Най-емблематичните ястия от кубинската кухня
The Most Emblematic Dishes from Cuban Cuisine
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Най-емблематичните ястия от кубинската кухня

Най-емблематичните ястия от кубинската кухня

Кубинска храна
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л-31%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
115.00 лв.
79.00 лв.
Виж ››

Ако попитате някой кубинец за националната му кухня, той със сигурност ще ви каже, че освен много подправки, ще имате нужда от любов, страст и темперамент, за да приготвите истинско кубинско ястие.

Въпреки че кубинците готвят със съставки, подобни на българските - боб, ориз, картофи, пилешко и свинско месо, вкусът е полярно различен.

Вижте най-типичните ястия за кубинската кухня.

Например българският боб мери популярност с тяхното конгри - пак е боб, само че черен. Добавят му много специфични подправки и ориз. Оризът присъства в много комбинации и изцяло замества хляба, който въобще не е на почит в Куба.

Другият му достоен заместител са бананите. Не са като тези, които се продават у нас. А специални – малки, триъгълни и по-скоро солени на вкус.

Наричат ги платанос и стават за пържене като чипса или за готвене. Те, както и много от специфичните за кубинската кухня продукти, не могат да се намерят у нас.

Ако ви препоръчат да опитате фридантас, знайте, че това не е нищо друго освен шишчета от свинско месо, които се поднасят с ориз и лютив доматен сос. Те са много обичани от местното население, също като пастата със сирене, месо и зеленчуци.

Кубинска Манджа

Традиционното Карко мишадо представлява говеждо, което е пълнено с шунка. По принцип фасулът в Куба е различен по цвят – най-често се използва червеният и едва след това бял, жълт и дори черен. Кубинската кухня предлага много и оригинални ястия с боб - широко разпространена е супата потахе и гозбата конгри, която освен фасул има и ориз с пушен колбас.

Тасахо е типична кубинска гозба, която традиционно се приготвя от силно подправено свинско мляно месо. Задушените пилета с ориз поло кон аррос също е известно, както и прочутите в цял свят кубински варени лангусти с лимон, месото и яйцата от костенурка, а за най-смелите любители на вкусове се препоръчва крокодилското задушено. Впрочем лангустите са част от любимото ястие на кубинския лидер Фидел Кастро.

Кубинците смятат, че местното национално блюдо, чорбата на аборигените - ахиако криоло, е въплъщение на особения кубински стил на живот.

Тя се прави с много зеленчуци и плодове и с различни меса и става гъста, с наситен вкус и засищаща. Така че ако ви отдаде случай да посетите Куба, непременно опитайте вълшебното ахиако.

Вижте някои апетитни кубински рецепти: Кубински сандвичи, Маринован заек по кубински, Кубински сладкиш с мед, Кубински кекс, Пиле по Кубинска рецепта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest