gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Помага ли билката кава кава при лечение на рак?

Помага ли билката кава кава при лечение на рак?

RalitsaRalitsa
Новак
1525
Кава Кава
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Кава кава (Piper methysticum) е билка с успокояващо или т.нар. седативно действие. Растението се добива от земите на полинезийските острови (Хавайски, Маркизки, Дружествени острови и пр.).

Жителите в тези места уважават много храста кава и ценят високо влиянието му. Във Фиджи например официалните церемонии, свързани със социални, политически или религиозни събития, често протичат с приготвяне и пиене на чай от кава кава.

Приемът на билката има изключително благотворно действие при нарушена функция на нервната система. Препоръчва се при умерена степен на тревожност.

Екстрактът от корена на кава кава има същия ефект, както употребата на псохоактивните вещества, съдържащи се в таблетките на диазепама, валиума и седуксена.

Положителното в случая е, че организмът не развива зависимост от билката, като в същото време се постига релаксиращо действие. Последиците са понижени нива на стрес в организма, който е сред основните виновници за раковите заболявания.

Приготвянето на чай от кава кава или на таблетки с екстракт от корена в продължение на няколко месеца тушира хроничната тревога. Кава кава води и до мускулна релаксация. Растението има противовъзпалителен ефект и подобрява състоянието на пикочните пътища. Препоръчва се на жени с болезнени менструални болки.

Билка Кава Кава

И все пак трябва да се внимава с честотата на употреба на кава кава. Съществуват противоречиви данни за въздействието на билката.

Някои твърдят, че коренът води до увреждане на черния дроб. В същото време преди 15 години изследване, проведено от учени от САЩ, е отхвърлило твърденията за негативния ефект от кава.

Храстът може да бъде култивиран сравнително лесно, той се нуждае от шарена сянка, добре дренирана почва, а корените трябва да имат достъп до въздух.

В някои страни по света отглеждането от кава кава се регулира заради интоксикиращия му ефект.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest