Никотинова киселина
Nicotinic AcidNikotinska kiselina
gotvach.bg»Статии»Витамини»Никотинова киселина

Никотинова киселина

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
956162k
Никотинова киселина

Никотиновата киселина /nicotinic acid/ представлява витамин от групата В, който е водноразтворим. Никотиновата киселина е известна и с други наименования, включително ниацин, никотинамид, витамин В3 и витамин РР. В хранителната промишленост тя е популярна като хранителна добавка E375.

Никотиновата киселина може да се внася в организма заедно с хранителните продукти или да се образува в организма благодарение на аминокиселината триптофан. Трябва обаче да отбележим, че лице, при което се наблюдава дефицит на витамин В1, витамин В2 и витамин В6, не може да си набавя ниацин от въпросната аминокиселина.

Ниацинът също може да се добие и изкуствено, като се синтезира от алкалоида никотин.

История на никотинова киселина

В през първата четвърт на миналия век знаменитият химик Функ отделил никотиновата киселина. Малко по-късно било открито, че въпросната киселина се явява нещо като превозвач на водорода. В последствие започнали да се правят множество проучвания на витамина и се появяват теории, че никотиновата киселина може да лекува болестта пелагра. Припомняме, че през първата четвърт на двадесети век тя е засегнала немалко жители на Южна Америка.

Заболяването се ширело и в други държави, сред които Румъния, Италия и Испания, или иначе казано, в страни, чиито жители се хранят предимно с царевица. По онова време болестта се асоциирала с отравяне. Към днешна дата вече сме наясно, че всъщност причина за състоянието е отсъствието на триптофан в царевицата, което, от своя страна, означава, че организмът не може да синтезира ниацин. Тоест пелаграта е причинена от недостиг на никотинова киселина.

Функции на никотиновата киселина

Никотинова киселина - Витамин B3

Никотиновата киселина изпълнява много важни функции. Оказва се, че тя е необходима за синтеза на полови хормони като тестостерон, естроген и прогестерон. Освен това оказва влияние и върху синтезирането на хормони като тироксин, инсулин и кортизон. Разбира се, дейността на ниацина не приключва само дотук. Специалистите отбелязват, че този вид киселина е нужна за здравословното състояние на мозъка, а също и на нервната система. Никотиновата киселина е отговорна и за здравия и красив вид на кожата.

Избор и съхранение на никотинова киселина

Никотиновата киселина е компонент на много таблетки и ампули. Тя се влага самостоятелно или се съчетава с витамин В1, витамин В2 и др. Влага се също така и в различни медикаменти. Те се съхраняват на сухо и тъмно място, далеч от други лекарства. Закупувайте медикаменти, съдържащи никотинова киселина, само от специализирани обекти и винаги проверявайте срока на годност, който трябва да е изписан на опаковката на продукта.

Ползи от никотинова киселина

Ползите от умерения прием на никотиновата киселина са много. Доказано е, че витамин В3 спомага за облекчаването на стомашно-чревните проблеми и се грижи за доброто състояние на храносмилателната система. Освен това повлиява вида на кожата и се бори срещу неприятния дъх. Според проведените изследвания ниацинът спомага за нормализирането на високото кръвно налягане и правилното кръвообращение. Той също така понижава високия холестерол.

Никотиновата киселина също така оказа благоприятно влияние при диабет, СПИН, множествена склероза, менструални болки, ревматоиден артрит, подагра, катаракта, болест на Алцхаймер и др. Сред положителните свойства на витамин B3 е способността му да взаимодейства с антикоагуланти. Друг плюс на никотиновата киселина е, че издържа на термична обработка и запазва полезните си свойства дори след варене и печене.

Източници на никотинова киселина

Никотинова киселина - Ниацин

Чудесни източници на никотинова киселина са както храните от растителен произход, така и някои месни продукти. Като цяло, задоволително количество от веществото се намира в гъбите, аспержите, морските водорасли, авокадото, сушените сливи, смокини, фурмите, ориза, цвеклото, целината. Ниацинът се среща още в бирената мая, фъстъците, бадемите, кравето мляко и яйцата. Сред месните продукти източник на никотинова киселина се явяват черният дроб, бялото птиче месо, еленското месо, бъбреците и др. Този ценен витамин може да се набави и при консумация на риба (риба тон и сьомга) и морски дарове като скаридите например.

Прием на никотинова киселина

За доброто състояние на нашия организъм трябва регулярно да приемаме никотинова киселина. Дневната доза за възрастни възлиза на 13 до 19 милиграма. Специалистите препоръчват кърмачките да приемат малко повече от веществото - 20 млг. Като с повечето субстанции така и с никотиновата киселина не бива да се прекалява. В случай че приемете повече от 100 мг от витамина, можете да усетите неприятни странични ефекти.

Вреди от никотинова киселина

При прием на никотинова киселина в по-големи количества не е изключено да се наблюдават известни неразположения, включително парене и кожни сърбежи. Освен това в големи количества витамин В3 може да възпрепятства усвояването на захарта от организма, което в някои случаи може да доведе до нарушен контрол на глюкозата. Не е изключено също така обилният прием на никотинова киселина да породи пристъпи на подагра.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest