Серотонин
SerotoninSerotoninSerotonin
gotvach.bg»Статии»Хормони»Серотонин

Серотонин

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Серотонин

Серотонинът представлява моноаминен невротрансмитер, синтезиращ се в мозъка и стомашно-чревния тракт. Той играе много важна роля в регулирането на процесите на съня, сърдечния ритъм и дишането.

За първи път серотонинът е изолиран през 1948 година. Познат е още като хормон на щастието. Въпреки факта, че се отделя в мозъка, където изпълнява своите функции, в организма се намира именно в храносмилателния тракт и тромбоцитите.

Функции на серотонин

Серотонинът изпълнява функцията на преносител на нервни импулси. Той играе важна роля в дейността на стомашно-чревния тракт и в процесите на съсирване на кръвта. Има много важно действие в психическата стабилност на човек, като балансира емоциите и настроенията. Серотонинът влияе и върху начина на хранене, върху нормалното функциониране на мускулите, сърдечно-съдовата система и някои части на ендокринната система.

Хормони

Този биологичен агент оказва влияние на множество функции в организма: от емоционалните сфера до двигателните навици. Серотонина влияе практически на всички аспекти на човешкото поведение. Това заявление може да ви се струва удивително, тъй като реално по-малко от 1 на всеки милион клетки произвеждат това вещество. В действителност обаче серотониновите неврони се намират в идеалното си разположение, модулирайки по този начин доста широк спектър от невронни връзки в мозъка на човека.

Сеортонинът влияе на редица поведенчески и невропсихиатрични ефекти: настроение, възприятие, гняв, агресия, апетит, памет, сексуалност, внимание. Доста трудно би било да се назове човешко поведение, на което невротрансмитерът не оказва влияние и не се регулира от него.

Известен е и моделът на експресия на всеки серотонинов рецептор в човешката централна нервна система. Точно както всяко поведение се регулира от множество серотонинови рецептори, така и всеки серотонинов рецептор модулира множество поведенчески процеси.

Серотонинът участва активно и в процесите на регулация на денонощния ритъм на тялото, сексуалното поведение, телесната температура. Оказва влияние върху чувството за болка, гадене и повръщане.

Серотонинът има непряко участие в регулирането на съня, защото се явява прекусор на хормона мелатонин. Разликите в нивото на серотонин при мъжете и жените е незначителна, като малко по-високи са нивата му при по-силния пол. Разликите в начина, по който двата пола реагират на спада на серотонин обаче са съществени. В това се крие и обяснението на въпроса защо жените са по-склонни към депресивни състояния.

Върху какво влияе серотонинът?

Серотонин и събуждане

Обобщавайки функциите на серотонина, ще добавим, че той влияе на:

1. Дефекация

Може би не сте знаели, но дори и движението на червата се контролира от серотонина. Именно там количеството на този невротрансмитер е в доста високи нива, включително в стомаха. Поради тази причина може да се направи и логичният извод, че качеството и функционирането на храносмилателния тракт се контролира до голяма степен от количеството на серототина.

2. Гадене

Прекалено високото производство на серотонина е една от причините за появата на гадене. По този начин реално главният мозък получава сигнал, че трябва да се очисти организма от вредните токсични продукти, които са попаднали в храносмилателната система.

3. Сън и будуване

Имено този химичен агент е главният виновник за контролирането на тези фази в човешкия организъм. В зависимост от това кой точно рецептор е активен в дадения момент, се определя и това дали човек спи дълбоко или се събужда.

4. Съсирване на кръвта

Сеортонинът, който се съдържа в тромбоцитите, приема активно участие в тези процеси. Синтезът на този невротрансмитер е необходим на тялото. Повишеното му производство от друга страна води до стесняване на съдовете, което е опасно, тъй като може да стане причината за образуването на съсиреци.

5. Здравината на костната система

Повишеното синтезиране на серотонина може да окаже негативно влияние на опорно-двигателния апарат. В частност това води до проблеми с костната система, правейки костите крехки.

6. Сексуална функция

Повишеното ниво на сексуално желание се дължи на факта, че нивото на серотонина в организма е понижено. Заедно с това ниското либидо е сигнал, че нивото на невротрансмитера е повишено. Потвърждение за това е дори приема на антидепресантите, които реално са селективни инхибитори на обратното поемане на серотонин. При приема на тези медикаменти автоматично се намалява сексуалното желание поради гореописаните причини.

7. Емоционалния фон

Настроението на човек зависи от времето на производството и обмяната на серотонина. Доброто настроение е резултат на нормалните нива на невротрансмитера. От друга страна депресивното състояние е сигнал, че има дефицит на серотонин в организма. Маниакалното поведение (еуфория и прекомерна психомоторна възбуда) е сигурен знак за повишен синтез на това вещество.

При нормално ниво на този химичен медиатор човек се чувства:

- щастлив и доволен;

- спокоен;

- концентриран и внимателен.

Тези хора изпитват доста по-рядко чувство на безпокойство и не се притесняват за незначителните неща в живота им. Те имат добър сън и заспиват лесно, а също така спят дълбоко и се събуждат свежи.

Общоприето е, че нормалното ниво на серотонин в кръвта варира от 100 до 285 нанограма на милилитър. Тези стойности на серотонина могат леко да се различават, тоест в зависимост от начина на измерване, използваният материал и редица немаловажни физиологични параметри на организм.

Източници на серотонин

Храни за серотонин

Храните, от които човек може да си набави серотонин, са банани, шоколад, ядки, спанак и зелени салати, люти чушки, тиква и тиквено семе. За да се увеличи нивото на серотонин в организма, се препоръчва пиенето на повече вода, прием на малко сол и прекарване на повече време в разходки на открито и на слънце.

От горните редове става ясно, че любимият на мнозина шоколад е един от най-добрите източници на серотонин. За да има пълноценно действие обаче, той трябва да бъде черен. Натуралният шоколад с поне 70 % какао е един от най-добрите начини за набавяне на серотонин.

Друго, което трябва да се отбележи, е, че синтезът на серотонина започва с помощта на триптофан. Това е естествен прекурсор на серотонина и ценна аминокиселина, намираща се в белтъците на храната. Най-добрите източници на триптофан са риба, сирена, различни видове меса, мляко и тиквено семе.

Серотонин и спортуване

Серотонин и спорт

Редовната физическа активност доказано подобрява фигурата и настроението. Спортът повишава нивата на норепинефрин и серотонин в мозъка. Движението като цяло е невероятен лек за преодоляване на депресивни състояние. Физическото натоварване прогонва негативните мисли и подобрява настроението.

Ниски нива на серотонин

Прекалено ниските нива на серотонина в организма са вредни за здравето, защото предразполагат към агресивно поведения и депресия, фибромиалгия, раздразнителен стомах и нервни разстройства. Недостигът на този невротрансмитер може да причини демотивация и нарушения в съня.

Изследване показва, че мъже, които се намират в депресивни състояния, произвеждат ниски нива на серотонин или имат малко клетки, които използват хормона като посредник за предаване на импулсите. Освен това лица, извършили престъпления след употреба на алкохол, изнасилвачи и убийци също имат ниски нива на хормона.

Според друго изследване при малки деца, починали без видима причина, са установени сравнително ниски нива на серотонина и на ензима, който отговаря за неговия синтез. Смята се, че синдромът на детската смърт при новородените е причинен именно от този недостиг.

Несъмнено серотонинът е изключително важен невротрансмитер. Широкото му разпространение показва влиянието му върху редица функции на организма. Около 40 млн. мозъчни клетки са в пряка зависимост от настроението, апетита, потентността, топлообмена, познанията и отчасти съня.

Дефицит на серотонин

Дефицит на серотонин

Дефицитът на серотонин също е свързан с явленията:

- проблеми със запаметяването и възпроизвеждането на получената информация;

- необходимостта от сладки или тестени продукти;

- затруднено заспиване;

- ниска оценка на собствените способности и постижения;

- прекомерна тревожност и нервност;

- безпричинна агресия към себе си или към другите.

Дефицитът на серотонин може да се получи и следствие на приема на синтетични вещества и наркотична зависимост, например към екстази. Те оказват влияние на невротрансмитерните системи, повишавайки чувството на положителните преживявания и намалявайки заедно с това усещането на негативните моменти. Приема на екстази от наркотично зависимите предизвиква така нареченото чувство на еуфория, усещайки огромен прилив на енергия.

Този ефект се дължи на повишеното ниво на синтезираният серотонин в организма на приемащия синтетичните вещества. С течение на времето синтезът на невротрансмитера намалява. Това е и причината наркоманите да изпитват усещането за депресивно чувство. Не по-маловажно е това, че приемът на този наркотик и не само, води до влошаване на когнитивните способности на човека. Появяват се проблеми с паметта, безсъние, избухливост и агресивно поведение без видима причина.

Серотонинов синдром

Серотонинов синдром

Серотиновият синдром представлява състояние, при което нивата на серотонин в мозъка и кръвта са твърде високи. Състоянието се нарича още серотонинова интоксикация. Синдромът най-често е резултат от самолечение или грешки в назначено лечение, при което дозите на лекарството не отговарят на нуждите на пациента. Може да се срещне и като страничен ефект на някои от по-старите видове антидепресанти.

Най-често обаче това състояние може да възникне при приема на наркотични вещества. Симптоматиката на този синдром възниква 6 часа след като активните компоненти на екстазито са попаднали в организма на зависимия.

Другата възможна причина за излишък на серотонин са карциноидните тумори. Тези доброкачествени или злокачествени новообразувания често са локализирани в храносмилателната система. Карциноидните тумори са способни да активират синтеза на серотонин.

Симптоми на серотонинов синдром

- прекомерна възбудимост;

- двигателна хиперактивност;

- вълнение и безпокойство;

- объркване на съзнанието;

- повишен пулс;

- повишаване на кръвното налягане;

- разширена зеница;

- нарушение на изпражненията (диария);

- тремор на крайниците;

- обилно изпотяване;

- главоболие;

- повишен мускулен тонус.

Симптомите на серотониновия синдром включват страх, треперене, объркване, проблеми с координацията, висока температура, ускорена сърдечна дейност. В много редки случаи може да настъпи смърт.

Как да намалим нивата на серотонин?

Намаляване нивата на серотонин

В повечето случаи е достатъчно да се прекрати приема на медикаментите, които са селективни инхибитори на реабсорбцията на серотонин. В по-тежките случаи обаче може да се наложи хоспитализиране в медицинско заведение, за да се извърши активно лечение на пациента. То включва приема на медикаменти, които нормализират сърдечната дейност, намаляват мускулните спазми и понижават кръвното налягане. Заедно с това тези препарати водят до блокирането на производството на серотонина.

Ако причината за серотониновия синдром е приема на наркотични вещества, тогава задължително се прави детоксикационна терапия в интензивното отделение. След нормализирането на нивата на серотонина и преместването на пациента в терапевтичното отделение на медицинското заведение, се предприемат мерки за премахване на физиологичната зависимост от синтетичните веществата. За преодоляване на психологическата зависимост е необходимо също така да се извърши и психотерапевтично лечение.

Важно е да се знае, че серотониновият синдром е животозастрашаващо състояние и се налага незабавно лечение в медицинско заведение, за да се стабилизира нормалното производство на този невротрансмитер. Серотонинът оказва влияние на редица функции в човешкия организъм както физиологични, така и психически. Дефицитът на този невротрансмитер е една от основните и най-чести причина за депресивни разстройства. Излишъкът му от сруга страна води до развитието на животозастрашаващо състояние, наречено серотонинов синдром.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес