Траминер

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Траминер
Класически тирбушон за вино
Практичен аксесоар за вашия дом:
Класически тирбушон за вино
11.00 лв.
Виж ››

Траминер (Gewürztraminer), известен още като Гевюрцтраминер и Розов Траминер, представлява бял винен сорт грозде, който произхожда от района на Тирол (Австрия) и Южен Тирол (Италия).

Наименованието си получава от името на селището Трамин, което се намира в Южен Тирол. Траминерът е отдавна известен сорт, който с течение на годините е запазил част от примитивните си характеристики. Цени се главно заради аромата си и понеже е специално създаден сорт, той никога не е засаждан в големи количества.

Освен в Австрия и Италия Траминер е разпространен и в Хърватия, Германия, Франция, Швейцария, Люксембург, Румъния, САЩ, Украйна, Унгария, Нова Зеландия, ЮАР, Канада и др. В Австралия сортът отдавна е добре познат, но едва към 1983 година засадените с него площи достигат 800 хектара. В България засадените площи с Траминер с ограничени и се намират основно в североизточните части на страната.

Като цяло през последните 50 години модата във виното леко загърбва ориенталските аромати на Траминера и днес пазарното значение на сорта може да се определи като символично. Това обаче не важи за Елзас, където сортът е класифициран като благороден, но там става дума специално за гевюрцтраминер, както и за уникални по рода си почви и стилистика на производство на вината.

Характеристики на Траминер

Траминер е не толкова ароматен и с по-светъл цвят предшественик на гевюрцтраминера, който, както споменахме, носи името си от селището Tramin в Италия. В различни страни много често траминерът се използва за синоним на гевюрцтраминера.

Сорт Траминер

Гевюрцтраминерът има червеникав цвят на гроздовите зърна и дава изключително ароматни, пикантни и тежки бели вина. Много от младите дегустатори споделят, че именно той е първият и дори единствен сорт, който са в състояние да разпознаят безпогрешно.

Възникването на познатия по цял свят сорт е интересно. Първоначалният сорт е Траминер, който е подобен на гевюрцтраминера, но е със светло зелено грозде и не е толкова ароматен. Траминерът е силно склонен на мутации сорт, като гевюрцтраминерът се налага като име за една такава мутационна форма с червеникав цвят – Musque.

Сортът Траминер не е от най-лесните – нито в лозята, нито в избите и дори не и в чашите. Достигането му до висок алкохолен процент не е проблем, но нивото на киселинност може да бъде опасно ниско понякога, резултатът от което са тежки и тромави вина с открита горчивина.

Траминерът е устойчив на болести сорт, но когато се отглежда в прохладни райони. Когато климатът е горещ, траминерът е по-податлив на различни болести и се развива доста по-бавно. В хладните райони листата на гроздовете са големи и много груби. Чепките са малки и сбити, с много къса дръжка, а напъпилите близо разположени един до друг леторасти правят брането на ръка трудно.

Гроздовите зърна са малки и елипсовидни, а в някои случаи могат да се видят както едри, така и дребни зърна на една чепка. Те имат наситено розово оцветяване, когато са отглеждани в по-хладни райони.

Вината Траминер, произведени от лозови масиви в горещ климат, не могат да се отличат с особени качества.

Поднасяне на Траминер

Траминерът има плътно и мощно тяло, както и екзотичен аромат, които много бързо засищат сетивата. Това бяло вино не е лесно за комбиниране с храни, но все пак могат да се очертаят няколко основни комбинации. Плодове са изключително подходящи за това вино, особено портокалите и тропическите плодове като манго, ананас и папая.

При подправките е добре да се наблегне на джинджифил, къри, канела или карамфил. Друга възможна комбинация на вино Траминер са пушените сирена. Най-добри за това вино са пушената моцарела и гауда.

Претенциозният траминер се комбинира най-успешно с пушени, солени и сладки храни. Комбинация с кисели ястия е неприемлива, както и тази с деликатно приготвени птици и морски храни, защото виното ще превземе ястието.

Задължително условие за сервиране на Траминер е виното да бъде добре охладено. Спокойно може да се обобщи, че при Траминера не съществува средно положение – неговите аромати са напрягащи сетивата, а трудното му комбиниране с храни подтикват към две крайности – или омраза, или любов от пръв поглед.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес