gotvach.bg»Статии»Сортове Вина»Совиньон Блан

Совиньон Блан

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Вино совиньон блан
Класически тирбушон за вино
Практичен аксесоар за вашия дом:
Класически тирбушон за вино
11.00 лв.
Виж ››

Совиньон блан (Sauvignon Blanc) представлява бял винен сорт грозде, който произхожда от района на Бордо, Франция. Това е другият най-разпространен френски бял сорт грозде след шардоне. В наши дни е най-разпространен по средното течение на река Лоара.

Без съмнение Совиньон блан е един от царете на белите сортове грозде. Благодарение на редицата му специфични характеристики той е един от най-запомнящите се и същевременно лесно разпознаваеми сортове. Гроздето Совиньон блан дава изключително ароматни и свежи вина, отличаващи се със своята сочност и кристална чистота.

Совиньон блан е претенциозен сорт по отношение на почвени и климатични дадености. Цъфти късно и зрее рано, поради което не му е необходимо излишна топлина. Предпочитаните почви, върху които вирее са варовито-глинести. Узрява към средата на месец септември и е средно устойчив на зимните температури.

Совиньон блан вирее добре в проветриви райони. При узряването си захарното съдържание достига до 20-24%. Гроздовете Совиньон блан са малки до средно големи, с тегло около 100 г. Те са цилиндрични до цилиндрично-конични, сбити. Зърната са малки и сферични, леко елипсовидни и често деформирани заради сбитостта на грозда. Кожицата е жълто-зелена, като само при достигане на пълна зрялост е жълто-кехлибарена. Месото е сладко и сочно, с приятен възкисел вкус.

Съществуват няколко разновидности на Совиньон блан, които имат различно оцветяване на гроздовите зрънца – Sauvignon Noir, Sauvignon Violet, Sauvignon Rouge, Sauvignon Rose.

Разпространение на Совиньон блан

Несъмнено Совиньон блан е най-разпространен във Франция, където насажданията с този сорт достигат до 12 000 хектара. Основната му област на разпространение е средното течение на река Лоара. Именно там се намират лозята, които дават най-чистите и свежи гроздове Совиньон блан. Друга значителна област на разпространение във Франция е Бордо, където Совиньон блан присъства най-вече като купаж с мускадел и семийон във всички бели вина и много рядко се среща самостоятелно.

Совиньон блан

Извън границите на река Лоара най-впечатляващият Свиньон блан се намира в Нова Зеландия. Стилът на правене на сорта в Нова Зеландия с времето е станал еталон за всички производители от Новия свят, което гарантира на островната държава изключително стабилно място в световния винен елит. Новозеландските вина Совиньон блан са ароматни, концентрирани и плодови.

В Калифорния този сорт е познат като Blanc Fume и е четвърти по популярност винен сорт, заемащ площ около 7500 хектара. Калифорнийските вина от този сорт са чисти и приятни, като дори онези, които попадат в по-ниската ценова класа са отличен пример за типичния Совиньон блан.

В Италия лозята със Совиньон блан се намират в северната част на страната. Климатът на района позволява постигането на чудесни резултати.

В Южна Африка най-доброто Совиньон блан идва от по-студените крайбрежни райони на страната. В Чили и Аржентина могат да се похвалят с много добър успех в износа на тези вина, въпреки че там съществуват огромни трудности при отглеждане и култивиране на сорта.

В България Совиньон блан се засажда в ограничени райони в Разградско, Бургаско, района на Търговище и други. Освен в гореспоменатите държави, сортът присъства и в Румъния, Сърбия, Македония, Словения, Австрия, Канада, Мексико, Австралия, Словакия, Испания и други.

В Калифорния придобива по-сериозна популярност, когато един от най-големите винопроизводители в САЩ Робърт Мондави го представя на пазара, силно повлиян от дъбов съд, под наименованието Фуме Блан. Интересно е, че днес на американския пазара вината са следващите най-консумирани след фаворита при белите сортове Шардоне.

Характеристики на Совиньон блан

Вината Совиньон блан се характеризират със сочност и кристална чистота. Основната им характеристика е мигновено разпознаваем, пронизителен, свеж, фин и изключително хармоничен вкус. Характерът на тези вина много зависи от годината на реколтата и самите умения на производителя, отколкото от района. За най-характерни нотки в прекрасния аромат на вината, произведени от Совиньон блан, се приемат уханието на тропически плодове, сено и цариградско грозде.

Поднасяне на Совиньон блан

Бяло вино

Това вино се сервира добре охладено и се консумира още докато е младо. Това означава, че Совиньон блан вината не са способни да стареят, т.е. не подобряват своите вкусови качества с течение на времето. Виното се прави, за да се консумира младо. Колкото по-младо е виното, толкова е по-добре това за вкуса му. Освен това, веднъж отворена, бутилка трябва да се изпива до ден-два, защото виното е лесно податливо на оксидация.

Най-добре ще се усетят вкусовите му качества, ако е добре охладен – 7-10 градуса. Изключителната свежест на виното се дължи на високите му киселинни нива.

Ароматният сорт вино трябва да се сервира с храни, които няма да намалят качествата му, а точно обратното – ще подчертаят вкуса и аромата му.

Морските дарове отлично се съчетават със Совиньон блан. Всички видове пушена риба си отиват с това изтънчено вино. Нежни зеленчуци, особено артишок или аспержи в лек сос, поднесени със Совиньон блан се превръщат в истински празник за сетивата.

Може да се обобщи, че виното се комбинира отлично със всякакви видове морски дарове, раци, риба, супи от морски дарове, печени патладжани, фондю, пушени сирена, всякаква пикантна азиатска храна. Всички зелени листни зеленчуцилазаня, суфле, салати) също си отиват с това бяло вино.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес