gotvach.bg»Статии»Любопитно»Великите готвачи: Мартин Йен

Великите готвачи: Мартин Йен

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Великите готвачи: Мартин Йен
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
30.00 лв.
Виж ››

Всяка кухня в света крие своите тайни. Това важи с особена сила за китайската кухня. Нейните традиции са много по-различни от тези в останалия свят. Така например само в Китай храната се сервира на хапки. Това се налага от убеждението на домакина, че е нелюбезно да караш сътрапезниците да си режат сами. Предмети като нож и вилица пък нямат място на трапезата според етикета на китайците. Тези предмети са оръжия и слагането им на масата е варварска постъпка.

До днес китайската традиция налага храненето с пръчици. Дори да сте усвоили безпогрешно тази техника, трябва да внимавате да не забодете пръчицата си в средата на купата с ориз. Това предвещава беди за вас и сътрапезниците ви.

Тези вековни традиции, както и още много други, се спазват както на територията на Китай, така и из многобройните китайски квартали по цял свят и днес.

Китайските квартали от години се смятат за тайнствени и мистериозни места. И до днес в тях се пазят тайни, до които никой от туристите или пришълците не може да се докосне. И това важи за всеки подобен квартал, независимо дали се намира в Сингапур, Лондон или Сан Франциско.

Има един човек обаче, който отдавна се опитва да разкрие кулинарните тайни на китайските майстори. Това е великият готвач Мартин Йен.

Историята на Мартин Йен много наподобява тази на Марко Поло и неговия Път на коприната. Йен, въоръжен само със своя тиган и сатър, успява по най-невинен начин да изкопчи добре пазените тайни на десетки готвачи. След това със своя безпогрешен кулинарен нюх той ги претворява, като всеки път оставя и нещо от себе си.

Мартин Йен ни предлага една разходка из кулинарната карта, с която да опитаме нещо ново и екзотично. В Сидни не пропуска китайската борса за морска храна, също и в китайския квартал на Йокохама, едно от най-големите световни пристанища. Там, в йокохамския ресторант Земя и небе се запознава с шеф Сие, когото сравнява с Пикасо.

От шеф Сие майстор Йен научава тайната рецепта за прочутото си сладко-тръпчиво рибно филе, след което показва на своите почитатели етапите на приготвянето му.

Сред останалите места, които великият готвач посещава по време на своята телевизионна поредица, е Джерард Стрийт в лондонския Чайнатаун. Там безпроблемно овладява интересен начин за приготвяне на нудли.

Със своята работа Мартин Йен доказва по безспорен начин, че пътуването е най-добрият начин да разнообразим домашния списък с рецепти. В световен мащаб той е най-големият популяризатор на азиатската кухня, и то напълно заслужено, след като тя предлага такова замайващо разнообразие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest