Капсаицин
CapsaicinKapsaicin

Капсаицин

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
960162k
Капсаицин

Капсаицинът /Capsaicin, 8-methyl-N-vanillyl-6-nonenamide/ представлява съставка, която се съдържа в лютите чушки/лют червен пипер/, явяващи се култура от семейство Картофови /Solanaceae/. Въпросните люти чушки произлизат от Северна и Южна Америка. В чисто състояние капсаицинът изглежда като кристален прах. Той не притежава особен мирис, но се отличава с лютото усещане, което оставя в устата. Образуван е от седем свързани алкалоида.

Съединението се топи при температура от 65 градуса по Целзий. Капсаицинът се явява слабо разтворим във вода. Но той се повлиява от алкохоли, хлороформ и др. Ето защо при консумация на прекалено люта храна, съдържаща капсаицин, човек може да се приеме алкохол, за да намали неговото въздействие. В големи количества капсаицинът може да се добие от люти чушки чрез извличане с помощта на ацетон. Полученият екстракт се отличава с оранжев или червен цвят. Съдържанието на капсаицин в него е от пет до десет процента.

История на капсаицин

Както вече стана ясно, лютото усещане, с което се сдобиваме, когато хапваме червен лютив пипер, се дължи на съединението капсаицин. То е открито през първата четвърт на деветнадесети век от П. Бухолц, но своето название получава десетилетия след това. Негов кръстник се явява Л. Треш. През втората половина на деветнадесетото столетие медикът с унгарски произход Е.Ходжис забелязал, че въпросният алкалоид е виновник не просто за силното парене в устната кухина, но и за отделянето на стомашен сок, който пък действал добре на храносмилането. През миналия век веществото е добито по синтетичен път.

Ползи от капсаицин

Усвоен чрез лютите чушки, капсаицин спомага за регулираното на киселините в стомаха и влияе благотворно на храносмилателните процеси. Капсаицинът спомага за ускоряване на процесите в организма и по тази причина той бива включен в диетата на активно спортуващите. С голям успех се приема и от хората, които се опитват да се преборят с излишните килограми. Положителните ползи от ценната съставка на лютите чушки обаче съвсем не приключва само с това.

Проучване на изследователи от Нотингамския университет, проведено неотдавна посочва, че капсаицинът може да се откаже ключов в борбата с онкологичните заболявания. Според изследванията той притежава способността да унищожава раковите клетки. В същото време той не повлиява негативно на организма. Теорията се потвърждава от научни експерименти, проведени с участието на лабораторни мишки. Статистика на Световната здравна организация сочи, че в страните, където се приема по-голямо количество от съединението чрез лютите чушки, процентът на починалите от ракови заболявания хора е по-нисък в сравнение с останалите.

Капсаицинът е вещество, което през годините е станало обект на множество изследвания. С течение на времето специалистите са открили, че то може да бъде използвано в различни сфери и с разнообразни цели. Капсаицинът се явява силно средство, което има способността да намали болката. Ценната съставка, съдържаща се в лютите чушки, се явява значим компонент за немалко мазила, кремове, гелове, които използваме заради сгряващото и противовъзпалителното им действие. Веществото може да се използва при терапии срещу проблеми със сърцето и съдовете. Освен това възпрепятства съсирването и затлачване на артериите.

Лютите чушки имат капсаицин

Съставката се използва още в кремове, с които да намаляват болката на хората, страдащи от артрит. Влиза в състава и на препарати против псориазис и такива, борещи се с мигрената. Съединението спомага за предотвратяване на диария, възникнала заради бактериална инфекция. Капсаицинът влияе добре на циркулацията на кръв в тялото. Съществуват данни, че той влияе като афродизиак. Незаменимо негово качество е способността да повлиява на нервните рецептори, причиняващи болезнени усещания.

Освен всичко друго приемът на това вещество се оказва благоприятен и за белите дробове, тъй като подсилва тяхната тъкан. От друга странар спомага за по-бързото и лесно отделяне на нежелани секрети. Съединението зарежда с енергия и подобрява физическата активност, ето защо се предпочита от спортисти. Той може да повлияе положително и на хората, които се стремят към отслабване и извайване на фигурата, тъй като ускорява метаболизма, намалява апетита и възпрепятства образуването на мастни клетки. Така излишните килограми успяват да изчезнат лесно и то по естествен път.

Освен като фармацевтичен препарат той се използва и с други цели. Приложения на капсаицин могат да бъдат намерени и у дома. Така например той може да се употреби като инсектицид. Доказано е, че действа отлично в борбата с вредители като насекоми и плъхове. Веществото се прибавя към боята или лака, с които ще се обработва в последствие повърхността. Някои домакини го ползват и като помощно средство, с което да отучат домашните си любимци да точат ноктите си на дадено място.

Ето още за ползите и приложенията на капсаицина.

1. Против оксидативен стрес

Като мощно аналгетично и антиоксидантно съединение, капсаицинът може да помогне за намаляване на оксидативния стрес в различни части на тялото, като неутрализира свободните радикали.

2. Кожни проблеми

Когато прилагате това вещество върху кожата си, то ще помогне за облекчаване на болката и възпалението, въпреки че може да причини първоначално дразнене или дискомфорт.

3. Диабет

Проучванията са установили, че капсаицинът е в състояние да намали количеството болка от диабетна невропатия.

4. Отслабване

Люто

Чрез подобряване на метаболизма ви и подпомагане на детоксикацията на тялото ви, това вещество може да помогне на цялата ви система да функционира по-добре и да направи тренировките ви по-ефективни.

5. Храносмилане

Ефектите на капсаицин могат да помогнат за регулиране на храносмилателната система и елиминиране на отпадъците по-ефективно, като по този начин намаляват симптомите на диария и запек.

6. Главоболие

Прилагането на това вещество върху слепоочията, под формата на мехлем, може да ви помогне да премахнете натиска от главата и да облекчите симптомите на мигрена.

Прием на капсаицин

Капсаицинът може да се приеме перорално под формата на таблетки, които се предлагат в аптеките. Възможно е при тяхното поглъщане да се усети парене, в което обаче няма нищо странно. Това усещане може да се наблюдава в рамките на месец. С продължителната употреба на веществото обаче то ще отшуми. Приемането на храна двадесет минути след взимането на капсаицин може да намали усещането за парене. Все пак за хората с чувствителен стомах е препоръчително да се консултират с медицинско лице, преди да пристъпят към ползване на продукта.

Още ползи от яденето на люти чушки

Както вече разбрахте, лютите чушки съдържат капсаицин, който може да е много полезен за здравето. Какви са другите свойства на лютите чушки? Според Министерството на земеделието на САЩ 100 грама люти чушки означават 36 милиграма калций, 1.3 милиграма желязо, 4 милиграма магнезий, 113 милиграма калий и 397 милиграма натрий. Освен това, същото количество люти чушки включва богат комплекс от витамини: 34 милиграма витамин С, 0.12 милиграма витамин В6, 0.05 милиграма фолат (известен като естествената форма на витамин В9), плюс ниацин, тиамин и рибофлавин, активни съставки с антиоксидантна роля.

Има няколко начина, по които можете да консумирате и използвате люти чушки, така че да се възползвате максимално от тяхната хранителна стойност и ползите, които тя има върху нашето тяло.

Гуакамоле с люти чушки

Лютите чушки могат да се ядат сурови (за това обаче трябва да имате висока толерантност към пикантни храни), в различни салати с чушки, манджи с пипер, сосове (гуакамоле) или като гарнитура към меса, картофи или пица с месо например.

Има и чай с лют пипер - добро средство за защита на сърдечната функция, което стимулира кръвообращението и ускорява метаболизма. Има и хранителни добавки на основата на люти чушки - капсули, които помагат за контрол на теглото и поддържат имунната система. Голямото им предимство е, че могат да се приемат дори от тези, които не са почитатели на пикантния вкус.

Не на последно място, за вътрешна употреба може да се посочи тинктура от лют пипер, която се прилага, след като предварително е била разредена във вода (обикновено съотношението е 10-15 капки тинктура на 100 милилитра вода). Веднъж изпит, този разтвор подпомага храносмилането, ускорява изгарянето на калории, като стимулира термогенезата и регулира кръвообращението в тялото.

Вреди от капсаицин

Капсаицинът е вещество, с което трябва да се внимава много. При попадането му в носа и очите той причинява болезнено усещане /парене/, отделяне на сълзи, понякога и загуба на реч, замайване. В случай че попадне в носа и очите ще усетите парене, което ще премине след около един час. За да облекчите неприятното усещане, можете да намажете засегнатото място с някакво растително масло или мед.

Ако проблемът не премине, потърсете лекарска помощ. Понякога, макар и рядко, при досег се наблюдава проблеми с дишането, проблеми с очите, дерматит и кръвотечение от носа. Веществото не се препоръчва на бременни жени, кърмачки и хора, които са чувствителни към него. Капсаицинът също така не бива да се употребява и от лица, страдащи от язви. Преди да прибегнете до използването на веществото, не забравяйте да се консултирате с медицинско лице.

Честите нежелани реакции на употребата на капсаицин под всякаква форма са:

- дразнене;

- подуване;

- зачервяване;

- повишена фоточувствителност;

- тежки алергични реакции, като затруднено дишане и копривна треска;

- сърдечни аритмии в редки случаи;

- високо кръвно налягане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest