gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Отглеждане на риган в саксия

Отглеждане на риган в саксия

Риган в Саксия

В българската кухня риганът се ползва по-често като чай, отколкото като подправка. Но в някои чуждестранни кухни, като италианската, риганът е на почит.

Съдържа в себе си етерично масло, на което се дължи и неговият специфичен мирис. Ароматната трева обаче има изключително полезни за човешкия организъм качества.

Той оказва благотворно влияние върху стомашно-чревния тракт и бронхите. Съдържащите се в ригана компоненти усилват имунната система на човек. Най-хубавото на подправката е, че може лесно да се отглежда в домашни условия. Цветовете му са изключително красиви, а самото растение не е претенциозно за грижите, които да му отделяте.

За целта ви трябва саксия с обем между 5 и 10 литра. Растението е студоустойчиво, така че не трябва да му отделяте специално място в дома си. Може да се отглежда и на балкона, като риганът е една от малкото подправки, която може да изкара цяла зима навън и след края на сезона отново да даде цвят.

Важно е да знаете обаче, че риганът обича слънце, така че трябва да го поставите на светло място. Засадете растението в края на февруари или най-късно до средата на март.

Риган

Поставете в саксията земя и пясък. На дъното на избраната от вас саксия поставете камъчета. Покрийте ги с тънък слой пръст. След това поставете семената. Върху тях изсипете останалата почва. Тя трябва да е малко над половината на саксията.

Полейте обилно с вода. Внимавайте, ако сте сложили повече пясък, семената ще покълнат много по-бавно. Правилната норма е 40 процента пясък на 60 процента земя. Ако навън е студено, не бързайте да оставяте растенията на балкона. Риганът обича вода, така че не забравяйте да го поливате.

Ако са поникнали много семена, най-подходящото време за разсаждане е в края на май и началото на юни.

Можете да ползвате целите стръкове на ригана. След като подправката започне да цъфти, препоръчително е да изрежете цветовете и да ги изсушите. Съхранявайте готовата подправка в буркани.

Важно е да знаете, че отрязвайки цялото стебло, позволявате на растението да се подновява. Ароматната листна маса може да се ползва и без да е цъфнала.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest