Пинотаж
Pinotaž

Пинотаж

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Вино Пинотаж
Класически тирбушон за вино
Практичен аксесоар за вашия дом:
Класически тирбушон за вино
11.00 лв.
Виж ››

Пинотаж (Pinotage) представлява хибриден червен сорт грозде, който е създаден през 1925 година от професорт Ейбрахам Перолд в университета в Стеленбош, РЮА. Пинотаж е получен чрез кръстосване на сортовете Сензо и Пино ноар.

Това е изключително популярен за Южна Африка сорт, но е напълно непознат на света до 1959 година, когато печели за първи път няколко награди от винени изложения. Освен в Южна Африка, в Нова Зеландия и Калифорния има неголеми насаждения от пинотаж.

По-голямата част от насажденията от пинотаж в света се намират в Южна Африка, където сортът заема около 6% от лозарските площи, но същевременно се смята за символ на отличителните винарски традиции на страната.

Тъй като пинотаж дава добри реколти грозде, производителите много често произвеждат вино от него с много ниско качество. В миналото е смятано, че е трудно да се направи добро вино от този сорт, но за щастие, през последните години производителите се обедняват и се насочват към намаляване на добивите пинотаж, за сметка на качеството. Започват да се използват внимателни техники на винопроизводство.

История на пинотаж

Както стана ясно, сортът пинотаж е създаден през 1925 година в Южна Африка от професор Ейбрахам Перолд – първият професор по лозарство в университета в Стеленбош. Перолд се опитвал да комбинира най-добрите качества на Ермитаж с Пино ноар – грозде, от което се получава страхотно вино, но расте трудно. Перолд засажда няколко семена в градината в официалната си резиденция и изглежда забравя за тях.

През 1927 година той напуска университета и постепенно градината му обрасва. От университета изпращат екипа, за да я почистят, но млад преподавател, който знае за разсада на професора, спасява насадените лози.

Пинотаж

Младите растения се премества в университета при наследника на Перолд – професор Терон. През 1935 година Терон ги присажда. Междувременно Ейбрахам Перолд продължава да посещава бившите си колеги и така Терон му показва новите присадени лозя. Сортът, който се избира за размножаване, е наречен пинотаж.

В началото на 20 век в РЮА се наблюдава сериозна тенденция към огромно производство, което съсипва репутацията на всички южноафрикански вина. В резултат на това се създава асоциация през 1918 година, която стриктно следи за количествените и качествените измерения на вината.

След падането на апартейда през 1991 година и с избирането на Мандела през 1994 година винената индустрия вече се отваря широко за света. Настъпват промени в отглеждането на лозята, защото до този момент фермерите са наблягали на големи добиви и основно са произвеждали различни видове брендита. Сортовете, които са използвани за обемна продукция на брендита отстъпват място на т.нар. благородни сортове, сред които е и пинотаж.

Характеристики на пинотаж

Виненият сорт пинотаж се използва за получаване на качествени червени вина с плодови аромати на банан, череша и ягода, както и нежни нотки на катран и дим. Някои вина притежава невероятни аромати на малина и дори на червена чушка. Широкият спектър вина пинотаж могат да изненадат всеки вкус – спектърът от аромати в това вина може да се оприличи на сушени листа, бекон, сладко-кисел сос и сладък тютюн за лула.

Пинотажът се характеризира със силни танини, а що се отнася до киселинността гроздето е с ниска киселинност, което кара повечето производители да подкиселяват своите вина в началото на процеса на ферментация, така че киселините да бъдат по-интегрирани.

Добре интегрираното окисляване е незабележимо, но някои дегустатори могат да усетят тази черта в пинотажа.

Пинотажът е много противоречиво вино, като не е изключено да се получи много лошо вино, защото сортът е нестабилен.

Некачественият пинотаж има остър и рязък аромат, който дори може да се оприличи като този на лакочистителите. Тази миризма е ясен знак, че виното е с високи нива на летливи киселини, които са причинени от оцетна киселина. Освен острия мирис някои от вината могат да имат вкус на прегоряла катран.

Поднасяне на пинотаж

Пица и вино

Както всички останали червени вина от Северна Африка, така и пинотажът се предлага в различни стилове – някои вина са по-леки и плодови от други. Пинотажът не се отличава с особена елегантност, но си отива с патешко и свинско, добре се съчетава със средиземноморски ястия с чушки и патладжани. Тестени ястия като лазаня и пица също са подходящи за пинотажа.

По-леките вина пинотаж стават все по-популярни в комбинация с колбаси, пастети, зимни яхнии. Твърдите сирена като чедър и дори сините сирена са добър избор за пинотаж. Пинотаж в комбинация със синьо сирене и пресни смокини може да задоволи всеки вкус.

Пинотажът може да си отива с къри, добре кореспондира с пикантни сосове за барбекю и чили кон карне. Маринованото агнешко, гъби на скара, тъмните листни зеленчуци са подходяща компания на това южноафриканско вино.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

3.7
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати