gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Какъв съд да изберем за готвене

Какъв съд да изберем за готвене

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Какъв съд да изберем за готвене
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Различните съдове за готвене имат свои плюсове и минуси. Ще анализираме някои от тях, за да изберете сами кое е идеално за вас.

Чугунените съдове – нагряват се много бавно, но дълго задържат топлината. В тях може да се реже, без да се притеснявате, че ще одраскате повърхността им.

Може да ги миете с каквото искате, не се страхуват дори от киселина. Но са доста тежки и ако в тях дълго време остане вода, ръждясват.

Алуминиеви – в тях се готви бързо, но храната трябва да се премести в друг съд веднага след приготвянето, иначе се окислява.

Противопоказни са им абразивните почистващи средства. Задължително трябва да се измие преди първата употреба.

Емайлираните съдове също трябва да се измият преди първото използване. Може да се готви всичко, но ако варите мляко, може да се образува прегоряло на дъното на съда.

Какъв съд да изберем за готвене

Когато емайлът се отчупи, вече не е добре да ползвате съда, за да не поемате съединенията на метали.

Тефлоновите съдове имат един много голям недостатък – в тях не може да се бърка с метални прибори. Макар че вече има и модели, които не се “страхуват” от допира на метал.

Преди първото използване кипнете малко вода в новата тефлонова съдинка – така ще ви служи по-дълго. Лошото е, че е неустойчива на удари.

Неръждаема стомана – в нея може да се готви абсолютно всичко и дори да се съхранява в такива съдове. Но ако сложите празен неръждаем съд на котлона, на стените му ще се появят петна.

Много лесно се почиства загорялото – достатъчно е да сипете топла вода и малко сода, да изчакате половин час и да измиете.

Йенското стъкло е идеално за готвене във фурна. Може да се напука, ако се сложи празен съд от йенско стъкло във фурната.

Същото се получава и ако капне дори една капка студена вода върху горещия съд. Тези съдове са идеални за миене – прегорялото просто пада, ако го полеем със сапунена вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest