gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Какво знаете за японската кухня?

Какво знаете за японската кухня?

Суши Продукти
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Японците са най-големите потребители в света на риба и на морски продукти, както и техният най-голям вносител. В същото време морските деликатеси се подреждат на второ място по използване в националната кухня, изпреварвани от ястията, приготвяни с ориз.

Японците се отличават изключително много от останалите народи с начина на приготвяне на рибата, която консумират. За мнозина изглежда абсолютно неприемливо тя да се консумира сурова, но това е стандартна практика за японците, които са особено известни със своето суши.

То придобива най-голяма популярност през 80-те години на миналия век, когато започва да се обръща сериозно внимание на проблемите с наднорменото тегло и здравословния хранителен режим.

Още тогава специалистите посочват, че японците се хранят изключително здравословно. Япония е една от малкото държави по света, в която има над 40 000 столетника и това се обяснява най-вече с масовото използване в кухнята на риба и морски дарове, чиито здравословен ефект върху човешкото тяло е безспорен.

Суши

Днес сушито и суши баровете са известни навсякъде по света, но рибата продължава да се обработва предимно от японски майстори, защото ако не се спазва наложилата се японска технология на обработка на суровата риба, тя може лесно да стане отровна.

Супа с Мисо

Интересен е фактът, че дори американците, които също са любители на суши баровете, хващат например риба тон в свои води, изпращат я в Токио, където да бъде обработена от т. нар. итамае (японските майстори-готвачи) и отново да бъде върната в САЩ, където се предлага в най-модерните суши барове, които се наричат пък Кайтен суши.

Панирано Тофу

Специфичното при този тип барове, които са силно разпространени и в Европа е че приготвените порции суши преминават по конвейерна лента и гостите на суши баровете могат предварително да видят кое суши как изглежда.

Оризов оцет

Но не само сушито е характерно за японците. Разнообразието на тяхната кухня се дължи най-вече на продуктите и подправките, които те използват.

Сред продуктите няма как да не споменем ориза, който е местен и се разделя на глутенов и безглутенов, фидетата с различни размери, известното като китайско зеле у нас, което всъщност е японско, бялата ряпа, тофуто, гъбите, райските ябълки и японските круши.

Характерните подправки са соевият сос, уасабито, джинджифила, червеното мисо, горчицата караши, оризовият оцет и водораслите комбу.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest