Бренди
BrandyBrendi

Бренди

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651649k
Бренди
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
10.00 лв.
Виж ››

Бренди (Brandy) е сборно наименование за алкохолни напитки, които са получени чрез дестилирането на вино или ферментирал сок от други плодове – кайсии, череши, круши и други. Така се получават различни видове плодове брендита, а съответните плодове за тяхното производство трябва да се дестилират още по време на производствения процес. Ако плодовете са накиснати в гроздов спирт, след което са подсладени, то те не могат да се класифицират като бренди, а като ликьори. По правило брендито съдържа 36-60% алкохол.

История на бренди

Концентрираните акохолни напитки са познати още от Античността и са били известни в Древна Гърция, Древен Рим и Китай. Бренди, каквото е познато в наши дни, се появява през 12 век в областта Арманяк (Франция), а популярност и широка употреба добива през 14 век. За първи път винената дестилация е описана от папския лекар Арно дьо Вилньов през 1285 година.

Първоначално дестилацията на вино е начин за неговото съхранение и улесняването на търговците при превоза му. В брендито се е добавяла вода, извлечена в процеса на дестилацията. След време се оказва, че след съхранение в дървени бъчви напитката ставала по-добра от виното, от което е била получена.

Видове бренди

Три са основните вида бренди, като всеки вид се разделя на няколко типа. Когато няма други уточнения, бренди се отнася само за винено бренди, получено чрез дестилацията на вино от грозде. Трите вида са винено бренди, бренди от джибри и плодово бренди.

1. Винено бренди - получава се от дестилация на ферментирал гроздов сок. Няколко са по-известните разновидности на винено бренди.

- Коняк – произвежда се в района на град Коняк, Франция. Получава се чрез двойна дестилация. Според европейското законодателство наименованието коняк може да се използва изключително за брендито, което е произведено в областта Коняк.

- Арманяк – произвежда се в областта Арманяк, която се намира в югозападната част на Франция. Получава се чрез продължителна еднократна дестилация в медни дестилатори, след което отлежава в дъбови бъчви от провинциите Лимузин и Гаскония. Именно арманякът е първата дестилирана спиртна напитка във Франция.

Отлежава за 12-20 години, а в някои случаи дори до 30 години. Тук важи същото за наименованието – името арманяк се използва само за бренди, произведено в областта Арманяк.

- Шери бренди – районът на производство е Херес, Южна Испания. Това е една от най-популярните алкохолни напитки в Испания.

- Гръцко бренди – най-известното гръцко бренди е метаксата, която се произвежда от 1888 година.

Други видове бренди са арменски коняк, молдовско бренди, американско бренди.

2. Бренди от джибри – както става ясно от наименованието, то се произвежда от гроздовите джибри, които остават след отделянето на винения сок. Към този вид бренди принадлежат балканската ракия и италианската грапа.

Бренди

3. Плодово бренди – прави се чрез дестилацията на други плодове като сливи, праскови, ябълки, кайсии, вишни, череши, малини и други. Обикновено са прозрачни и се пият охладени. Няколко са по-известните видове плодово бренди.

- Сливовица – това е сливово бренди, което се произвежда предимно в Сърбия и останалите балкански страни.

- Калвадос – ябълково бренди, произвеждащо се във френската област Долна Нормандия.

- Боровичка – това е словашко бренди, произвеждано от плодовете на хвойна.

- Кришвасер – вишнево бренди, произвеждано във Франция и Германия.

- Фрамбуаз – френско бренди, което се произвежда от малини.

Освен според суровината за производство на бренди, съществува и класификация според начина на отлежаването му. Според нея бренди може се класифицира в три основни групи.

Без отлежаване – плодовите брендита и повечето брендита от джибри не отлежават след процеса на дестилация, резултатът от което е получаване на прозрачна течност без цвят.

Отлежаване в бъчви – брендита с кафеникав и златист цвят отлежават в дъбови бъчви за точно определен период от време, в резултат на което те придобиват много характерни вкус, аромат и мекота.

Процес солера – някои брендита отлежават чрез използването на т.нар. система солера. Обикновено испанските брендита отлежават по този начин.

Сервиране на бренди

Шоколад

Прието е брендито да се пие през по-студените месеци от годината, защото има приятното свойство бързо да сгрява не само тялото, но и душата. Според етикета доброто бренди върви отлично с шоколад, кафе и пура. Брендито се сервира около час преди вечерята като аперитив или след десерта.

Подходящата чаша е тумбеста, като диаметърът на отвора на върха е драстично по-тестен от този в основата на чашата. Това съвсем не е случайно – идеята е силният аромат да се концентрира към повърхността и приятно да се зашеметят сетивата.

Класическата чаша за бренди има малко столче, което също не е случайно - когато се държи чашата в ръка, човек трябва да постави столчето между показалеца и средния си пръст, като така се обгръща с длан дъното на чашата.

Това се прави, за да се топли напитката, благодарение на което ароматът ѝ се отделя по-активно, а вкусът е изключително мек и сгряващ. Не е прието бренди да се пие с лед, въпреки че са познати и такива случаи, в които хората бъркат брендито с ликьор.

Както стана ясно, най-добрата компания за бренди са шоколад, пура и кафе, но в различните страни се срещат и различни комбинации. В Германия то се сервира със солени бисквити, в Гърция се сервира с ивици моркови в лимонов сок. В нашата страна често бренди се сервира с ядки, които са характерни за уиски, но не и за това питие. Не е прието брендито да се пие със салати и различни плата. То се отпива на малки глътки, за да премине бавно през хранопровода, докосвайки се до всички сетива.

Бренди Александър

Brandy Alexander Cocktail или Бренди Александър несъмнено се нарежда в топ 20 на най-известните коктейли в света. Той е създаден в началото на миналия век и един от лидерите на коктейлите с кремообразна структура.

Не е много сигурно на кого е кръстен коктейлът, но според една от версиите е на руския цар Александър II. Необходимите продукти за Бренди Александър са: 30 мл бренди, 60 мл течна сметана, 30 мл ликьор Какао Дарк и за декорация – индийско орехче.

Начин на приготвяне: Предварително се подготвя охладена чаша тип мартини. Шейкърът се пълни с лед и се наливат гореизброените съставки без орехчето. Разбива се добре и се прецежда в охладената чаша. Поръсва се прясно настъргано индийско орехче и се поднася.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес