Корнишони
GherkinsKornišoni

Корнишони

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
956162k
Корнишони
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Корнишоните представляват дребни култивирани краставички, които се отглеждат на много места по света. Те са подвид на обикновената краставица /Cucumis sativus/ и се причисляват към семейство Тиквови /Cucurbitaceae/. В англоговорящите страни те са известни с названието Gherkin, а във Франция се наричат cornichon. Съществуват най-различни разновидности на корнишона.

В общия случай корнишоните са едногодишни лианообразни растения, като лианите им могат да са дълги от 3 до 5 метра. Стеблата на корнишоните лесно могат да бъдат прекършени, тъй като са крехки. Те са обилно покрити с власинки и притежават много разклонения. Листата за обагрени в тъмнозелени. Могат да са леко разчленени. Цветчетата на корнишоните са обагрени в жълто. Плодовете на различните сортове се различават най-вече по големината.

Обикновено са дълги от 4 до 8 сантиметра. Обагрени са в светло до тъмнозелено. Те са продълговати с грапава повърхност. Покрити са с брадавички. Не е изключено да имат и бодлички. Месото на плода е хрупкаво, притежаващо приятен и свеж вкус. Ароматът му също е лек и приятен. Корнишоните се отглеждат на скелета. За тях е характерна богата родовитост. Те са широко употребявани мариновани или в прясно състояние.

Състав на корнишони

Корнишоните съдържат голямо количество вода. Те са източник на фибри, витамин А, витамин С и др.

Отглеждане на корнишони

Буркани с корнишони

Когато сте решили да отгледате корнишони, трябва да се сигурни в надеждността на почвата си. Препоръчително е тя да е топла, богата на хранителна вещества и дренирана. Преди директна сеитба температурата ѝ не бива да е по-ниска от 12°C.

Развиването на разсада отнема около три седмици, ако температурата по време на покълването е била поне 20 °C. Добитият разсад следва да бъде засаден. Той се разпределя, така че да могат растенията да се развиват свободно. За отглеждането им е необходима опорна конструкция, върху която лианите им да се овиват.

Предимството на този метод е, че плодовете не се изцапват. Когато отглеждате култури от този тип, имайте предвид, че те се нуждаят от често торене. Препоръчва се капковото подхранване. За видовете тор, които ще са ви нужни, ще научите в специализираните магазини, откъдето сте си закупили семената за корнишончетата. Те могат да са различни в зависимост от сорта на краставичките.

Другият фактор, който е от голямо значение при правилното отглеждане на корнишони, е обилното напояване. Растенията имат най-голяма нужда от поливане, докато образуват плодове. Понякога корнишоните могат да бъдат уязвими при силен вятър. Ето защо е добре, когато се прави засаждане, да се избере място, което е на завет. Или около самите растенията да се засеят други култури, които да ги предпазват от вятъра.

Другият минус на корнишоните е, че могат да бъдат нападнати от плевели. Затова редовно трябва да се почиства площта между отделните растения. Когато извършвате тази операция, внимавайте да не нараните растенията, тъй като техните стебла са много крехки. Имайте предвид също така, че корнишоните имат плитко разположена коренова система, която също е лесно ранима.

Избор и съхранение на корнишони

Когато нямаме възможност да си отгледаме корнишони у дома, можем да си закупим от пазара. За щастие в търговските вериги вече се предлага голямо разнообразие от тези зеленчуци. Преди да закупим определено количество от краставичките обаче, трябва добре да ги разгледаме. Те трябва да са със свеж зелен цвят и стегната текстура. В никакъв случай не трябва да се закупуват корнишони, които са омекнали, сбръчкани, отделящи неприятна миризма.

Относно съхранението на краставичките, не се изискват някакви специални мерки. Достатъчно е да ги поставите на хладно място (мазе, склад) или в хладилника. Ако се съхраняват по този начин, те ще могат да запазят свежия си вид в следващите 3-4 дни. Все пак ви препоръчваме, ако купувате корнишони от търговски обект, да ги употребите до един-два дни, тъй като не се знае преди колко време са били откъснати.

Готвене на корнишони

корнишони

Корнишоните притежават страхотни кулинарни качества. Те могат да се употребят в прясно състояние или да се мариноват. Когато се влагат самостоятелно в туршия, се овкусяват със сол, захар, оцет. Поставят се черен пипер, синап, копър, бахар, хрян, дафинов лист, чесън и лук. Корнишоните могат да се включат и в туршия, където присъстват моркови, домати, карфиол, тиквички, зеле, чушки и др. Има много вкусни рецепти за слънчеви краставички, традиционни кисели краставички и т.н.

В свежо състояние корнишоните могат да се вложат във всевъзможни салати с краставици. Те спокойно могат да заместят обикновените краставици. Съчетават се с различни зарзавати, листни зеленчуци, гъби, маслини, филета, шунки, меки и твърди сирена. Въобще това как ще ги комбинирате е въпрос единствено на лични вкусови предпочитания.

Ползи от корнишони

Ползите от тези дребни краставички са много. На първо място те са полезни, тъй като снабдяват организма с голямо количество вода и предпазват от дехидратиране. Вътрешността на корнишоните могат да се употребят и с разкрасителна цел, тъй като подхранват, охлаждат и успокояват кожата. Те се прилагат в множество домашни маски за лице. Смята се, че помагат при тъмни кръгове около очите.

Смляната вътрешност на корнишоните може да се използва при раздразнена или възпалена кожа. Препоръчват се и при слънчеви изгаряния. Другото предимство на корнишоните е, че са диетични и могат да бъдат похапвани в големи количества, без това да се отрази пагубно на теглото. Всъщност меню, в което присъстват корнишони, може единствено да ви помогне да свалите някой друг килограм.

С хрупкави корнишони може да приготвите още:

- вкусен таратор;

- пълнени краставици;

- салата Снежанка;

- гръцко Дзадзики.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес