Портвайн
Porto Vino

Портвайн

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Портвайн
Класически тирбушон за вино
Практичен аксесоар за вашия дом:
Класически тирбушон за вино
11.00 лв.
Виж ››

Портвайн или порто представлява португалско подсилено ликьорно вино, които има приятен тъмно златист цвят и хармоничен вкус. Портвайн се произвежда в североизточната част на Португалия, в долината на река Дуро.

Въпреки че именно портвайнът се смята за олицетворение на английското вино, корените му са именно в Португалия. Портвайн несъмнено е една от емблемите на южната европейска държава, съименник на втория по големина град в страната - красивият Порто.

История на портвайн

В средата на далечния 14 век е съществувало споразумение за търговия между Лисабон, Порто и Лондон. По времето на Хенри III британците основават редица търговски представителства в Лисабон, Порто и Виена. Англичаните винаги са предпочитали френските вина, но когато се намират във война с французите, се обръщат към португалските вина.

През 1678 година в манастира Ламего на реката Дуро (на около 90 км от Порто) абат предлага на двама английски търговци много леко, деликатно и сладко червено вино, което те предпочели кпред всичко сервирано им до този момент. Абатът обяснил, че преди окончателната ферментация на виното той добавял винен дестилат.

За да можело това новооткрито вино да стане търговски продукт, който да успее да запази качествата си по време на транспорта до Англия, трябва да се намери начин за неговото стабилизиране. За тази цел, преди да се натовари на търговски кораби, му се прибавяло определено количество дестилат, но доста дълго, след като е приключила ферментацията му. Едва през 1730 година окончателно се налага практиката на добавянето на дестилата още по време на дестилацията и се оформя характерното вино портвайн, познато и до днес.

Любопитен факт е, че районът за производство на портвайн е първият класифициран винен район в целия свят. През 1756 година маркиз де Помбал определя района, в който се произвежда портвайн в Португалия – по течението на рекато Дуро и нейните притоци, южно от града Регуа до испанската граница.

Производство на портвайн

Дъбови бъчви

В наши дни по-голямата част от виното портвайн се произвежда по съвременни технологии. Въпреки това все още има и производители, които използват традиционни методи за производството му, сред които са мачкане на гроздето с крака в специални гранитени вани. За ферментирането на портвайна са необходими 2-3 дни. Понеже портвайнът е подсилено вино, на точно определен етап се добавя алкохол и по този начин ферментацията му спира.

Добавянето на алкохола се прави, когато около ½ от естествената гроздова захар се е превърнала вече в алкохол. Имайки се предвид краткия срок на ферментацията на портвайна, много е важно от гроздовите зърна максимално да се извлекат максимален аромат, цвят и танини.

Зимните месеци виното отлежава в дъбови бъчви, след което се транспортира до град Вила Нова де Гайа. През периода на зреене портвайнът се пресипва от бъчва в бъчва, за да се отдели утайката.

Най-качественото вино портвайн попада в специалната категория Vintage Porto. Според своето качество останалите вина влизат в категории Bottled Vintage, Late, Colheita, Rubi, Aged Tawny и др. По-голямата част вина от изключителната категория Vintage отлежават именно в избите на Вила Нова де Гая.

За да влезе в изключителната категория, дадено вино трябва да се дегустира по няколко пъти в месеца в продължение на няколко години.

Несъмнено узряването на портвайна в бъчвите влияе на неговите качества. За разлика от повечето сухи вина портвайнът трябва да отлежи в дъбови бъчви за период между 3 и 6 години. Важно е да се отбележи, че това е регламентирано със специален закон. Това е определеният период, който се смята за оптимален за окислението на виното чрез постъпващия през порите да дървесината кислород.

Междувременно се понижава високото таниново съдържание. Друг интересен момент в производството на уникалното португалско вино е, че за отлежаването му могат да се използват само три вида бъчви, изработени от португалски, американски и френски дъб.

Характеристики на портвайн

Порто

Несъмнено портвайнът е най-разпространеното вино от категорията на специалните вино. Той се отличава с хармоничен, пълен, лек и много копринен вкус. Портвайнът има добре дефинирани плодови и най-вече ягодови тонове. Някои видове портвайн имат вкус на цветни, бадемови и портокалови тонове, както и приятни нюанси на мед, ягоди, праскови, пъпеш и ананас.

Подобно на пенливото шампанско портвайнът е крайният резултат от смесването на няколко вина. Обикновено за него се смесва не по-малко от 15 вина, които имат различно качество и са на различна възраст. Най-младото от използваните вина дава свежият и богат плодов вкус на портвайна, а най-старото формира консистенцията му. Останалите вина в състава са отговорни за мекотата, наситеността и деликатността на вкуса. След смесването на вината, портвайнът отлежава минимум 3 години.

Портвайнът се отличава от останалите видове вина по своето алкохолно съдържание (19-22%), по цвета и своята сладост.

Видове портвайн

Според португалското законодателство портвайнът може да бъде етикетиран само като 10, 20, 30 и над 40-годишен. За да има право да се сдобие с този етикет, търговецът е задължен да докаже, че в своя склад има достатъчно вино от тази реколта и че неговият характер отговаря на обявената възраст.

Най-фините и качествените представители на виното – Tawny Ports се числят към елита на района. Те не образуват утайка, следователно не се нуждаят от декантиране.

Vintage Port е изключителен вид портвайн от една специална година, произведен от най-добрите лозя. Плътният и интензивен вкус се развива бавно и достига отличната си форма след 20 години.

Colheita Port е друг вид висококачествен портвайн от една реколта. Отлежава в бъчва преди продажбата му, а минималният срок е 8 години, като не се нуждае от декантиране.

White Port е друг вид портвайн, който е произведен от бяло грозде. Притежава златист цвят и е почти сух или сладък, за което потребителите могат да се информират от надписа върху етикета.

Най-достъпният и разпространен портвайн е Ruby Port. Това е младо и плътно вино от различни реколти, отлежавало в бъчви. Обикновено се продава, след като стане на три години.

Tawny ports са сладки или полусухи вина. Най-често се консумират като десертни вина. Имат приятен златисто-кафяв цвят и вкус на ядки.

Поднасяне на портвайн

Белият портвайн е идеален за аперитив, а ароматните червени и сладки видове са страхотен финал на вечерята, поднесени със сладкиши, солени бисквити, ядки и сирена. Тъмните портвайни също се сервират в края на вечерта като отличен начин за подобряване на храносмилането. Отлежало Tawny порто си отива много с богати, остри и сини сирена.

Обикновеното Tawny порто се поднася със силни твърди сирена като чедър. Десетгодишно кафяво порто е страхотна компания на пайове с многолистно тесто и бананов крем. Като цяло специалистите определят сладкишите с тъмен шоколад и ароматните сирена като най-приятната компания на това ликьорно вино.

Ползи от портвайн

Въпреки че портвайнът има по-високо захарно и алкохолно съдържание от останалите видове вина, то също носи ползи за здравето, защото се пие в по-малки количества. Портвайнът се отличава с отлично съдържание на минерали, витамини и немалка хранителна стойност. Това вино е отличен източник на ресвератрол – отличният боец срещу сърдечни проблеми, рак на простатата и Алцхаймер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес