Вино Марсала
Vino MarsalaMarsala Wine

Вино Марсала

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
956162k
Марсала
Комплект от 6 чаши за шампанско и други напитки-22%
Препоръчано за теб:
Комплект от 6 чаши за шампанско и други напитки
32.00 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Марсала представлява подсилено ликьорно вино. То се приготвя в района на сицилианските градове Марсала и Трапани. При направата му се използват плодовете на местни лозови насаждения. Обикновено това са бели сортове грозде. Марсала се сравнява с порто, което също е ликьорно вино. Подобно на него то се употребява широко в готварството и по-точно при приготвянето на сладки изделия. Предпочита се, тъй като придава деликатен, но много изтънчен аромат на кулинарните изкушения.

История на марсала

Марсала е вино, което е традиционно за остров Сицилия (Италия). Всъщност това е най-популярният местен гроздов еликсир. Произходът му се свързва с далечното осемнадесето столетие. Смята се, че марсала е свързана с английския търговец Джон Уудхаус.

По това време той пристига в пристанищния град Марсала и се запознава с местното вино, което се оставя да отлежи в дъбови бъчви. То му напомнило много на испанските и португалски подсилени вина, които по това време били популярни в Англия. И наистина виното било много добре прието в родината на търговеца. По-късно той се връща в Сицилия и започва широко разпространение на виното.

Производство на марсала

Марсала е вино с впечатляващи качества, които се дължат до известна степен на технологията на произвеждане на виното. По време на производството имаме ферментация, протичаща, както при останалите вина.

Вино Марсала

Специфичното обаче е, че известно количество от гроздето се отделя за приготвяне на подслаждащ агент, който винопроизводителите наричат кото /cotto/ или мистела /mistella/. Мистела се получава, когато изсушени гроздови зърна се комбинират с винен алкохол. Кото пък се добива, когато зърната се обработят топлинно. Крайният продукт е гъст сироп.

Характеристики на марсала

Марсала е вино, което задължително трябва да бъде подсилено с алкохол. Така алкохолното съдържание достига от 17 до 20 процента. Съдържанието на захарта пък може да възлиза от 1.5 до 7 процента. Първото, което ще ви привлече, е характерният тъмен и наситен кафеникаво-червен цвят на марсала. Уханието, което излъчва тази алкохолна напитка, е меко казано завладяващо.

Ароматите, които ще ви покорят, напомнят на ванилия, кафява захар, опушени кайсии, тамаринд. При някои вина могат да се доловят нотки, асоцииращи се с орехи, мед, тютюн, билки, ябълки, вишни и др. Вкусът на виното също е уникален. Експертите считат, че напомня на изтънченото шери. Оставено да отлежи, то се сдобива още по-отчетлив профил, способен да изненада и най-опитното небце.

Видове марсала

Съществуват различни разновидности марсала. Те се разграничават най-вече по времето, за което стареят. Позната е категория, наречена Fine. Вината, които попадат тук, са оставени да отлежат поне една година. Позната е и категория, известна като Superiore. Към нея спадат вина, които са отлежали поне две години.

Ако пък виното е отлежало четири години, то се причислява към категорията Superiore Riserva. Ако марсала е отлежавала пет години, налице е категория Vergine или Soleras. Ако имаме отлежаване поне десетилетие, виното спада към категория Soleras Riserva.

Пилешко с Марсала

Съхранение на марсала

Марсала трябва да се съхранява в хладни и тъмни помещения. За предпочитане са избите, мазетата и студените складове. В никакъв случай не съхранявайте виното в хладилник, защото това ще му навреди. Трябва да се знае също така, че веднъж отворено, виното започва да губи своите ароматни качества. Ето защо не се препоръчва една бутилка да се консумира в продължение на много време. Вино от отворена бутилка може да запази свежестта си около месец.

Поднасяне на марсала

Поднасянето на марсала е истинско събитие. Преди да се сервира обаче, виното трябва да бъде охладено. Температурата на виното зависи най-вече от това на кои качества на питието искате да наблегнете повече.

Така например, ако желаете да акцентирате върху сладкия вкус на еликсира и богатия му аромат, трябва да поддържате температурата му между 15 и 18 градуса. Ако пък искате да разгърнете свежестта на напитката, можете да си позволите по-ниски температури-от 10 до 14 градуса.

Както знаем, при поднасяне на едно богато вино, притежаващо впечатляващи характеристики, е от голямо значение с какво ще го съчетаем на трапезата. Едно от предимствата на марсала е, че може да се съчетава с някои трудни за комбиниране храни като аспержи и брюкселско зеле.

Не се притеснявайте да хармонизирате вкуса на виното с ястия като Аспержи със сметана или Брюкселско зеле с масло. Апетитна добавка на виното се явяват и някои сирена. Любителите на тези млечни продукти съчетават сицилианския гроздов еликсир с пармезан, горгонзола, рокфор и др.

Готвене с марсала

Марсала е сред вината, които се употребяват широко в кулинарията. Напитката най-често се използва в италианската кухня. Специалитети с марсала могат да се срещнат в голяма част от италианските ресторанти в САЩ. Виното се употребява за овкусяване на разнообразни зеленчукови блюда и месни ястия от пилешко, телешко и говеждо месо.

Сос от марсала с гъби и билки се прилага при овкусяването на спагети, пасти и ризото. Виното е особено популярно при приготвянето на емблематични сладкиши като тирамису. То се влага и рецепти за торти, кейкове, кексове, бисквити и други десерти. Марсала е предпочитан продукт и при забъркване на коктейли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Rosi
Rosi
10.11.2019 22:10
Солера всъщност е метод на освежаване на отлежало вино с по-младо докато са още в бъчвите.
0
0
Веселина Константинова
Интересна статия! Никога не съм опитвала тази напитка.
1
0