Сос Уорчестър

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516411k
Сос Уорчестър

Сос Уорчестър (Worcestershire Sauce) представлява леко пикантен, сладко кисел, ферментирал английски сос, който традиционно се приготвя от оцет, риба, захар и подправки. Невероятен е фактът колко много аромати и вкусове могат да бъдат събрани само в една малка бутилка, в каквато можете да откриете един от най-популярните сосове в целия свят. Сосът носи името на западноанглийското графство Уорчестър.

Интересен факт е, че сосът носи различни наименования в различните краища на света. Така например в Япония той е известен като Булдог. Хората, които не обичат риба обаче, не бива да използват този иначе невероятен сос, защото една от основните му съставки е именно аншоа.

История на сос Уорчестър

Основната съставка на соса е аншоа, а приготвянето на сосове на основата на рибни продукти съвсем не е практика, която съществува от вчера. Интересен факт е, че първият познат на човечеството рибен сос се е използвал още в гръко-римската кухня и се е наричал гарум.

Употребата на ферментирали сосове на основата на аншоа се случва на територията на Европа още през 17 век. Първата марка, която усеща колко популярен може да стане този сос е Lea&Perrins. И до ден днешен именно това е компанията, основен производител на сос Уорчестър в световен мащаб.

Не е ясно точно откъде компанията е почерпила вдъхновение за своята рецепта. Оригиналният етикет на соса е твърдял, че рецептата принадлежи на английски лорд на име Маркъс Сандис, който е бил губернатор на Бенгал. Той открива рецептата за сос Уорчестър, благодарение на East India Company, през 30-те години на 19 век. Според други източници обаче, такъв лорд никога не е съществувал.

Така или иначе рецептата за сос Уорчестър за първи път е осъществена съвсем случайно в аптеката на Джон Уийли Лий и Уилям Хенри Перис, но крайният резултат е изключително силен продукт, който двамата аптекари счели за неядивен, а съдът, в който е забъркан, се озовава забравен в мазето.

Чак няколко години по-късно химиците съвсем случайно откриват, че сосът е ферментирал, с което е придобил доста по-различен и приятен вкус. През 1838 година на пазара се появяват първите бутилки, гордо носещи етикета Lea&Perrins Worcestershire sauce.

И досега компанията произвежда както готов за консумация сос за Великобритания, така и концентрат, който е предназначен за износ и бутилиране на място.

През 1930 година компанията е закупена от HP Foods, която години по късно е придобита от Imperial Tobacco Company. Вследствие HP Foods е закупена от Danone през 1988 година, а през 2005 година е придобита от Heinz.

Съставки на сос Уорчестър

Уорчестър

Традиционният сос Уорчестър, който е предназначен за пазара в Обединеното кралство, съдържа спиртен оцет, малцов оцет, меласа, аншоа, сол, захар, лук, чесън, екстракт от тамаринд, овкусители и подправки. В списъка на последните две влизат лимони, кисели краставички, карамфил, соев сос и чушки. Като цяло приготвяне на соса се пази в строга тайна, но все пак съставките му са известни.

Съставката, която определя невероятния вкус на соса, е екзотичният и рядко срещан плод тамаринд. Една от тайните на соса Уорчестър е, че след прибавянето на всички продукти и сваряването той се оставя да отлежи за определен период от време и така се получава познатия ни вкус. Окончателният сос се филтрира и бутилира.

Избор и съхранение на сос Уорчестър

Въпреки че не е много популярен в нашата страна, сос Уорчестър отдавна може да се открие в големите хранителни вериги. Продава се в малки тъмни шишенца, а цената му е около 5 лв. за 200 мл. Съхранявайте го на сухо и прохладно място, а след отварянето трябва да се съхранява само в хладилник.

Сос Уорчестър в кулинарията

Сос Уорчестър
Снимка: Нина Иванова Иванова

Несъмнено сос Уорчестър е един от сериозните поводи за гордост на някогашната Британска империя. Един от най-разпознаваемите сосове в световен мащаб заема важно място в кулинарията и е ценна съставка на редица ястия.

Сос Уорчестър е незаменима част от познатия на всички коктейл Блъди Мери, но той изявява вкусовите си качества не само при комбинацията водка с доматено сос, а се използват като допълнение на различни видове меса и пържоли. Мнозина кулинари смятат, че салатата Цезар не е истинска, ако не е овкусена с малко сос Уорчестър.

Сос Уорчестър може да се поднесе както към топли, така и към студени ястия. Подходящ е за салати, сосове, пастети и майонези.

Сосът Уорчестър може да придаде приятен пикантен вкус на различни дипове. Много често се използва за овкусяване на рибни ястия. Само няколко капки сос Уорчестър са напълно достатъчни, за да променят вкуса на всяко ястие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
54
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Илияна Димова
Благодаря много за статията, не знаех , че в соса се съдържа риба, при алергия от риба не трябва да се консумира
1
0