Вино Мадейра
Vino Madeira

Вино Мадейра

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
971161k
Вино Мадейра

Мадейра представлява ликьорно вино, което се приготвя на едноименния португалски остров, намиращ се в Атлантическия океан, срещу северозападните предели на Африка.

Силното слънце и географското разположение са чудесна предпоставка за израстването на здрави лози, даващи неповторими гроздови еликсири. Сортовете, които се влагат в производството на мадейра, са серсиал, вердельо, малвазия и боал. Вината, произведени на острова, са със златист цвят. Те могат да са и сухи, и десертни.

История на вино мадейра

Мадейра е вино, за което се разказват редица легенди. Една от тях гласи, че много отдавна един местен търговец искал да разпространи виното си в Индия. И така той напълнил един кораб с бъчви и плавателният съд поел към Индия. Пътят обаче бил дълъг и корабът плавал в продължение на месеци, докато заобиколи Африка. Когато корабът най-после стигнал до Индия, се оказало, че мъжът, който трябвало да приеме виното, вече не е между живите.

Остров Мадейра

Тогава корабът върнал пратката обратно при търговеца, но той нямал възможност да заплати за услугата. На всичкото отгоре човекът бил повече от убеден, че виното вече е развалено. И така разрушеният мъж стигнал до заключението, че повече няма за какво да живее и е най-добре да сложи край на живота си.

Малко преди да стори това обаче, нещо го подтикнало да опита виното, което пътувало толкова дълго време. Тогава с изненада той открил, че напитката, не само не е развалена, но дори е придобила уникални качества.

Зарадвал се търговецът и споделил на всички свои познати за случилото се. Новината за необикновеното вино бързо се разнесла. Местните винопроизводители решили на всяка цена да произведат същия гроздов еликсир. Те отдавали впечатляващите качества на виното най-вече на дългия път и разклащането на кораба. Ето защо били създадени специални стелажи, които да раздвижват виното. Това обаче не помогнало особено и добитата напитка не била като тази, завърнала се от продължителното пътуване.

Тогава на винопроизводителите им дошло наум, че може би специфичната характеристика на виното се дължи до голяма степен и на горещите климатични условия, през които е минавал плавателният съд, докато достигне Индия. Те решили, че бъчвите с виното трябва да се оставят на слънце.

Но понеже времето на острова не било еднакво целогодишно се налагало понякога алкохолът да се подлага на термична обработка. И ето че се появили пещи, с помощта на които да се загрява виното. Въпреки това към днешна дата най-качествените вина, произведени на острова, се оставят да отлежат под слънчевите лъчи.

Чаша Мадейра

Производство на вино мадейра

Както вече стана ясно, вината от остров Мадейра се произвеждат по специална технология. Изисква се загряване на напитката до температура от порядъка на 60-80 градуса. Като самата термична обработка продължава дълго време. Именно благодарение на загряването в напитката протичат значими процеси. Самите те пък са предпоставка за цвета на виното и неговото ухание.

Процесът на загряване на виното е известен като естуфаген. Името му е свързано с португалската дума за фурна-estufa. Подобно на портвайн мадейра също се получава след добавяне на алкохол по време на ферментацията. Виното се оставя да отлежи в специални дървени съдове. Интересното при тях е, че са затворени с бананови листа и корк. Купажирането на вината се осъществява малко преди напитката да бъде поставена в бутилки.

Характеристики на вино мадейра

Мадейра е сред ликьорните вина, които притежават незабравими качества. Това, което първо ще ви направи впечатление у виното, е неговият цвят. Като цяло той е златист и наситен.

Нюансите при отделните вина обаче могат да варират. Питието се причислява към високо окислените вина. Богатият аромат на виното завладява най-вече със смолисти нотки. При някои вина се долавя и приятна опушеност. Не по-малко опияняващ е и вкусът на напитката. Той ще създаде у вас усещане едновременно за билки, бадеми, ром и коняк. Ще доловите и оттенъци на ядки, на фъстъци и лешници.

Поднасяне на вино мадейра

Черешова торта

Мадейра обикновено се поднася в чист вид, но съществуват практики да се влага в пуншове и коктейли. Преди поднасяне е добре виното да се охлади. Температурата обаче зависи от възрастта на питието и сортовете, които влизат в състава му. Най-общо казано, температурата тя трябва да е около 15-16 градуса, ако виното е по-старо и 13-14 градуса, ако напитката е млада.

При всички положения трябва да проверите информацията, която производителят предоставя на етикета. При по-отлежалите вина има и друга особеност. Смята се, че те трябва да се отварят няколко часа преди сервиране, за да се отстрани една специфична миризма, която не е изключено да присъства при тях.

Що се отнася до комбинирането на виното с храни, мадейра е сред напитките, които могат да се съчетават с разнообразни вкусотии. Оказва се, че на места виното бива комбинирано с плодове както свежи, така и сушени, а също и с конфитюри и компоти. Можете да се спрете не само на цитруси, но и на плодове, известни по нашите географски ширини.

Вкусът на виното се хармонизира и в съчетание с всякакви десерти, особено такива, в които присъства шоколад. Спирайки се на различни торти, кейкове или пудинги, ще получите печеливша комбинация. Някои гастрономи предпочитат да съчетаят мадейра с гъши дроб или със сирена като рокфор или камембер. Общо взето мадейра ни дава пълна свобода да се водим от въображението си и собствените си предпочитания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати