Неустоими десерти от арабската кухня
Irresistible Desserts from Arab Cuisine
gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Неустоими десерти от арабската кухня

Неустоими десерти от арабската кухня

арабски десерти
Метален сушилник за съдове на два етажа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Метален сушилник за съдове на два етажа
59.00 лв.
Виж ››

Арабската кухня крие много знайни и не дотам познати сладки изкушения, които могат наистина да направят живота ни по-сладък и приятен. Ето как да приготвите два от най-разпространените десерта от Арабската кухня, като изключим баклавата, която вече е достатъчно известна и в България.

Катайеф - най-популярният десерт за месец Рамадан

Необходими Продукти за 4 порции: 250 г брашно, 125 г царевичен грис, 1/2 лъжичка бакпулвер, 1 щипка сода бикарбонат, 210 г захар, 2 с. л. масло, 1 ч. л. лимонов сок, 5 с. л. портокалов сок, 500 мл вода, сол на вкус, 100 г орехи, 1 ч. л. канела, 1 щипка индийско орехче

Начин на приготвяне: По своята същност катайефът представлява сиропирана палачинка. За приготвянето на сместа за палачинките се смесват брашното, грисът, бакпулверът, содата бикарбонат, щипка сол и се разбъркват добре. Към тази смес постепенно се добавя около 380 мл вода и всичко това се разбърква до хомогенност. Така полученото гладко тесто се оставя за около 30 минути в хладилника, а после се приготвят стандартни палачинки с дебелина от около 2 мм.

Сиропът за палачинката се приготвя, като се смесват около 100 мл вода и 200 г захар. Слагат се на котлона и след като кипнат, се добавя лимоновият и портокаловият сок. Всичко ври не повече от 10 мин.

Катайеф

Плънката за палачинката се приготвя от нарязани на едро орехи, които разбърквате заедно с 2 лъжици захар, канела и индийско орехче.

Палачинките се пълнят с 1 лъжица от плънката, затварят се, за да придобият формата на полумесец, намазват се със сироп и се слагат да се пекат за около 10-15 мин в предварително загрята на 180 градуса фурна. Катайеф се сервират се с останалия сироп, ако някой иска да си сложи допълнително.

Курабии Мамул

Необходими продукти: 200 г масло, 500 г брашно, 75 г захар на кристали, 75 г пудра захар, 200 г нарязани орехи, 6 с. л. портокалов сок

Сладки Мамул

Начин на приготвяне: Разтопете маслото на котлона, изсипете го в купа и към него добавете брашното, пудрата захар и 2 с. л. портокалов сок. Разбъркайте добре всичко и оставете така полученото тесто за 2 часа в хладилника. През това време смесете орехите, захарта на кристали и останалия портокалов сок.

От тестото оформете малки конусчета, направете по една дупка в основата им, запълнете я със сместа от орехите и я затворете. Приготвените по този начин курабийки се поставят с насочени нагоре върхове в намазнена тавичка и се пекат около 30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. След като изстинат, сладките курабии Мамул се поръсват с малко пудра захар.

Опитайте още любими арабски десерти като Толумбички, Кадаиф, Кюнефе, Малеби, Локма, Кодрит Кадир, Арабско реване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest