Сом

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
957162k
Сом
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Сомът /Silurus glanis/ представлява сладководна риба, която е позната още под наименованието Европейски сом. Тялото на сома е удължено и нерядко достига забележителни размери. Някои екземпляри нарастват до 5 метра, а теглото им може да надхвърли 250 килограма. Сомът лесно може да бъде отличен от останалите видове. Неговото слузесто тяло не е покрито с люспи.

Главата му е сравнително голяма и сплескана. Този вид се отличава още с широка уста и добре изразени устни. Очите на рибата не са особено големи. Те се намират над двете ъгълчета на устата. Емблематична черта на сома са неговите мустачки. Над горната му устна има един чифт от тях, като те са разположени от двете ѝ страни. На долната устна на рибата могат да се видят два чифта мустачки, разположени отново от двете страни на устата. Те са по-къси от горните.

Друга отличителна черта на този вид е плавник, намираш се на гърба. Ще познаете сома по зеленикавото обагряне на неговото туловище. По тялото му понякога могат да се видят и жълтеникави нюанси. Иначе гърбът на рибата е тъмносив, а коремът - бял или светлосив. Обикновено при мъжките екземпляри се наблюдава по-интересно обагряне на тялото.

Обичайно поведение на сом

Сомът обитава дълбоки водоеми. Той живее в реките, които се вливат в Черно, Каспийско и Балтийско море. У нас този вид риба е разпространен в реки като Дунав, Тунджа, Вит, Струма, Ботуня, Лом, Осъм, Искър, Огоста и др. Среща се още в язовирите: Доспат, Искър, Цар Калоян, Елена, Рабиша, Тича, Алпино и в много други водни басейни в страната.

Сомът е хищник. Той ловува дребни риби, раци, насекоми, жаби, мекотели. По-едрите екземпляри са способни да погълнат дори и домашни животни. През пролетните месеци представителите на този вид се изхранват в крайбрежните зони на водния басейн, който обитават. Когато през есента температурите се понижат, сомовете се настаняват в дънни ями, където остават през зимата. Обикновено през този период тези убежища на сома има и други представители на вида.

През останалото време обаче отделните индивиди се движат самостоятелно. С затоплянето на крайбрежните води, настъпва моментът за хвърляне на хайвера. Този процес се осъществява сред крайбрежната растителност в затворените водоеми. Любопитно е, че мъжкият екземпляр прави гнездо на дъното, където след това пази хвърления хайвер. Излюпилите се личинки са лакоми и започват да се развиват бързо. Оформилите се малки рибки наддават скоростно. Полова зрялост те достигат около третата си година.

Отглеждане на сом

Сомът може да бъде размножаван и изкуствено. В момента в България има редица водоеми, където успешно се развъждат и отглеждат сомове. Изкуственото отглеждане на този вид до известна степен е подтикнато от факта, че през последните години популацията в естествената му среда намалява. Както вече споменахме, сомът е хищник. Ето защо експертите съветват да се отглежда във водоеми, където да не пречи със своето надмощие на по-дребните ценни видове.

Улов на сом

Риболов

Опитните рибари препоръчват за стръв да се използват парчета кюспе и качамак. Според някои ефективна работа върши и малко количество от домашен сапун. Най-примамливо за хищника действат обаче парчета от позастоял черен дроб. Иначе жабчета, охлюви и големи червеи също биха могли да се ползват от въдичарите.

Ако си послужите с по-едри насекоми, също ще имате успех. По първи петли или привечер сомът ловува в горните слоеве на водоема. Куките, които ще използвате, трябва да са издръжливи и да понесат премятания. Сом може да се улови от брега. По-едри риби могат да се хванат навътре във водоема с помощта на лодка. Тогава уловът се влачи до брега.

Състав на месото от сом

Суровото месо на сома е източник на куп ценни вещества. В него се съдържат витамините А, С, Е, К и D. В състава му присъстват омега-3 и омега-6 мастни киселини, магнезий, калций, калий, фосфор, мед, натрий и др.

Сом в кулинарията

Сомът има страхотни кулинарни качества. Той се използва с охота, тъй като месото му е крехко, мазно и много апетитно. След термична обработка придобива бял цвят и лесно се отделя. Друга положителна черта на този вид риба е, че не е необходимо да се почиства от множество кости. Според гастрономите най-вкусна е зоната откъм главата на сома.

При приготвянето на сом понякога се налага отстраняване на слоя с мазнините му, чиято дебелина може да надхвърли 2 см. Сомът позволява разнообразна термична обработка, ето защо се използва в какви ли не рецепти за сом, ценени не само у нас, но и на много места в Европа. Мустакатата риба влиза в менюто още на жителите на САЩ, Малайзия, Индия, Унгария, които дори си имат специфични начини за поднасяне на сом.

Пържен сом

В България сомът се хапва всякак. Той може да се запече на фурна или скара, да се приготви пържен сом, а също и да се свари в тенджера. Рибата се овкусява с лимонов сок, чесън, черен пипер, риган, копър, магданоз, мащерка и др. През годините апетитната риба се е превърнала във важна съставка от вкусни запечени ястия, салати, супи, рибни пастети. Сомът се съчетава отлично със зеленчукови гарнитури и пикантни сосове, а крайният ефект е неустоим.

Избор и съхранение на сом

При избора на сом трябва да се спазват някои прости правила. Месото на рибата трябва да е еластично и да не лепне. Ако рибата е цяла, трябва да погледнете очите ѝ. Ако те са бистри, рибата е прясна. Ако обаче са мътни, има голям шанс тя да е стара. Прясната риба може да се съхранява неосолена в хладилник известно време. Все пак не бива да оставяте в този вид повече от два дни. За целта преди това я измийте и подсушете, след което я опаковайте във полиетиленово фолио.

Ползи от сом

Както знаем, консумацията на риба е от голямо значение за организма ни. Полезните съставки на сома го правят един от важните гости на нашата трапеза. Сред предимствата на този вид риба е неговото мазно месо, съдържащо протеини и мазнини, явяващи се ценен източник на енергия. В същото време месото на рибата се смила лесно, което пък е от значение за хората, които водят заседнал начин на живот и нямат възможност да се движат активно.

Дамите задължително трябва да се придържат към консумацията на този вид риба, тъй като е доказано, че тя влияе благоприятно на кожата и косата. Освен това подпомага нервната и храносмилателната система и регулира нивото на кръвната захар. В миналото сомът се е консумирал като средство за борба с простудни заболявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес