Аскорбинова киселина
Ascorbic AcidAskorbinska kiselina
gotvach.bg»Статии»Витамини»Аскорбинова киселина

Аскорбинова киселина

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1311
Аскорбинова киселина

Аскорбинова киселина, позната още като витамин С и L-аскорбинова киселина, е водно разтворим витамин. Нейните натриеви, калиеви, калциеви соли обикновено се използват като антиоксидантни хранителни добавки: E 300 аскорбинова киселина, E 301 натриев аскорбат, E 302 калциев аскорбат, E 303 калиев аскорбат.

Източници на аскорбинова киселина

В естествен вид аскорбиновата киселина се съдържа в много продукти като цитрусови плодове, картофи, зеле, шипки, чушки, касис, кромид лук и листни зеленчуци. Богати източници на този витамин са още ягодите, малините, боровинките, къпините, доматите, тиквата, броколите и пъпешите.

Препарати с аскорбинова киселина

Аскорбинова киселина таблетки
Снимка: 1

След извършена операция трябва да се приема аскорбинова киселина, а също така след травми или в периодите на повишена физическо или умствено натоварване. Тя е доста полезна също при открита и доказана желязодефицитна анемия. Днес са известни няколко форми на витамин С на пазара:

1. Под формата на прах, който може да се приема както от възрастните, така и от децата. Изключително икономична лекарствена форма и дневната норма се определя от медицинско лице. Нормата за възрастен и за дете са различни.

2. Драже и обикновено дневната норма е 1-2 броя на ден.

3. Под формата на ампули, които се изписват само от медицинско лице и се правят както интрамускулно, така и интравенозно. В този случай неговата скорост на абсорбция от организма е значително по-бърза сравнение с другите две.

Дневната норма се равнява на:

1. Профилактика на хиповитаминоза на витамин С (дефицит на аскорбинова киселина в организма) - до 100 mg;

2. В периода на планиране и през първите седмици на бременността - 300 mg за 10-14 дни;

3. Бременност от 5-та седмици - 100 mg;

4. При инфекциозни и други заболявания - 500-1000 mg;

5. При силни умствени и физически натоварвания - 400-1000 mg;

6. Деца под 12 години - до 100 mg.

История на аскорбиновата киселина

През 1970 година Нобеловият лауреат Линус Паулинг доказва, че аскорбинова киселина може да предпазва от много болести, в това число и рак.

Витаминът е извлечен за първи път от унгарския учен Алберт Сент Георги, който го открива в червените чушки и получава Нобелова награда за откритието си.

Ползи от аскорбиновата киселина

Цитрусите съдържат Аскорбинова киселина

Аскорбинова киселина е антиоксидант, които може да активира други антиоксиданти, оказвайки положително влияние върху производството на ензими и някои хормони в организма. Киселината се свързва със свободните радикали, спирайки разрушителната им функция.

Витаминът може да противодейства на никотина, автомобилните газове и тежките метали, които ежедневно атакуват организма ни.

Аскорбиновата киселина помага за повишаването на съпротивителните сили на живия организъм срещу различни вируси и инфекции, също подобрява работоспособността и укрепва имунитета.

Киселината има свойството да стабилизира кръвосъсирването, регулира количеството липиди, участва във формирането на съединителната и костната тъкани.

Витамин С подобрява общия тонус и силно се препоръчва при период на растеж, при повишен риск от вирусни и бактериални инфекции, понижен имунитет, кръвотечения, при физически и психически натоварвания, при недохранване.

Тялото се нуждае от него, за да синтезира карнитин, който е жизненоважен за транспорта на енергия до митохондриите и за производството на допамин в нервната система и надбъбречните жлези.

Аскорбиновата киселина е необходима за синтеза на колаген и играе структурна роля в костите, хрущялите и зъбите. Освен това е жизнено необходима за окислението на фенилаланина и тирозина и за превръщането на фолацина в тетрахидрофолиева киселина.

Това е единствената киселина, която усилва действието на витамините А и Е.

Освен това витамин С подобрява дейността на белите кръвни телца, които имат функцията да откриват и разрушават вирусите, бактериите и раковите клетки.

Витамин С е залог за здрави и силни зъби. Нормализирането на аскорбиновата киселина на организма мигновено води до спиране на кървенето на венците, ако е имало такива. Причината за това е, че тя укрепва малките съдове в тъканите на венците. Някои американски биохимици дори си чистят зъбите два пъти на ден, хапвайки си просто по половин лимон, който е много богат на тази киселина. Те имат напълно чисти зъби и свеж дъх, а именно благодарение на веществата за самопочистване на устатата, в чието число влиза дори и слюнката. Важно е обаче винаги да се оплаква добре устата след това.

Витамин C - Аскорбинова киселина

Витамин С убива бактериите, които са способни да доведат до кариес. Те са на мнение, че този начин за поддържането на устната хигиена е далеч по-щадящ от това да се драскат зъбите с четка за зъби. Като едно от доказателствата, които използват е факта, че са били открити челюстите на хора, които са живели преди повече от 5 хиляди години, чиито зъби са били напълно здрави, а все пак тогава е нямало никакви зъболекари или пасти за зъби. Нашите предци са използвали само народните методи за поддържането на устната си хигиена.

Аскорбиновата киселина помага и за стабилизирането на телесното тегло. Това се дължи на факта, че тя синтезира така важния карнитин от аминокиселината лизин. Това има особено значение за хората, които са предразположени към затлъстяване, тъй като помага да се редуцира излишното тегло. Витамин В11 е нещо като такси, което хваща клиентите си, а именно молекулите на мазнините и ги доставя до клетките, където те се използват под формата на енергиен ресурс.

Витамин С оказва влияние и на общото състояние на психиката. С помощта на аскорбиновата киселина се получав стимулиране на производството на определи хормони, невропептиди и преди всичко невротрансмитери (възбудителни нервни вещества), с помощта на които се предават всички наши усещания. Това може да се сравни с факта, че както здравите клетки са винаги млади, така и чувствата на здравите хормонални структури са винаги положителни.

Важно е да разберем, че е норма да се събуждаме с чувство на радост и посрещайки деня с усмивка. В този случай се смята, че всички хормони и невротрансмитери функционират правилно. Разбира се, че можем да изпитваме тъга или пък гняв, но не и в по-голямата си част от деня, когато това вече не е здравословно състояние и не може да се обясни с чисто физиологичните причини или банално някаква случка през деня. Това е сигнал, че нещо в биохимичната ни лаборатория на организма на нервната система не е наред и е редно да се обърнем към медицинско лице за консултация.

Значителна част и дори може би най-главната роля за приповдигнатото ни настроение се дължи на витамин С. Именно затова е важно да си го набавяме с храната или при необходимост - с медикаментите.

Възстановява екзокринната функция на панкреаса и на щитовидната жлеза.

Намалява потребността от витамините B1, B2, B9, А, Е и пантотенова киселина. Заедно с това подобрява всмукването на желязото от тялото с храната, която приематме. По този начин се подобрява хематопоезата, което не е никак маловажен плюс на витамин С.

Аскорбиновата киселина и нейните натриеви (натриев аскорбат), калциеви и калиеви соли се използват в хранителната промишленост като антиоксиданти E300-E305, предотвратявайки окисляването на продуктите.

Витамин С е също така адаптоген, което значи че той помага да се минимизира риска от дезадаптивна невроза, дължаща се на редица фактори и с различна етиология. В ролята си на адаптоген той успешно повлиява ускоряването на аклиматизация при пътуванията на доста дълги разстояния.

Кога да повишим дневния прием на витамин С

Храни с Аскорбинова киселина
Снимка: 1

- при някои заболявания, в следствие на стресови ситуации и при токсичното въздействие, например тютюневия дим;

- при хората, които живеят в горещите климатично райони или на крайния Север. В този случай дневната потребност от витамин С на ден се увеличава с цели 30 до 50%;

- възрастните усвояват по-лошо аскорбиновата киселина сравнение с младите. Това значи, че тази група хора има повишена нужда от витамин С;

- приемът на противозачатъчни води понижаване на количеството на аскорбиновата киселина в кръвния поток;

- при бъбречна недостатъчност;

- пушачите и хората, които често употребяват алкохолни напитки и злоупотребяват с тях.

Дневната норма на витамин С е добре да се раздели на няколко приема, тоест да не се приема наведнъж. В противен случай той няма да се усвои много добре и ще се изхарчи доста бързо от организма. Много по-добре е да се поддържа балансът, приемайки редовно продукти, които са богати на този витамин. Именно затова е най-добре да се раздели дневната норма на няколко приема на сравнително равни интервали.

Вреди от аскорбиновата киселина

Аскорбиновата киселина не е токсична, но твърде големи дози могат да доведат до чувство на парене при уриниране и появата на бъбречни камъни.

Страничен ефект от предозирането с витамина може да бъде и появата на временна осмотична диария – резултат от увреждане на лигавицата на тънкото черво.

Витаминът не трябва да се пие от онкоболни, провеждащи лъчева и химиотерапия.

Симптоми на недостиг от аскорбиновата киселина

Дефицит на Аскорбинова киселина

Задължителната и необходима дневна доза за всеки човек е между 60 и 100 милиграма, като недостигът на антиоксиданта в тялото може да причини заболявания от рода на скорбут, при което венците се подуват и отслабват, а зъбите – падат.

Недостига на киселината може да доведе и до кръвоизливи заради влошеното състояние на кръвоносните съдове, от което се развива сърдечна слабост, хронична умора и задух.

Един от най-ранните симптоми на дефицит на витамин С са точковидните кръвоизливи на кожата (петехи). По-късно при недостиг на витамина се появяват болки в краката, петнисто оцветяване на кожата и кръвоизливи.

Много фактори и навици увеличават нуждата от прием на аскорбинова киселина – тютюнопушене, приемът на противозачатъчни лекарства или големите физически натоварвания на работа и при спорт.

Прием на аскорбиновата киселина

Ако консумираме аскорбинова киселина в естествен вид – чрез плодове и зеленчуци, тя трябва да бъдат свежи или много да се внимава с тяхното приготвяне, тъй като неправилната термична обработка може да разруши полезното ѝ действие.

Аскорбиновата киселина се разлага при температура от над 190 градуса. При съхраняване в хладилник на плодовете и зеленчуците, които я съдържат, също се разлага.

Много животни произвеждат собствена киселина, синтезирайки глюкозата от растенията, но човек не притежава достатъчно ензими за този процес. Заради това е необходимо да си набавя витамина чрез консумацията на плодове и зеленчуци.

Витаминът не се натрупва в организма, заради което трябва да си набавяме необходимите количества от него с консумиране на подходящата храна.

Веднага след приема киселината се абсорбира от червата и продължава пътя си през кръвта в организма, като подпомага изграждането на колагенов протеин и играе ролята на антиоксидант.

L-аскорбиновата киселина

Източници на Аскорбинова киселина

L-аскорбиновата киселина, химическото название на витамин С, е най-биодостъпната форма на аскорбинова киселина. Тя е честа добавка към повечето храни и напитки.

Този продукт представлява бял или жълтеникав фин гранулиран прах, който се разтваря бързо във вода и има кисел вкус. Той може да бъде смесен с вода или плодов сок или друга напитка.

Въпреки че всеки е наясно с множеството ползи от приема на храни с витамин С, далеч не всички ги включват в менюто си. Не забравяйте обаче, че дефицитът на аскорбиновата киселина е много опасен за здравето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest