Риба меч
SwordfishSabljarka

Риба меч

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
971161k
Риба Меч

Риба меч /Xiphias gladius/ представлява хищна риба от разред Бодлоперки /Perciformes/, която е особено популярно заради специфичния си външен вид. Риба меч притежава доста издължена горна челюст, която напомня меч. Точно тази анатомична особеност на рибата е причина за нейното наименование. Интересно е, че горната челюст на рибата меч заема около една трета от дължината на туловището ѝ. Възрастните представители на вида не разполагат със зъби.

Този вид риба се отличава с големи размери. Тя нараства до 4.5 метра и може да достигне до 650 килограма. Риба меч има издължено тяло и дълги плавници. Гърбът ѝ е обагрен в черно или синьо, а понякога в тъмнокафяво. При някои видове гръбната част може да е в различни нюанси. Коремната област на рибата меч е оцветена в сребристо или бяло.

Поведение на риба меч

Рибата меч обитава предимно Атлантическия, Индийския и Тихия океан, където има наличие на топли води. Среща се също така и в Средиземно море. Съществуват данни, че представители на този вид живеят и в Черно море, но за момента засичането на подобни екземпляри е рядко явление. Рибата меч се движи в повърхностния слой на океана, заради което лесно бива забелязвана от рибарите.

Тя консумира малки рибки като аншоа. Интерес за нея представляват още скумрията, хек, лефер, сардини, калмари и октоподи. Риба меч може да бъде засечена най-вече в открито море. Тя нерядко мигрира, докато следва пасажите от риби, които смята да нападне. Мечът, който рибата притежава, е приспособление, с което да напада плячката си. Този вид риба се счита за най-бързата в света - тя може да развие скорост до 130 км/час.

Рибата е популярна със своите забележителни скокове, които прави над водата. Друга нейна атрактивна особеност е бързата смяна на телесните ѝ цветове. Оказва се, че когато се вълнува, риба меч става като платно с какви ли не багри. Този процес се обуславя от нервната ѝ система. От друга страна, тази нейна дарба ѝ помага да залавя жертвите си по-лесно. Иначе рибите меч се движат сами.

Сурова Риба Меч

Ако отделни индивиди плуват заедно, разстоянието между тях е доста голямо. Риба меч се размножава чрез хайвер, който е плаващ. Рибите хвърлят зърната в откритите части на водния басейн. Зърната са с диаметър от 1.5 до 1.8 мм. След най-късно три дни от тях се появяват личинки с дължина от 4-5 мм. Те са лакоми, хранят се добре и наедряват много бързо.

Рибата меч е ловка и пъргава. Тя грижливо преследва плячката си и умело използва меча си. Понякога се случва представителите на вида случайно да се нахвърлят на неголеми плавателни съдове. Учените смятат, че рибите пробождат с меча си кораби и лодки, докато са унесени в преследването на плячката.

В този момент хищникът се движи с много голяма скорост, заради която впоследствие животното се забива с голяма сила в плавателния съд. Тези случаи изглежда представляват голям интерес, тъй като в Британския музей в Лондон дори има зона с части от лодки, в които са попадали горни челюсти (мечове) от риба меч.

Улов на риба меч

Ловенето на риба меч представлява уникално приключение за рибарите. Това занимание е трудоемко и не се препоръчва за тези от тях, които нямат достатъчно опит. За целта се използват специални въдици и макари, тъй като мечоносецът е изключително енергична и борбена риба.

Използват се изкуствени примамки, закупени от специализирани магазини. Цветовете им не са от голямо значение, макар че някои специалисти препоръчват те да са в ярки и наситени цветове. За улов на риба меч трябва да си подсигурите лодка, като според експертите безмоторната е по-доброто решение.

Рибарите се запасяват още с дебели ръкавици, тъй като при младите индивиди горната челюст е изключително остра, а рибата е агресивна и гъвкава. Най-много екземпляри от вида се срещат край бреговете на Япония и Средиземно море. В Мраморно море също може да се осъществи улов на мечоносец. У нас, както вече стана ясно, се хващат рядко отделни индивиди. Те попадат в неподвижни мрежи, сложени не много далеч от брега.

Състав на риба меч

Риба меч е източник на голямо количество полезни вещества. В състава на рибата има омега-3 и омега-6 мастни киселини, натрий, витамин А, витамин В6, витамин В12, витамин Е, витамин К, калций, желязо, тиамин, ниацин, магнезий, цинк, фосфор, мед, селен и др.

Риба меч в кулинарията

Печена Риба Меч

Риба меч се лови предимно защото този процес представлява вълнуващо забавление за опитните рибари. Иначе месото на риба меч се счита жилаво и плътно. Негово положително качество е, че е лишено от досадни малки кости. То я подходящо за обработване по разнообразни начини.

От рибата се приготвят страхотни филета, които след това могат да бъдат изпечени на скара или във фурна. Панираната риба меч също е много апетитна. Този вид риба е подходящ както за опушване, така и за мариноване. Много добре рибата меч се комбинира с патладжани, картофи, моркови, лук и домати. Отиват ѝ подправки като копър, магданоз, естрагон, риган, черен пипер, майорана и др.

Ползи от риба меч

Консумацията на риба меч се отразява отлично на нашето тяло поради факта, че месото на риба меч е богато на куп полезни вещества. В него се съдържат и най-важните и незаменими аминокиселини и минерали. Похапването на риба меч действа общоукрепващо и се препоръчва особено през студените зимни месеци.

Рибата меч може да използвате в рецепти за:

- риба на скара;

- панирана риба;

- печена риба на фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати