Ресвератрол
ResveratrolResveratrol

Ресвератрол

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651649k
Росвератрол

Ресвератролът представлява полифенол, естествено химично съединение, съдържащо се в гроздето, червеното вино и други напитки и храни. Ресвертролът оказва благотворно действие върху различни проблеми със здравето, като действа и срещу клетъчното остаряване.

Вероятно вече не е останал човек, който да не е чувал за чудодейния антиоксидант ресвератрол, имащ свойството да предпазва от сърдечно-съдови заболявания и удължава живота. Интересен факт е, че за разлика от някои други антиоксиданти, растенията произвеждат ресвератрол само като защита от гъбична или бактериална атака. Това означава, че ресвератролът е естествен антибиотик, който се синтезира от гроздето.

Тук идва и моментът, в който трябва да се отбележи, че на колкото повече гъбички и бактерии е подложено растението, то ще произведе толкова повече ресвератрол. Затова, ако лозята са пръскани постоянно със пестициди, съдържанието на ресвератрол в гроздето ще бъде ниско.

Ползи от ресвератрол

Ресвератрол в Червено вино

Няма друго познато вещество, което да показва подобен брой потенциални терапевтични, превантивни и подобряващи качеството на живот свойства както ресвератрол.

Ресвератролът притежава силни антиоксидантни свойства, които предпазват от образуване на ракови клетки. Той има уникално действие, което не допуска възникването на развитието на възпалителни процеси в организма.

Именно благодарение на ресвератрола консумацията на червено вино носи редица ползи за организма – намалява високото кръвно налягане, понижава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, пречи на натрупването на свободните радикали и образуване на опасни ракови клетки. Не на последно място, ресвератролът регулира калорийния обем, което помага за изгарянето на калории и ускорява отслабването.

Интересен факт е, че ресвератрол е в основата на опитите на т.нар. Френски парадокс. Същността му е в стремежа на учените да обяснят изключително ниския ръст на сърдечно-съдови проблеми и дълголетието на френския народ с консумирането на много мазна кухня и червени вина. Някои учени смятат, че количеството на ресвератрол в червеното вино е твърде малко, за да се обясни френският парадокс. Поради това те са на мнение, че не само ресвератролът във френската диета, а цялата гама полифеноли в червеното вино допринасят за наблюдавания ефект.

Ресвератролът е считан за естествен антибиотик, той подобрява ефективността на умствената дейности и концентрацията. Изключително свойство на ресвератрола е да предпазва клетките от увреждания, които са причинени от ядрена радиация.

Друг много интересен аспект от свойствата на ресвератрола е, че той може да удължава жизнения цикъл при някои животински видове. Така например риба, хранена с ресвератрол, живее с цели 59% по-дълго, отколкото същия вид риби, които не са хранени с него. Затлъстели мишки пък живеят с 31% повече и успяват да избегнат всички заболявания, които обикновено се свързват със затлъстяването и застаряването.

Източници на ресвератрол

Полифенол Ресвератрол

Най-добрите естествени източници на ресвератрол са червеното грозде и червено вино, фъстъци, гроздов сок, черници и някои китайски билки. Въпреки полезните свойства на ресвератрола в червеното вино, все пак не бива да се прекалява с неговата консумация.

Една чаша червено вино на ден е напълно достатъчна за предпазването от сърдечни проблеми. Най-качественото усвояване на ресвератрол е чрез просмукването му през лигавицата на устата. Задържането на ресвератрол в устата за минута е достатъчно той да попадне директно в кръвната плазма.

Проведен анализ на 30 вида вина сочи, че най-много ресвератрол има в червеното френско Бордо, а най-малкото има в бялото Бордо. Други вина, които се отличават с по-високи количества ресвератол, са Пино ноар, Каберне совиньон и Мерло. Енолозите твърдят, че географската ширина е изключително важна за натрупването на ресвератрол.

Ползи от ресвератрол за кожата

Ползи от ресвератрол

Ресвератролът е изключително полезен за здравето на кожата и това е причината да се влага в най-различни козметични средства - кремове, серуми и лосиони. Принадлежи към групата на полифенолите, за които се знае, че са ценни антиоксиданти, защитаващи от клетъчно стареене. Ако се прилага локално, ресвератролът може да предпазва клетките от вредните външни въздействия.

Ресвератролът предпазва от слънчевите лъчи, като по този начин предпазва от UV увреждания. Така кожата ни е по-гладка и красива, както и предпазена от фотостареене. Всички ние знаем, че излагането на прекалено много слънце състарява и действа негативно на кожата, така че е най-добре да се заложи на крем с ценния ресвератрол.

Тъй като ресвератролът работи на клетъчно ниво, той може да противодейства на процесите на стареене, и то в няколко направления. Така например той действа стимулиращо върху клетъчното делене и провокира образуването на колаген. Възпрепятства не само стареенето на кожата, но и на целия организъм.

Успокоява кожата и намалява неприятните зачервявания, тонизира и дори изсветлява кожата. Подобрява цялостната текстура и премахва неравностите.

Според проучванията ресвератролът помага и за намаляване на акнето и подобрява цялостното здраве на кожата. Хидратира и се бори с вредните ефекти от сухотата и дехидратирането.

Редица дерматолози съветват прием на ресвератрол под формата на добавка и нанасяне на кремове със съставката преди лягане. В комбинация с качествения нощен сън антиоксидантът върши чудеса за здравето и красотата. Разбира се, освен под формата на добавка е хубаво да се набавя и с гореизброените храни, които са много полезни за тялото.

Вреди от ресвератрол

Храни с ресвератрол

Ресвератролът не притежава странични ефекти за организма, но въпреки това не се препоръчва на хора, които имат алергия към вино или грозде, както и при проблеми с кръвосъсирването. Той не бива да се приема и от жени с рак на гърдата, ендометриоза, бременни и кърмачки.

Възможно е ресвератролът да окаже отрицателно взаимодействие с антикоагуланти, медикаменти за нормализиране на кръвното, антидепресанти, хапчета за лечение на рак, противогъбични, болкоуспокояващи. Билки като жълт кантарион и гинкобилоба не бива да се приемат с ресвератрол.

Един от основните проблеми при извличането на ресвератрол е трудното отстраняване на пестициди и други селскостопански химикали, които се използват за защита на гроздето.

През 2014 година година настъпи съществен обрат по отношение на здравословните ползи на ресвератрола. Според кинезиологът доктор Брендън Гърд е много възможно да се окаже, че този антиоксидант не допринася толкова за работата на метаболизма и сърдечно-съдовите функции, както се смята. Той е провел изследване, при което доброволци са били подлагани три пъти седмично в продължение на един месец на физически упражнения. На половината участници в изследването Гърд е давал добавка ресвератрол, а на останалите – плацебо.

След края на четирите седмици участниците в проучването са изследвани и е установено, че при групата, която е приемала ресвератрола, няма видимо подобрение във физическото състояние. По-интересното обаче е, че не се е наблюдавал положителен ефект върху здравето им, който обикновено съпътства редовното правене на физически упражнения.

За още не само ползи, а и за повишаване на апетита, разгледайте нашите рецепти с червено вино.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest