Халуми
HalloumiHalumi

Халуми

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516411k
Халуми
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Халуми или Халлуми представлява традиционно сирене, което се произвежда от козе или овче мляко, а в някои случаи се добавя и краве мляко. Халуми се произвежда в Кипър, а през 1999 година страната успява да получи официално признание на халуми като национален продук с изключителни права върху наименованието халуми.

Халуми се прави от най-висококачествените млека и притежава уникален вкус. Има слоеста консистенция и наподобява сиренето моцарела. Неслучайно е наречено кипърската моцарела, но в сравнение с нея халуми има по-силен аромат и е по-солено. Традиционното халуми се прави на полукръгли пити, които са с тегло между 220-270 г.

Халуми от векове е най-важният и популярен млечен продукт, който се произвежда в Кипър. През годините се е правело в селските райони по една и съща традиционна технология и съставки, като по този начин и до ден днешен се запазили уникалните характеристики на сиренето и високото качество, благодарение на което халуми се радва на световна популярност.

Състав на халуми

В 100 г халуми се съдържат 1.8 г въглехидрати, 26 г мазнини, 22 г белтъчини, а калоричността е 322 ккал.

Производство на домашно халуми

Домашно халуми

Ако искате да си направите халуми вкъщи, ще ви трябват три основни продукта: 8 л козе мляко, 1 ч.л. дестилирана вода и 2 ч.л. сирище.

Начин на приготвяне: Сипете млякото в достатъчно голяма тенджера и я пъхнете в друга тенджера, която е пълна с вода до нивото на млякото в първата тенджера. Загрейте млякото до 29 °C, като разбърквате от време на време. Изключете котлона, защото от остатъчната температура млякото трябва да достигне до 32 °C. За да следите температурата, трябва да работите с термометър.

Извадете тенджерата с млякото и сипете в нея дестилираната вода и сирището. Разбъркайте и оставете млякото да престои около 45 минути. Вече оформилата се маса се разрязва с нож на кубчета.

Върнете тенджерата на котлона, но отново в другата тенджера с водата. Загрейте този път до 36 °C, като постоянно разбърквате леко. Отново извадете тенджерата с млякото и оставете сиренето да си почине 5 минути. След това го прецедете през марля в друг съд. Увийте сиренето в марлята, но отделилата се суроватка запазете.

Прехвърлете сиренето в преса за сирене, сложете капака на пресата и затиснете с тежък предмет. Оставете сиренето да се отцежда така около 1 час. Извадете от пресата и го нарежете на парчета. Загрейте суроватката, която запазихте, изключете котлона и пуснете нарязаното халуми вътре. Оставете го да престои 15 минути.

Пригответе саламура от 4 ч.ч. вода, ½ ч.ч. сол и 2 ч.ч. суроватка, разбъркайте добре. Извадете сиренето, прегънете всяко парче на две и го поставете в съд, с горепосочената саламура. Оставете го да престои така няколко дни, след което можете да се насладите на невероятния му вкус.

В традиционните рецепти в Кипър халуми се увива в ментови листа и се оставя да отлежи, защото така придобива още по силен и солен вкус, става по-вкусно и сухо.

Избор и съхранение на халуми

Халуми на грил

Онези, които нямат желание да си приготвят халуми вкъщи, могат да си го закупят от по-големите хранителни вериги. Халуми може да се съхранява в собствените си сокове, замразено до -18 градуса в продължение на цяла година. Ценните си качества запазва до 2 месеца, съхраняването при температура под 4 градуса.

Готвене на халуми

Халуми е страхотно сирене, което може да се консумира и приготвя по много различни начини. Подходящо е за запичане на грил тиган или в гореща фурна, защото, за разлика от повечето други сирена, халуми има висока точка на топене и не се разтопява на силен огън, а се запича изключително приятно.

Може да се запържва в олио като предястие, изпържено с яйца и бекон за закуска, за пълнене на равиоли. Гръцкото сирене се използва за направа на пайове и пици, сандвичи и разнообразни закуски. Сиренето много си отива и поднесено с плодове – смокини, грозде, диня и пъпеш.

Много вкусно се получава халуми с мед и орехи, а пърженото може да се поднесе с различни зеленчуци, месо и морски дарове. Естествено халуми се консумира и без да е обработено термично.

Ще ви предложим страхотна рецепта за халуми на скара.

Салата с халуми

Необходими продукти: 225 г халуми, босилек, мента, зехтин

Начин на приготвяне: Нарежете халумито на тънки филийки и загрейте грил тиган, който се намазва със зехтин. Сложете сиренето и след няколко минути го обърнете, за да може да се запече и от другата страна. Подредете го в чиния, поръсете с подправките и сервирайте със салата.

За следващата много лесна рецепта с халуми ще са ви необходими 400 г от сиренето, 1 лимон и 1 с.л. масло. Нарежете сиренето на резени, а маслото разтопете на тиган. Запържете халумито до златисто от двете страни. Напръскайте го с лимонов сок и се поръсва с настъргана на ситно ренде кора. Сервирайте веднага.

Халуми е универсално сирене, което може да се приготвя по различни начини, а заради своят невероятен вкус и редица здравословни ползи, то има почетно място в т.нар. Средиземноморска диета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес