Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Великите готвачи: Мин Сай

Великите готвачи: Мин Сай

Шеф Мин Сай

Мин Сай или Великолепният китаец, както е по-известен от телевизионния ефир, открива своето призвание още съвсем малък. Детството му преминава в Охайо, където родителите му държат китайски ресторант и така се заражда любовта на Мин към ресторантьорството.

Нищо в живота на Мин Сай не се оказва толкова силно, че да прекърши страстта му – нито университетът Йейл, където Великолепният китаец завършва машинно инженерство, нито звездната му кариера в националния студентски отбор по скуош на САЩ.

Решението му да се отдаде на кулинарията не изненадва родителите му, защото баща му смятал, че и без това няма дадености за инженер. Затова пък наученото в университета помогнало на готвача да развие аналитичното си мислене и да превърне готвенето в най-приятната професия на света.

През 1998 година Мин Сай отваря първия си ресторант, Blue Ginger, в Масачузетс и веднага впечатлява критиците от Бостън. Едва година след създаването си заведението получава 3 звезди от Бостън Глоуб и е обявено за Най-добър нов ресторант от Boston Magazine.

В началото на 2013 година Великолепният китаец отваря и втория си ресторант Blue Dragon - азиатска пъб в центъра на Бостън. Менюто включва типичната за Мин Сай симбиоза между азиатската и западна кухня. Ресторантът, разбира се, е отличен от списание Esquire като най-добър за 2013 година.

Мин Сай

В кухнята си Мин Сай ни развежда из основните люти сосове в китайската, тайландската, корейската и японската кухня. Лютото повдига настроението и засилва метаболизма.

В лютите чушки има повече витамин С отколкото в лимоните, затова те са неделима част от всички блюда на известния готвач. Добре подлютено, и най-обикновеното и незабележително ястие ще се превърне в интригуващо изкушение за сетивата. Освен това сосът Самбал, който Мин Сай предлага, пази от така разпространените настинки и грипове.

Мин Сай отдава достойно място на храните от цял свят, като ги комбинира по неочаквани начини. Компетентен и сдържан в ерата на гръмогласните майстори-готвачи, Мин предлага обикновено рецепти, включващи предимно месо, но поднесени по невероятен начин благодарение на ароматните сосове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest