gotvach.bg»Статии»Любопитно»Какво знаете за кубинската кухня?

Какво знаете за кубинската кухня?

Кубинска храна
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
30.00 лв.
Виж ››

Кубинската кухня е магическа комбинация от испанско, африканско, индианско и малко азиатско влияние. Това впрочем са и основните съставки на кубинската нация.

Особено влияние имат и испанските завоеватели и африканците, докарани като роби, от които са произлезли креолите, т. е. днешните кубинци.

Кубинската кухня се обособява като самостоятелна към края на XIX в. Тогава се добавя и едно азиатско влияние, предимно китайско. То идва с азиатските заселници, които днес са около 1%.

От испанците идва най-вече оризът, лимоните като продукт за готвене, телешко месо и конско месо. Африкански произход имат някои кореноплодни продукти, които не са познати в Европа - няме, дюка, кимбомбо. От индианците са наследени много ястия с царевица и фасул. Всичко това се комбинира, за да се получи типичната кубинска кухня.

Куба не страда от липса на кулинарно разнообразие. Напротив, дори на тази неголяма територия има райони, които доста се различават по предпочитанията си към продуктите и ястията. На изток, в планините, обичаите са различни от тези на централните райони.

Кубинска кухня

В Сантяго де Куба например в тортилята вместо картофи се слага юка или зелени банани и всичко готвят по-пикантно, докато в централната и западната част пък са направо пристрастени към кокосовите орехи и шоколада. За пържене използват само кокосово масло, а сосовете приготвят единствено с кокосово мляко.

Една кубинска трапеза трябва да има ориз, черен или червен фасул, може да има грах, нахут и някакво месо.

Типично ястие е белият ориз с едно-две пържени яйца отгоре, сервиран с пържени зрели банани. Черният боб с ориз се нарича "морос и кристианос".

Характерно ястие е ахиако креоло. Приготвя се от кореноплодни - маланга, няме, дюка, бонято, също картофи, зелени и зрели банани, царевица, пушени и солени меса и задължително месо от свинска глава. Става нещо като каша, но не е хомогенна смес, а отделните продукти се различават.

Кубинците смятат, че местното национално блюдо, ахиако криоло, е въплъщение на особения кубински стил на живот и символ на дълголетието. Причината е, че много от столетниците на Острова споделят с медиите, че именно тази супа е постоянна част от менюто им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest