Круши
PearsKruške

Круши

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95043k
Круши в кошница
Ръчна резачка за плодове с 3 приставки - 15см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Ръчна резачка за плодове с 3 приставки - 15см
15.00 лв.
Виж ››

Сочни и сладки, с мека маслена и донякъде зърнеста текстура, бялата до оцветената в кремаво вътрешност на крушите някога е наричана „подаръкът от боговете”. Макар сезонът на крушите да е от началото на август до края на октомври, различни нейни разновидности могат да бъдат видяни целогодишно.

Крушите, наред с ябълките и дюлите, са член на семейство розоцветни. В зависимост от вида им, тънката им като хартия кора може да бъде жълта, зелена, кафява, червена или комбинация от два или повече цвята. Подобно на ябълките те имат сърцевина, в която могат да бъдат подслонени по няколко семки.

Произход на крушите

Крушите са вкусен плод, сходен на ябълките и дюлите. Има хиляди видове, които се различават по вкус, форма, цвят и начин на съхранение. Най-често срещаните разновидности са Анжу, Бартлет, Боск и Конференс.

Научното име на крушата е Pyrus communis.

Когато говорим за произхода на крушата трябва да споменем две различни версии, Според някои източници този плод се е отглеждал преди 3000 години в западна Азия, докато според други той датира още от времето на каменната ера. Като оставим това настрана, крушата е била наиситна предпочитан плод през вековете.

Интересното е, че до 18 в. крушата съвсем не е имала днешния вкус. Именно по това време се обърнало повече внимание на култивирането й и така е произлязла днешната круша с подчертано маслената си текстура и сладък вкус.

Днес основните страни, отглеждащи круши, са Китай, Италия и САЩ.

Круши

Състав на крушите

Крушите са добър източник на диетични фибри, витамин С, мед и витамин К. Витамин С стимулира белите клетки да се борят с инфекциите, като директно убива много бактерии и вируси, и регенерира витамин Е. С приема на една сочна круша на ден, Вие ще приемате и 11.1% от дневната стойност на витамин С, и 9.5% от дневната стойност на мед.

В 100 г круши има 94 г вода, 11.4 г въглехидрати, 0.1 г мазнини, 0.6 г пектин, 2.3 г фибри и 0.4 г белтъчини.

Зелените круши съдържат веществото сорбит, което по време на процеса на зреене се превръща в глюкоза и пектин. Като цяло пресните круши са своеобразен коктейл от полезни вещества. Богати са на органични киселини /ябълчна, лимонова, оксалова/ и редица микроелементи - магнезий, мед, желязо, цинк и фосфор.

Крушите съдържат и йод, който е достатъчен да задоволи потребностите на организма от този елемент. Леко стипчивия вкус на плода се дължи на дъбилните вещества, намиращи се в кората му. Специфичния аромат е определя от етеричните масла, които се съдържат в месото на крушата.

Жълти Круши

Използване на крушите в медицината

От плода могат да се извличат множество активни вещества, които след това се използват при производството на редица лекарства. Например, крушите са богати на арбутин, който има отлични антисептични свойства и това вещество е много полезно при лечението на болести на бъбреците и пикочните пътища.

Проведени са редица изследвания, които доказват че крушите действат много положително и на сърцето. Екстрактът от този плод доста често се използва в козметологията, тъй като помага за намаляване на омазняването на кожата, свива порите и я обогатява с витамини.

Пресните или печените круши имат леко слабително действие. Те също така снабдяват организма с необходимите диетични фибри, което от своя страна води до нормализиране на изпражненията. Съвременните изследвания доказват, че редовната консумация на каши от круши помагат за нормализиране на работата на червата и облекчават хроничния запек вследствие на слабата перисталтика.

Много круши

Можем ли да замразяваме круши?

Да, те могат да бъдат замразени както цели, така и нарязани на парчета. Достатъчно е да измиете добре плодовете, да ги избършете и подсушите с кърпа, а след това да ги замразите в удобна за вас форма. Съветваме ви обаче да ги слагате в отделни контейнери или вакуумни пликове, за да не попиват от другите аромати във фризера ви. Можете да ги съхранявате до една година.

Най-важният момент в случая е размразяването на крушите. В идеалния си вариант е добре да ги извадите 1-2 часа преди консумация и да ги сложите на долния рафт в хладилника ви. Така крушите ще се размразят бавно, което от своя страна няма да наруши тяхната форма и структура.

Избор и съхранение на круши

Тъй като крушата е доста нетраен плод, е почти сигурно, че тези, които виждате в магазините, няма да са узрели напълно. Те трябва да бъдат оставени на стайна температура до пълното им узряване. Точно в този момент- малко преди да са достигнали точката на разваляне- те ще имат най-високото ниво на антиоксиданти.

Ако искате да ускорите процеса на узряване, ги поставете в хартиени торби или вестници и периодично ги обръщайте. Съхраняването им в найлонови пликчета е нежелателно, тъй като така много бързо ще се развалят. Това се налага само ако искате да ги съхранявате за по-дълго време в хладилника.

Поширани круши

Кулинарна употреба на круши

- Крушите трябва да бъдат много добре измити, тъй като е най-полезно да бъдат приемани цели с кората, поради намиращите се в нея фибри.

- Ако крушата е нарязана, тя бързо ще покафенее. Ако искате да избегнете този процес, напръскайте я леко с лимонов или портокалов сок.

- Като част от желаната салата, към крушата подхождат почти всички „зелении”, празът и орехите.

- Сервирайте крушите с козе или синьо сирене като десерт.

- Добавете нарязани круши, джинджифил и мед към овесената си закуска.

- Крушите са подходяща добавка към ябълковия сок или виното.

От тях могат да се приготвят както десерти, така и да са важна съставка в основните ястия, като например при гъши дроб с карамелизирани круши. Всичко тук до голяма степен зависи от вашата фантазия и докъде сте готови да експериментирате в кухнята. Уникалността на крушите е в това, че с тяхна помощ можете да създадете истински кулинарни шедьоври с круши, като например:

1. Конфитюр от круши;

2. Компот от круши;

3. Поширани круши;

4. Сайдер от круши;

5. Салати с круши;

6. Смути с круши;

7. Пай с круши.

Круши Плодове

Ползи от консумацията на круши

Фибрите, съдържащи се в крушите, понижават високите нива на холестерола, което е изключително добра новина за хората, изложени на риск от атеросклероза и диабетични сърдечни болести. Фибрите също така се свързват с причиняващите рак химикали в колона, предпазвайки от повреда клетките му. Може би затова диетите, свързани с храни богати на фибри, се асоциират с редуциран риск от рак на колона.

Доказано е, че плодовете, богати на фибри, предпазват от рак на гърдата жените в периода след менопаузата. Такива плодове са ябълките, сливите и крушите.

Крушите се смятат и за плод, на който не са присъщи развиването на алергии. При въвеждането на плодове при бебетата този плод е препоръчителното начало.

Изследвания показват, че антиоксидантните витамини А, С и Е са изключително важни за доброто функциониране на очите ни, което означава, че добавената в млякото или зърнената закуска круша, със сигурност ще има благотворен ефект.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес