Gotvach.bg»Статии»Диети»Как ни помага алкално-киселинната диета?

Как ни помага алкално-киселинната диета?

МаринаМарина
Джедай
15642

Целта на киселинно-алкалната диета не е само намаляване на телесното тегло, но и профилактика на редица заболявания. Тя забавя стареенето и насърчава общото здраве на организма.

Алкално-киселинна диета се базира на контролирано хранене, постигащо оптимални стойности на киселинност в тялото. Благодарение на това се смята, че дълголетието и здравето е гарантирано.

Започването на такава диета изисква общи познания за това какво е рН и какво означава алкално-киселинен баланс, вариращ в границите от 0 до 14.

Оцетът например е кисел и влиза в диапазона от 0 до 7 по скалата, наречена още кисела среда. Следователно от 7 до 14 е диапазона обхващащ алкалната среда. Калцият е химичен елемент, който алкализира средата и е с рН 10.

При нормални условия човешкото тяло има леко алкална среда варираща от 7.35 до 7.45 рН. И според учените всяка храна е важна за поддържане на оптималната алкално-киселинна среда, защото в противен случай може да се развие някакво заболяване.

При алкално-киселинната диета, близо 80% от храната трябва да бъде алкализираща. Такива са плодовете и зеленчуците, бадеми, леща, тофу, соеви храни. А останалите 20 % от хранителните продукти да бъдат от киселия диапазон. Възможно е и да се спазва формата 60/40, в полза на алкализиращите продукти.

И за да има положителен резултат от диетата, е редно да се похапват повече пълнозърнести храни, зеленчуци и соеви продукти. Естествено, в реда на нещата е и спортуването през седмицата, за да се постигне на 100% желаният резултат.

Специалистите изрично съветват хората с остра или хронична бъбречна недостатъчност да не се подлагат на алкално-киселинна диета. Същото важи и за тези със сърдечни проблеми, или приемащи лекарства, които влияят върху нивата на калий в тялото.

Във всички случаи е желателна консултация със специалист-диетолог.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати