Гъше месо
Goose MeatGuščije meso

Гъше месо

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
957162k
Гъше месо
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Гъшето месо се добива от птици, наречени гъски (Anser). Гъските са род едри пернати, които са разпространени в Европа, Азия, Африка, Северна Америка и Южна Америка. Още от дълбока древност хората отглеждат различни видове гъски и използват за хранителните си нужди месото и яйцата им. От пуха на гъските в миналото, както и днес се правят завивки, възглавници, дрехи и сувенири. Според някои твърдения даже гъската е първата птица, опитомена от човека. Старинни хроники посочват, че египтяните отглеждали гъски още 2 000 години преди Христа.

В днешно време в редица страни има всякакви вариации на вида, като при различните разновидности теглото варира между 1.5 и 6 килограма. Те се срещат както в диво състояние, така и в питомно. Похапват се и домашните, и дивите гъски. Домашните гъски притежават по-голяма телесна маса от дивите. Друго тяхно предимство е, че могат да снасят до петдесет яйца годишно, докато дивите снасят едва десетина. У нас са познати голяма белочела гъска, сива гъска, късоклюна гъска, посевна гъска и малка белочелна гъска.

Състав на гъше месо

Гъшето месо е източник на редица полезни елементи като желязо, цинк, мед, манган, селен. В него се съдържат още калий, магнезий, фосфор, натрий и калций. Немалко са и витамините в хранителния продукт. Изследвания показват, че в гъшето месо има витамин А, витамин В1, витамин В2, витамин В3, витамин В5, витамин В9, витамин В12, витамин С и витамин РР.

Печено гъше месо

Избор на гъше месо

Ще познаете гъшето месо по неговия сравнително тъмен цвят. То прилича на месото от патица. Можете да избере месо от някоя хранителна верига, но за препоръчване е да си я вземете директно от производителя, защото така качеството на продукта ще е гарантирано. От значение е най-вече възрастта на месото. Месото от по-млади екземпляри е по-крехко и вкусно. При избора на гъска се обръща внимание и на кожата. По нея не трябва да има наранявания. Тя трябва да бъде суха и равномерно обагрена. Мазнината около месото пък трябва да бъде прозрачна.

Съхранение на гъше месо

Ако гъшето месо е прясно разфасовано и няма да се приготвя скоро, трябва да бъде опаковано в полиетиленово фолио и поставено по най-бързия начин във фризер или камера на хладилник. Замразените птици могат да се съхраняват така 2-3 месеца, но все пак тази практика не се препоръчва, защото малко или много се изменят вкуса и хранителните качества на месото. Периодичното размразяване и замразяване на месото също не се препоръчва отново по същата причина. Когато следва месото да се употреби с кулинарна цел, то трябва да бъде размразено постепенно, пак за да не се измени вкуса.

Готвене на гъше месо

Гъска

Месото от гъска е широко разпространено в готварството на редица страни. То се употребява в селски яхнии, супи, салати, гъши пастети, вкусни запеканки. Подходящо е за варене, пържене, мариноване и печене. Обикновено гъските се пекат цели самостоятелно или с плънка от ориз, моркови, домати, лук, чесън, орехи, гъби, картофи, грах и др. Разбира се гъската може да се разфасова и от нея да се приготвят невероятни пържоли, овкусени със соев сос, чесън, лимонов сок, червено вино, червен пипер, черен пипер, куркума, къри и др.

За да приготвите гъска, ще трябва да си отделите достатъчно време и търпение. Тя трябва да се измие и почисти добре. Самото варене на птицата отнема около два часа. За да сте сигурни, че сте се справили със задачата, трябва да забодете шишче в бута на пернатото. Ако острието минава леко през месото, значи то е добре сварено. В противен случай вашата гъска ще трябва да постои още известно време на огъня.

Ако искате да изпечете пълнена гъска, трябва да я осолите и поставите на най-долното ниво на фурната. Обърнете внимание на позицията на птицата - тя трябва да е сложена по гръб. После трябва да се намаже с мазнина. Можете да я покриете и със сметана. По време на печенето птицата трябва да се преобръща, за да се изпече равномерно. Не е изключено да се наложи да я вдигнете на по-високо ниво във фурната. Докато месото се пече, е добре да се полива периодично със соса, който отделя. Печенето продължава около два часа или докато се образува златиста коричка.

Ползи от гъше месо

Гъска със зеле

Консумацията на гъше месо е препоръчителна по много причини. В месото се съдържат голямо количество мастни киселини. Аминокиселините в него също са от голямо значение за организма ни, тъй като съдействат за възстановяване на мускулните тъкани и за изграждането на мускулатура. Аминокиселините също така участват в синтеза на ензимите. От тях зависи концентрацията, съня и дори настроенията, които ни обземат.

Специалистите смятат, че гъшето месо трябва задължително да присъства на трапезата на хората, които се придържат към здравословното хранене. То се препоръчва и при борбата с някои заболявания. Ако страдате от анемия, е добре редовно да приемате този продукт, тъй като е източник на минерални вещества, които подобрят кръвообращението.

Гъшето месо е високо ценено сред народа не само заради вкусовите му качества. Доказано помага на храносмилането, а освен това то има способността да освобождава организма от токсини и по тази причина се препоръчва при отравяне с олово. То е подходяща храна още за деца и възрастни хора, тъй като укрепва имунната система и тялото. Освен това похапването му стимулира секрецията на жлъчните киселини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес