Памид
Plovdina

Памид

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
956162k
Червено вино
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
10.00 лв.
Виж ››

Памид представлява винен сорт грозде, който преди време е бил изключително популярен в страната. Днес той продължава да се отглежда, макар и в не толкова големи количества. Сортът е подходящ не само за приготвяне на вино, но и за директна консумация. Той е типична култура за Балканите. В Румъния се нарича рошиора, в Турция съръ чибук, в Македония и Сърбия - пловдина, а в Албания - коплик.

Листата при памид са обагрени в зелено. Те са едри, заоблени, петделни, покрити с мъх. Петурата е набръчкана и подвита нагоре. Тя е снабдена с големи, триъгълни зъби. През есенните месеци боята на листата се променя и те стават червеникави.

Цветът при памид е двуполов. Интересното при този сорт е, че леторастите се развиват право нагоре. След това те се втвърдява в тази форма. Младите и крехки пръчки са оцветени в жълто. Чепката не е твърде голяма, притежаваща форма на цилиндър или конус. Снабдена е с дебела дървесинена дръжка.

Зърното е със средна големина, заоблено, обагрено в розово или тъмночервено. Може много лесно да се раздели от дръжката. Месестата част е водниста, но пък леко хрупкава, приятна на вкус. Тя е покрита от тънка люспа. Плодът на памид се използва за консумация в свежо състояние или за добиване червени трапезни вина. Подходящ е за купажни гроздови еликсири. В консуматорска зрялост захарността при плода може да достигне от 18 до 24 процента.

Памид не е претенциозен към почвата. Той се развива сравнително бързо. При него се наблюдава висока родовитост и немалък добив. Памид е сорт, който спада към средноозреещите лози. При него гроздоберът настъпва в средата на месец септември. Положителна негова черта е, че не се повлиява от суша или ниски температури. Но за сметка на това се рони лесно.

Чаша червено вино

История на памид

Говори се, че памид е древен сорт, който се отглежда на територията на днешна България от хиляди години. Бил е стопанисван и от древните траки. Познати са около двадесет разновидности на сорта, като от всички тях се приготвя леко пивко вино, при което алкохолният градус не е висок. За жалост обаче, към днешна дата той не е особено привлекателен за винопроизводителите.

И ако в миналото е бил ценен и допреди двайсетина години набраният урожаят е възлизал на около 40 000 тона годишно, то в последно време в годината се получават около 7 хиляди тона от него. Еликсирите от памид не са особено популярни на пазара и според производителите е спаднало тяхното търсене.

Все пак вино от този сорт все още може да се намери в домашната изба на някой дребен производител, който приготвя пиво единствено за лична употреба. От друга страна, ако все пак на пазара се появи бутилиран памид, той не е онова леко и пивко вино, които познавачите са свикнали да консумират, а напитка, на която насила ѝ е придаден по-висок градус и плътност.

Характеристики на памид

Консумирането на памид е истинско удоволствие за сетивата. Вината, добити от памид се отличават със светлочервен, жив и искрящ цвят, както и с балансиран вкус. Те са свежи и плодови, и някои познавачи ги сравняват с френското божоле. Тези трапезни вина е добре да се консумират, след като ферментират, тъй като отлежаването не им се отразява положително. Напитките от този сорт са леки и пивки. Те не притежават висок алкохолен градус. Това ги превръща в идеалното всекидневно питие.

Поднасяне на памид

Свинско роле

Памидът е леко вино и по тази причина трябва да бъде добре охладено преди поднасяне. Постарайте се температурата му да бъде около 12 градуса. Независимо че този тип вино не блести с аристократични качества, той също заслужава да бъде поднесен в подходяща чаша. За целта може да ползвате чаша за естествено сладки вина. Тя е изработена от стъкло и притежава столче. Обемът ѝ не е голям.

Този тип чаша има хармонични извивки - разширява се в долната част и към столчето се стеснява съвсем плавно. В горната ѝ част също имаме по-малък диаметър. Чашата за естествено сладки вина позволява отпиването да се случва с малки глътки и чрез засмукване. По този начин най-добре се откроява уханието на напитката. Тази чаша е подходяща и за всички видове десертни и естествено сладки гроздoви еликсири.

Лекият характер на виното предразполага то да бъде консумирано с различни храни, включителнo по-тежки меса. Всъщност е научно потвърдено, че плодовите киселини се съчетават най-успешно с мазни храни.

Ето защо можете да съчетаете виното с ястия от свинско месо. Предлагаме ви да го комбинирате със свински ролади, свински кебап, печено свинско филе, свинско с праз и лапад, а също така и със задушено по румънски. Можете да съчетаете виното и със свежа салата, в която присъстват както колбаси, така и зеленчуци и млечни продукти.

В такъв случай можете да се спрете на картофена салата с шунка и маслини, йогурт салата с краставици, салата с пилешко и боб, зелена салата с гъби и бекон и др. Любителите на това вино могат да гарантират, че то успешно се хармонизира с по-голямата част от блюдата, характерни за традиционната нашенска трапеза. Можете да комбинирате виното и с някакъв вид паста. Всичко е въпрос на лични предпочитания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес