Алиготе (Aligote) представлява бял винен сорт грозде, който произхожда от Бургундия, Франция. Отглежда се от повече от 300 години, а освен във Франция е разпространен и в Източна Европа – Молдова, Русия, Украйна, Грузия, Румъния и България. Познат е още с наименованията План гри, Грисе блан и Мухранули.
Алиготе е вторият винен сорт в Бургундия след шардоне, но за съжаление остава в сянката на знаменития си конкурент. Насажденията на алиготе в Бургундия спрямо шардоне са в пъти по-малко – 500 хектара срещу 12 000 за шардоне. Именно в изброените страни от Източна Европа алиготе е най-разпространен, а в неговата родина тенденцията е към намаляване на лозята с този сорт грозде.
Въпреки че произхожда от световноизвестната област Бургундия, алиготе често е пренебрегвано и редица хора с удоволствие го заменят с каквото и да е друго бяло вино. Въпреки това от алиготе могат да се получат някои чудесни вина. Интересен факт е, че ДНК-профилирането на алиготе свързва както него, така и невероятния пино ноар с потомствено вино от Източна Франция, известно като gouais blanc.
Алиготе е среднозреещ сорт, защото узрява още през първата половина на септември месец. Характеризира се със силен растеж, висока плодовитост и висок добив. При дълга резитба може да даде около 3.5 кг грозде на една лоза. По-добре се развива в хладни райони, на свежи и богати почви, разположени на проветриви и хълмисти терени. Алиготе е устойчив на студени зимни температури, но не е издръжлив на суша.
Гроздът на сорта алиготе е средно голям и почти цилиндричен, сбит. Зрънцата му са дребни и овални, с зеленикавожълт цвят, дребни точици и леко ръждив оттенък. Гроздовете са покрити с обилен восъчен налеп. Месото е сочно и с много хармоничен вкус, а кожицата е жилава и тънка.
Алиготе е оригиналният сорт за приготвянето на известния коктейл Кир, в който бялото вино се смесва със сок от касис. Вината алиготе не се характеризират с висок потенциал на отлежаване, поради което е добре да се консумират млади. Дъбовите бъчви не са подходящи за този сорт грозде.
Характеристики на Алиготе
От алиготе се произвеждат много приятни бели сухи вина, които еднакво добре вървят както с предястия, така и с основни ястия. Качественото алиготе има приятен сламеножълт цвят със зеленикави оттенъци.
Ароматът на виното е приятен и плодов, долавят се тонове на дюля и ябълки. Алиготе се използва предимно в купажи и в много редки случаи самостоятелно. В миналото от този сорт в нашата страна са се произвеждали значителни количества десертни вина.
Поднасяне на Алиготе
Както споменахме алиготе е чудесна компания както на основните ястия, така и на предястията. Плодовият аромат на това леко бяло вино ще си хармонира много добре в комбинация на аромати от пилешки бульон и черен пипер.
В сравнение с много други бели вина киселините в алиготе са много по-приглушени и добре ще си отиват с вкуса на задушен в масло лук, съчетан с нюанса на индийското орехче. Както повечето бели вина, така и алиготе си отива с риба и морски дарове, пилешко месо и някои сирена. Алиготе се сервира охладено до 10-12 градуса.
Алиготе наистина е много приятно бяло вино, а вкусът му се оприличава на лек полетен бриз. Букетът цветя, който се усеща при отпиване, в комбинацията с плодов привкус гъделичка вкусовите рецептори, а краят е с леки нотки на лешник.
Изключително приятно питие преди вечеря е алиготе, смесено с ликьор от касис – известният коктейл Кир. Това е идеалният партньор за риба на скара. Жизнеността и цитрусовите му нотки допълват солеността на стридите и силния аромат на козето сирене.
Алиготе е едно от редките вина, което не надделява, а добре се съчетава със салати като табуле и задушени зеленчуци.
Виното е достоен спътник на пикантни бутер сладкиши, охлюви с масло и чесън и специалната бургундска студена шунка с магданоз (Jambon persille).
Коментари