят.

Спанак

Тези мастноразтворими съединения се свързват и с намаляване опасността от онкологични заболявания, както и намаляване риска от ревматоиден артрит, астма и др.

Един от най-препоръчваните зеленчуци, в който има малко калории и много хранителни вещества, е спанакът. В зеленолистния зеленчук има достатъчно количество фолиева киселина и омега-3 мастни киселини, които помагат за предпазване от сърдечни заболявания, както и остеопороза.

Според някои източници, фолиевата киселина може да помогне и за сексуалните проблеми, които са свързани с напредването на възрастта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest