Шенин блан
Chenin BlancŠenin Blan

Шенин блан

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516411k
шенин блан
Класически тирбушон за вино
Практичен аксесоар за вашия дом:
Класически тирбушон за вино
11.00 лв.
Виж ››

Шенин блан (Chenin blanc) представлява стар бял винен сорт грозде, който произхожда от долината на река Лоара във Франция. За първи път Шенин блан е споменат в документи през далечната 845 година. Съществуват няколко сортови разновидности, а сортът е познат още с наименованията Пино бланкок, Гро шенен, Стийн, Шенен блан, Пино дьо ла Лоар и други.

Шенин блан е един от най-важните бели сортове, който се отглежда с различен успех във всички по-важни винопроизводствени райони в света. Във Франция сортът се отглежда на около 10 000 хектара, но той е разпространен и в Калифорния, Аржентина, Австралия, Южна Африка, Чили, Мексико, Израел, Нова Зеландия.

Основната причина Шенин блан да е признат за класически бял сорт в световен мащаб, е произходът му – долината Лоара. В северната част на Лоара са правени и продължават да се правят най-впечатляващите вина от този сорт.

Шенин блан е късно зреещ сорт, а лозите му се отличават със среден темп на растеж и много висока плодовист. Сортът е средно устойчив на плесени и гниене. Гроздовете са средно големи, цилиндрично-конични или плътни. Зрънцата са средни и сферични, жълтеникави до златистожълти, с лек восъчен налеп.

Кожицата на зърната е тънка, но твърда, а вътрешността е сочна. Когато гроздето е атакувано от благородна плесен, то променя цвета си до бледомораво-кафяв, после започва да се свива и крайният резултат е много сладко грозде с концентриран вкус, от което се правят наистина изключителни десертни вина.

Разпространение на шенин блан

Шенин блан има само локално значение за винопроизводството във Франция, като то е най-вече в областта на Анжу-Турен в долината на Лоара. Въпреки това през 70-те години на изминалия век около една трета от площите с Шенин блан са жертвани в полза на много модерните по това време Гаме, Совиньон блан и Каберне фран. В наши дни шенин блан е достатъчно разпространен в тази област. Шенин блан е най-разпространеният сорт в Южна Африка.

Площите му са около 19 процента от общите площи с лозя. Това означава, че в ЮАР площите с Шенин блан са три пъти повече, отколкото в родната му Франция. Интересен е фактът, че Шенин блан не е известен в ЮАР до 1965 година.

Грозде Шенин Блан

Макар вече най-продуктивните годините на Шенин блан в страната да са отминали, в качествено отношение той все още има какво да предложи. Никога няма да стане световно известен, но все пак трябва да се опита. Южноафриканският Шенин блан впечатлява с разнороден характер и приятен аромат.

В Калифорния също има повече насаждения с Шанин блан в сравнение с Франция. Там се използва главно за купажиране със сорта Коломбар за получаването на свежи трапезни вина.

Характеристики на шенин блан

Вината от Шенин блан имат добре изразен ароман, много плодови и цветист привкус. Във Франция сортът се използва за направата на висококачествени бели вина – сухи, пенливи и десертни. Тези вина се отличават с приятни аромати на цвят, кайсия, орехи и мед. Когато са млади, те са свежи и леки, а най-добрите от тях след дълъг период на отлежаване стават изключително сухи с меден нюанс и невероятен послевкус.

В своя най-добър вариант, независимо дали става въпрос за сухи, сладки или полусухи вина, Шенин блан е много свеж и пивък, но високата му киселинност е нещо, към което незапознатите от сорта трябва да привикнат. В качествените вина шенин блан участва почти на 100%, а при по-обикновените са разрешени Совиньон блан и Шардоне. Именно благодарение на Шенин блан вината от Лоара могат да се похвалят със своя ярък характер.

Вината от френските апелации, в които Шенин блан взема участие, са много висококачествени и интересни, отличаващи се със своята ярка индивидуалност. Това ги прави подходящи за хора, които търсят различно винено изживяване далеч от масовостта.

Единственият проблем на тези вина е фактът, че се нуждаят от развитие в бутилката, а през 21 век подобни бели вина нямат особен шанс за успех.

Суши

Поднасяне на шенин блан

Шенин блан е невероятно бяло вино, което може да се похвали със своя универсален характер по отношение на храната. Спокойно може да се поднесе със средиземноморска храна, суши и дори по-тежки меса като телешко.

Най-достъпните калифорнийски и южноафрикански версии на Шенин блан могат да се поднесат с лека риба и непретенциозни ястия от домашни птици. Зеленчуци, леки сирена и различни предястия – Шенин блан ще има прави компания, подчертавайки вкуса и аромата на ястието.

С каквото и да решите да поднесете невероятно вино Шенин блан, важно условие за неговите вкусови характеристики, е то да бъде достатъчно охладено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес