Сепия
CuttlefishSipa

Сепия

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
960162k
Сепия
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части-15%
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
160.00 лв.
136.00 лв.
Виж ››

Сепиите /Sepiida/ представляват разред главоноги мекотели, високо ценени от любителите на морската кухня. Тялото на сепията е с различни размери. При някои видове то е дълго около 25 сантиметра, а при други може да надмине 50 сантиметра. Теглото на мекотелото може да надхвърли 10 килограма. Туловището е удължено и гръбно-коремно сплескано. То може да бъде обагрено в различни цветове, като при мъжките индивиди окраските са по-интересни.

Сепиите имат способността да променят цвета на тялото си, като това се случва, когато мекотелото се опитва да придобие еднаква багра със заобикалящата го среда. Така то е по-малко забележимо за своите врагове. Отличителен белег при сепиите са техните пипала. Те са десет на брой и се намират в предния им край, около устата. Един от най-разпространените видове е Sepia officinalis.

Характеристики на сепия

Сепията обитава крайбрежните води, като може да бъде срещната на дълбочина от 200 метра. Те предпочитат солени води, принадлежащи към субтропичния и тропичния климатичен пояс. Сепиите са известните с мастилената субстанция, която произвеждат, наречена още сепийна боя. Тази течност се изпуска от мекотелото, когато то се чувства застрашено и има нужда да се защити. С помощта на сепийната боя то успява да се прикрие от неприятелите.

Сепията в може да влезе както в ролята на жертва, така и в ролята на нападател. Тя е хищник, в чието меню присъстват невзрачни ракообразни и дребни рибки. Сепиите са разделно полови мекотели. При тях оплождането се осъществява външно. За целта едно от пипалата на екземпляра иззема функциите на копулационен орган. Сепиите се предвижват сравнително бързо. Благодарение на своите пипала те могат да развият скорост от 31 километра в час.

Състав на сепия

Сепията е мекотело, което се явява източник на куп полезни елементи, сред които калий, натрий, калций, желязо, фосфор, цинк, селен и мед. В тялото им се съдържа аспарагинова киселина, глутамин, аланин, аргинин, глицин, цистеин и др.

Почистване на сепия

За жалост, в родните водни басейни няма как да бъде уловена прясна сепия. Такива морски деликатеси обаче се продават в големите търговските вериги, като те обикновено са почистени. Това доста улесняват кулинарите, тъй като трябва да бъда единствено размразени и измити. Ако попаднете на непочистена сепия обаче, ще ви се наложи да се заредите с търпение, тъй като обработването не е от най-леките и бързи задачи.

Като за начало ще се наложи да откриете сепийната кост, която се намира в тялото на мекотелото и изглежда като плочка. Тя се издърпва внимателно, като идеята е да излезе цялата. След това се издърпва главата, като би трябвало с нея да излязат и вътрешностите. Много внимателно се отстранява и мастилената торбичка. Премахва се още и кожата на сепията. За целта тя трябва да се разтърка, докато започне да се бели.

Щом обвивката започне да се отделя, тя се отстранява изцяло и се изхвърля. Почистеното месо се измива добре и се подсушава. То е готово за по-нататъшна обработка. Когато почиствате сепия, е добре да носите ръкавици, тъй като мастилото, което произвежда, може да оцвети ръцете ви.

Готвене на сепия

Месото на сепията е питателно и вкусно. Освен това не изисква продължителна термична обработка. Ако бъде почистено и приготвено правилно, то се превръща в изкушение, на което не може да устои. Тъй като на родния пазар се предлага в почистено и замразени състояние, е достатъчно то просто да бъде размразено в хладка вода. След това месото се нарязва и използва в различни ястия.

Печена сепия

Месото на сепия е особено популярно в средиземноморската кухня. То се консумира варено, печено или пържено. Голямо разнообразие от специалитети със сепия присъстват в китайската и японската кухня, като сред тези народи месото се консумира сушено и мариновано.

Комбинира се със всички зеленчуци и се овкусява с черен пипер, майорана, лимонов сок, червен пипер, чесън. Разбира се, можете да добавите и други поддравки, в зависимост от личните си предпочитания. В голяма част от специалитетите сепията се съчетава с други морски дарове.

Ползи от сепия

Месото съдържа голямо количество полезни вещества, които трябва да приемаме, за да функционира нашият организъм успешно и за да сме устойчиви на вируси и стрес. Сепията е източник на витамините А, В5, В6, В12 и С. Според учените в някои отношения месото на сепия надминава дори телешкото и месото на речните риби. Консумацията на сепия подобрява обмяната на веществата и спомага за освобождаването от токсините.

Похапването на този морски деликатес подпомага имунната и сърдечно-съдовета система. Мастилото от сепия влиза в състава на някои хомеопатични препарати, които се предписват при редица болести, включително астма, запек, хемороиди, бъбречни проблеми, проблеми на пикочните пътища, бяло течение, дисменорея, фригидност, стерилитет у жените, кожни проблеми, алопеция.

Веществото, което произвежда сепията, е познато на човечеството от много векове. Столетия наред то се използва като мастило, а също и в качеството на боя, заради кафявия си цвят. Секретът на сепията се използва и в кулинарията за оцветяване на ориз, спагети и други хранителни продукти. В някои страни се употребява дори сепийното костно образувание, напомнящо на плочка. В него се съдържа голямо количество варовик и по тази причина служи като хранителна добавка в животновъдството.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest