Каринян
CarignanKarinjan

Каринян

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516410k
Киринян
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
10.00 лв.
Виж ››

Каринян (Carignan) представлява червен винен сорт грозде, който произхожда от Испания. Каринян е кръстен на района, в който се отглежда Каринена в провинцията Арагон. Сортът е широко разпространен в районите на Сардиния и Лацио в Италия, Южна Рона и Лангедок-Росийон във Франция и Каталуния в Испания. Любопитен факт е, че в Лангедок-Росийон има и бяла версия на сорта, която е наречена каринян блан.

Каринян всъщност има няколко различни имена взависимост от страна, в която се отглежда. Във Франция е киринян, а в Италия се нарича кариняно. В Испания се казва каринена, а в Калифорния звучи като Керинен.

Сортът каринян е доста претенциозен поради факта, че цъфти късно и късно зрее, а същевременно е доста податлив към голяма част от заболяванията, които обхващат лозите. Въпреки своята претенциозност каринян е грозде, което дава изключително високи добиви.

Това не може да се определи като особено положителна черта, защото високите добиви може да означават твърде голямо производство и липсата на интерес на пазара. Липсата на интерес се изостря и от факта от тенденцията на високодобивните лозя да раждат слабо концентриран плод, който не е способен да се превърне в качествено вино.

История на каринян

Сорт Киринян

Ранните италиански винени автори спекулират, че каринян всъщност е финикийски винен сорт грозде, който е пренесен на остров Сардиния от финикийците още през 9 век пр.Хр. Оттам се смята, че гроздето се е разпространило в други финикисйки колонии и в крайна сметка достига до континенталната част на Италия и е пренесен в западните части на Средиземноморския басейн от древните римляни.

Днес ампелографите до голяма степен отстъпват от тази теория заради липсата на исторически документи или доказателства от ДНК анализи, които да потвърдят финикийски или италиански произход. Вместо това всички доказателства сочат към испанския произход на каринян.

Ампелографите вярват, че каринян е вероятно много стар сорт, който най-вероятно произхожда от района Араган в северозападните части на Испания. Вероятно е пренесен в Сардиния някъде между 1323 и 1720 година, когато островът е бил под испанско влияние. В един момент каринян достига до Алжир, където се превръща в сорт, който дава много високи добави, които се изнасят за Франция, за да се купажират с френски вина.

След болест, която опустошава голяма част от френските лозя в средата на 19 век, насажданията с каринян във Франция значително нарастват. Те нарастват още повече, когато Алжир придобива независимост през 1962 година. Най-много насаждения във Франция има през 1988 година, когато лозите с каринян възлизат на 167 хил. хектара.

Характеристики на каринян

Вината от сорта каринян се характеризират с много тъмен цвят, висока киселинност, голямо количество танини, прекомерно тръпчивост и като цяло не оставят прекрасни впечатления в консумиращия ги. Когато от сорта каринян се правят вина в стила на Божоле, тогава налице е много по-добър резултат – изчистен цвят, омекотени танини и леки плодови аромати.

В производството на вина гроздето каринян много често се използва само като дълбокооцветяващ компонент във вина, в които основните сортове са други.

Много рядко се произвеждат вина единствено от сорта, което се дължи на сериозното затруднение на винопроизводителите да работят с тази висока киселинност, танини и тръпчивост. Изискват се много умения, за да се получи елегантно и изискано вино, а не кисело и натрапчиво.

В по-голямата част от случаите каринян се купажира със сортовете Сира и Гренаш. Страхотни резултати се получават, когато лозите са по-стари – на 50-60 и повече години.

патешко

Поднасяне на каринян

Каринян си отива много добре с еленско месо, пържоли с картофи, а вкусът на патица, поднесена с каринян, е отличен. Именно патешкото е месото, което си отива най-добре с това вино. Ако искате нещо по-различно, поднесете киринян със смокини – тяхната мека сладкост си контрастира приятно с по-високата киселинност на виното.

Това означава, че едно от най-перфектните ястия, с което може да бъде поднесено това червено вино е патешко филе със сос. Ще се получи невероятна комбинация, която значително ще омекоти острите винени танини.

Каринян си подхожда с различни колбаси и птици, печени зеленчуци и по-мазни меса. Лазаня и спагети с месо, както и традиционните италиански колбаси с подправки са невероятни с чаша каринян.

Като цяло в различните държави каринян се поднася с различни ястия. Така например в Европа се поднася с каталонска наденица с пипер, в Азия - с омар с черен пипер, в Америка - с лазаня от патладжани и пикантни кюфтета, а в Африка и Близкия изток - с фрикадели.

Каринян се поднася със стайна температура, за да се извлече максимално удоволствие от вкуса му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес