gotvach.bg»Статии»Любопитно»Великите готвачи: Жак Пепен

Великите готвачи: Жак Пепен

Жак Пепен
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
7.50 лв.
Виж ››

Жак Пепен е сред най-известните и харесвани готвачи в САЩ – автор е на много кулинарни книги, има публикувани статии, водещ е на известни телевизионни предавания, свързани с готвенето. Чувството му за хумор и забележителната му сръчност в кухнята бързо го правят много популярен и обичан сред зрителската аудитория.

Роден е през 1935 година във френския град Бург ан Брес. На 12-годишна възраст спира да учи и започва да помага на родителите си в семейния ресторант, а няколко години след това (когато е на 17) заминава в Париж и готви за генерал Шарл дьо Гол.

Премества се да живее в САЩ през 1959 година и живее там до днес заедно със своята съпруга Глория. Жаждата му за знания не секва и когато се премества в САЩ, решава да продължи образованието си. Той завършва Колумбийския университет с бакалавърска степен в общообразователната програма, а освен това има и магистърска диплома върху френската поезия от 18 век.

Когато се установява в САЩ, Пепен получава предложение да работи като главен готвач на президента Джон Кенеди, но френският кулинар не се съгласява.

След това приема друго предложение за работа – оглавява отдел на веригата хотели Хауърд Джонсънс – остава на тази позиция десетилетие. Този пост му помага много в професионално отношение – научава много за маркетинга, кулинарната химия, както и американските вкусови предпочитания.

Пепен претърпява тежка автомобилна катастрофа през 1974 година и за известен период от време спира с готвенето, но пък отделя време на писането на кулинарни книги.

В своите книги Пепен дава интересни съвети и разкрива тайните на френската кухня. Една от неговите книги Техниката (1976 година) е основно помагало по френска кухня и в наши дни, а успехът, който му носи тя, го подтиква да заснеме и телевизионна версия на уроците си.

Пепен

Книгата Техниката заедно с книгата Методът, която написва няколко години по-късно, му спечелват място в Кулинарната зала на славата на фондация Джеймс Бърд (James Beard).

Готварството е само една от големите страсти на Пепен – той умее да рисува, занимава се и със скулптура. Харесва художниците-импресионисти Мане, Реноар, Моне, но най-силно се впечатлява от Пикасо.

Работи рамо до рамо с друг известен готвач – Джулия Чайлд, и предаването им е отличено с наградата Еми. Чайлд неведнъж е наричала френския кулинар най-добрия готвач на Америка. През 1997 година е награден във Франция с Орден за изкуства и литература, но най-голямото признание, което получава, е френският Орден на Почетния легион, който му е връчен за изключителни заслуги през 2004 година.

През 2008 година е участвал в популярния сериал Грозната Бети. Днес кулинарът е ректор за специални програми във Френския кулинарен институт, Ню Йорк, а и участва е департамента по гастрономия на Бостънския университет.

Освен това френският готвач има колонка в списанието Food and Wine. Това, с което е успял да спечели милиони почитатели, е способността му да приготвя и най-сложните ястия, така че и най-неопитният човек да разбере.

79-годишният Пепен смята, че с малко технически познания всеки може да стане добър кулинар. Той смята, че за да бъдеш добър в готварството, наистина трябва да ти доставя удоволствие да създаваш вкусни блюда.

Най-голямото възнаграждение, което може да получи един готвач според Пепен, е удоволствието, което вижда, че доставя на хората със своите гозби.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest