gotvach.bg»Статии»Любопитно»Ето защо налитаме на сладки и мазни храни

Ето защо налитаме на сладки и мазни храни

Сладки

Американски учени разбраха каква е причината човек да предпочита да похапва мазни и сладки храни и защо му е трудно да се откъсне от тях.

Оказва се, че апетитът е командван от микробиомите, които представляват сбор от милиарди бактерии, които се развиват в чревния тракт на всеки човек. Учените обясняват, че всъщност хората не управляват самостоятелно апетита си към различните видове продукти – човек иска да яде това, което му подскаже микробиомът, твърдят още учените.

Проучването идва от Калифорнийския университет в Сан Франциско и е публикувано на страниците на вестник Дейли мейл.

Различните групи от микробиоми имат нужда да ядат различни храни. Автор на изследването е доктор Карло Мали, който обяснява, че микрофлората в стомашно-чревния тракт всъщност действа доста манипулативно върху желанието за храна при човека.

Пица

Доктор Мали обяснява още, че диетите, в които се изключват определени храни от менюто, не са особено препоръчителни. В един момент полезните бактерии в организма ще започнат да съобщават, че имат нужда да от въпросния продукт и човек ще го набави в много по-големи количества.

Вкусовите рецептори на човек се манипулират, като се изпраща сигнал от храносмилателния тракт, който се предава на мозъка – това се случва с помощта на Nervus vagus или блуждаещия нерв. Той е свързан със сто милиона нервни клетки, обяснява още специалистът.

Според минало проучване профилът на стомашните бактерии при всеки човек е индивидуален, също както са индивидуални гените. Изследването е дело на учени от Великобритания, които работят в Кингс колидж.

Британските специалисти смятат, че това откритие ще помогне на лекарите да изписват индивидуални терапии, които ще променят микрофлората на всеки пациент и по този начин ще може да се отслабва по-лесно.

Според резултатите от двете изследвания най-добрият начин да се грижим за организма си е да консумираме всякаква храна, без да прекаляваме с нищо, както и без да изключваме даден продукт напълно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest