Джанки

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
956162k
Джанковица
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Джанките /cherry plum/ представляват плодовете на покритосеменното растение Prunus cerasifera, принадлежащо към род Слива /Prunus/ и семейство Розоцветни /Rosaceae/. На някои места у нас то е известно като афъзка. Обикновено този вид растения достигат височина от шест до петнадесет метра, като изглеждат или като големи храсти, или като дръвчета с по-скромни размери. Всъщност те са едни от най-ранно разцъфтяващите дървета в умерените зони на нашия континент. Обикновено в средата на февруари или към края на месеца вече могат да се видят изящните бели цветове на растението.

Листата на Prunus cerasifera са с елипсовидна форма, обагрени в зелено. Те са дълги от четири до шест сантиметра. Най-важната част и несъмнено най-вкусната част от растението са неговите плодове. Те са топчести и обагрени в жълто или червено. Достигат до 2-3 сантиметра в диаметър. Месестата част на плодчетата е сочна и мека, като в нея се крие костилка. Понякога костилката се отделя лесно, а друг път по-трудно. Това зависи от дадения сорт. Иначе месото е плътно и сладко, с кисела нотка. Покрито е от лъскава обвивка.

Дръвчетата Prunus cerasifera по нищо не отстъпват на останалите представители на рода. Тяхна много положителна черта е голямата плодовитост. От възрастни дървета се получават понякога и по 200-300 килограма джанки. За тях е характерно това, че растат много бързо и могат да виреят във всички райони на страната. Счита се, че този вид растение произлизат от Балканите. Те са разпространени както на много места в Европа, така и в Близкия Изток.

Състав на джанки

Джанките са източник на множество ценни вещества. В състава им присъстват вода, фибри, захари, белтъчини. Те съдържат витамин С, витамин А, витамин В4, витамин В9 и витамин К. Те също така са източник на пектин, органични киселини, калций, фосфор, магнезий и други.

Джанки

Сортове джанки

Отглеждат се различни сортове джанки. Сред по-известните са Червената афъзка, Жълтата афъзка и Енибаканка. Червената афъзка притежава едри и заоблени плодове, обагрени в тъмночервено, понякога и в тъмновиолетово. Месото е плътно и сочно, а костилката се отделя лесно. Жълтата афъзка също е с кръгли плодове. Плодовете са месести, обагрени в жълто, притежаващи едва доловимо ухание на кайсия. Костилката се отделя малко по-трудно. Енибаканката се отличава с едри, кръгли плодове, оцветени в червено. Тя е често срещана култура в Ямболско и Сливенско.

Отглеждане на джанки

Според специалистите е препоръчително да се засаждат растения, принадлежащи към различни сортове с цел успешно опрашване, а също и оплождане. Обикновено Prunus cerasifera се съдят на 6 х 4 метра, като не е изключено тези параметри да бъдат променени в зависимост от условията, които са на лице във вашата градина. Също така се препоръчва поливане на дръвчето две седмици, преди плодчетата да започнат да зреят. Джанките не са особено чувствителни към болести, ето защо не се налагат някакви специални действия в това отношение.

Понякога обаче се случва младите фиданки да бъдат нападнати от листни въшки. През първите години растенията израстват бързо. Те са студоустойчиви и също така сухоустойчиви. Могат да виреят на различни видове почва. Prunus cerasifera дава плодове бързо. Джанките се берат чрез брулене или подрусване на дървото. Като преди това зоната под растението трябва да се почисти от бурени и отпадъци. За по-голямо улеснение може да се постеле найлон или платнище. След като джанките са свалени, се отделя некачественият материал, а останалият се използва по предназначение.

Избор и съхранение на джанки

Когато избираме джанки, трябва да обърнем внимание на няколко техни особености. Плодчетата не трябва да са прекалено меки. Видът им трябва да е свеж, а повърхността им гладка. Веднъж обрани зрелите джанки не могат да се запазят свежи дълго време. Те лесно се скапват, поради което е препоръчително да се консумират възможно най-скоро.

Компот от джанки

Кулинарна употреба на джанки

Сочното и сладко месо на джанките ги правят подходящи за употреба в какви ли не кулинарни експерименти. През годините кулинарите са им намерили приложение в различни мармалади, конфитюри, нектари, компоти, ошав и дори туршии. Характерният им кисел вкус ги прави перфектна съставка в специалитети като Бакла с джанки, Гола чорба и Гювеч със зеленчуци и джанки. Все пак сред емблематичните за българина продукти с джанки остава ракията, произведена от тях, или така наречената джанковица. Тя може да се приготви от различни сортове Prunus cerasifera, стига да са узрели по едно и също време.

Ползи от джанки

Джанките са плодове, които притежават много полезни качества. Те даряват организма с енергия и го снабдяват с безценни хранителни вещества. Тъй като са източник на фибри, тези вкусни топченца подпомагат нормалното храносмилане и са чудесен помощник при запек и лениви черва. Според някои народни лечители джанките помагат при повръщане и отпуснатост. Те даряват тялото с енергия и подобряват тонуса, така че се препоръчват на хора, които често се чувстват отпаднали и уморени.

Спомагат и за обмяната на веществата. Някои специалисти твърдят, че джанките успешно предпазват от остеопороза и влияят положително на жените, които са навлезли в периода на менопауза. Любопитно също така е, че в хомеопатията се използват и цветовете на Prunus cerasifera. Есенцията от тях се влага в препарати против страх, физическо и емоционално изтощение, проблеми със съня.

Вреди от джанки

Въпреки че са много полезни и вкусни, с джанките не бива да се прекалява, особено когато не са добре узрели. Най-внимателни трябва да са хората с чувствителни стомаси, тъй като при завишено консумиране на зелени плодове, те могат да получат стомашно разстройство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес