Най-емблематичните ястия от кубинската кухня
The Most Emblematic Dishes from Cuban Cuisine
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Най-емблематичните ястия от кубинската кухня

Най-емблематичните ястия от кубинската кухня

Кубинска храна
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Ако попитате някой кубинец за националната му кухня, той със сигурност ще ви каже, че освен много подправки, ще имате нужда от любов, страст и темперамент, за да приготвите истинско кубинско ястие.

Въпреки че кубинците готвят със съставки, подобни на българските - боб, ориз, картофи, пилешко и свинско месо, вкусът е полярно различен.

Вижте най-типичните ястия за кубинската кухня.

Например българският боб мери популярност с тяхното конгри - пак е боб, само че черен. Добавят му много специфични подправки и ориз. Оризът присъства в много комбинации и изцяло замества хляба, който въобще не е на почит в Куба.

Другият му достоен заместител са бананите. Не са като тези, които се продават у нас. А специални – малки, триъгълни и по-скоро солени на вкус.

Наричат ги платанос и стават за пържене като чипса или за готвене. Те, както и много от специфичните за кубинската кухня продукти, не могат да се намерят у нас.

Ако ви препоръчат да опитате фридантас, знайте, че това не е нищо друго освен шишчета от свинско месо, които се поднасят с ориз и лютив доматен сос. Те са много обичани от местното население, също като пастата със сирене, месо и зеленчуци.

Кубинска Манджа

Традиционното Карко мишадо представлява говеждо, което е пълнено с шунка. По принцип фасулът в Куба е различен по цвят – най-често се използва червеният и едва след това бял, жълт и дори черен. Кубинската кухня предлага много и оригинални ястия с боб - широко разпространена е супата потахе и гозбата конгри, която освен фасул има и ориз с пушен колбас.

Тасахо е типична кубинска гозба, която традиционно се приготвя от силно подправено свинско мляно месо. Задушените пилета с ориз поло кон аррос също е известно, както и прочутите в цял свят кубински варени лангусти с лимон, месото и яйцата от костенурка, а за най-смелите любители на вкусове се препоръчва крокодилското задушено. Впрочем лангустите са част от любимото ястие на кубинския лидер Фидел Кастро.

Кубинците смятат, че местното национално блюдо, чорбата на аборигените - ахиако криоло, е въплъщение на особения кубински стил на живот.

Тя се прави с много зеленчуци и плодове и с различни меса и става гъста, с наситен вкус и засищаща. Така че ако ви отдаде случай да посетите Куба, непременно опитайте вълшебното ахиако.

Вижте някои апетитни кубински рецепти: Кубински сандвичи, Маринован заек по кубински, Кубински сладкиш с мед, Кубински кекс, Пиле по Кубинска рецепта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest