gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Отровни лимони плъзнаха по нашите пазари

Отровни лимони плъзнаха по нашите пазари

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1306
Лимони
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
48.00 лв.
Виж ››

Опасни лимони, съдържащи токсичния химикал Имазалил, плъзнаха както по пазарите в България, така и по пазарите в останалите балкански държави. Лимоните са произведени в Турция.

Но за разлика от останалите страни на Балканите, където лимоните са обозначени като токсични, у нас те се продават без клиентите да са предупредени от опасността при консумацията им.

Турските лимони съдържат вредния химикал Имазалил, който им осигурява по-голяма здравина и по-добър външен вид, като тази съставка е добавена не само в кората, а в целия плод.

Лекарите забраняват този химикал да се консумира, тъй като предизвиква дразнене на кожата, сълзене на очите, а когато се консумират няколко лимона с вътрешната им част, човекът, който ги е консумирал, трябва да мине под карантина.

лимон

Имазалил може да доведе и до по-сериозни последствия за здравето на хората като стерилитет и големи проблеми с централната нервна система.

Експертите съветват лимоните да се измиват старателно с вода и сапун. Имазалил е много опасен химикал и доказано канцерогенен, като се запазва стабилен дори и при много високи температури.

Много хора вече се оплакаха от опасните лимони, които са си купили от родните пазари. По думи на клиенти първите признаци, че лимоните са токсични е, че трудно пускат сок и имат много различен вкус от познатия.

Сок от лимон

Лимоните отново са едни от най-купуваните плодове у нас, след като цените им паднаха от шокиращите 8-9 лева за килограм до приемливите 2 лева. Много хора използват лимоните и за лечебни процедури.

Специалистите съветват, ако все пак ви се налага да консумирате лимони, да не изяждате повече от половин дневно и задължително да изхвърляте кората, тъй като тя съдържа най-много от опасния химикал.

Само консумацията на един от токсичните лимони е достатъчна, за да навреди на здравето.

Сигналът за отровните турски лимони беше пуснат от хърватски сайт, който публикува оплаквания на клиенти. Българската агенция по безопасност на храните вече е назначила проверки по случая.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
51
44
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Бойчо Николов
Къде е българконтрола, агенция по безопасност на храните и други шматкащи се чиновници с огромни заплати.
0
0
Моника
Моника
24.01.2016 21:33
ох вече да те е страх да си купиш каквото и да било
3
0
Грънчарова
Грънчарова
23.11.2014 23:54
Има ли вече резултат от проверката на агенция по безопасност на храните
3
1
Символ
Символ
23.11.2014 15:40
А защо е допуснато тези лимони да стигнат до пазара? Къде са граничните контролни органи? Защо не са били веднага иззети от щандовете и унищожени, а са оставени хората да се тровят? Всичко това е умишлено унищожаване на нацията ни със знанието на управляващите.
18
0