Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Българско село отгледа собствена реколта банани

Българско село отгледа собствена реколта банани

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Банани

В санданското село Микрево тази година ще късат банани, които са израснали в селището. Нетипично за нашите географски ширини, в Микрево се радват на собствена бананова реколта.

Тази година банановото дръвче на централния площад в селото роди първите си плодове, откакто е посадено. Българските банани обаче са много по-малки от тези, които можем да си купим от магазините.

Въпреки това хората от селото се радват на реколтата, тъй като са едно от първите селища в България, където растат банани, макар че климатичните условия у нас не са много благоприятни за тропическия плод.

В Микрево се надяват времето да не застудее рязко и да не паднат слани, защото това ще съсипе наскоро израсналите банани.

Банан

Кметът на селото дори се шегува пред представители на БТА, че след като не можем да станем Швейцария на Балканите, благодарение на първата бананова реколта, можем да се превърнем в първата Бананова република.

В региона се отглеждат и други топлолюбиви растения, които са характерни за страните с много по-топъл климат от нашия – маслинови дръвчета и няколко палми.

Домът на Красимир Николов в Микрево е заприличал на вила от района на Беломорието с две екзотични палми отпред, достигнали вече покрива на двуетажната къща.

Преди 13 години мъжът е посадил първите палми в селото, като казва, че те изискват много грижи, най-вече през зимата, когато навън температурите паднат.

Пенсионерът Йордан Димитров също може да се похвали с екзотична гледка в дома си. Мъжът е пчелар, риболовец, ловец и земеделец, както повечето хора в селото. Димитров дори се хвали, че вече усеща дъх на банани в меда, който произвежда.

Пенсионерът също е посадил собствено бананово дръвче, което се надява да роди. А по принцип мъжът отглежда в двора си лимони и киви, които вече са отрупани с плодове.

Предполага се, че промените, които настъпват в следствие на глобалното затопляне, предразполагат към отглеждане на тропически плодове в по-южните части на страната ни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest